Menu
Deze week... 6 jaar geleden

Deze week... 6 jaar geleden

Het is vandaag precies zes jaar geleden dat Ajax in de tweede poulefase van de Champions League een onverwachte, maar heel mooie 2-1-zege boekte op AS Roma.

Zlatan Ibrahimovic heeft Ajax in de ArenA op 1-0 gezet tegen AS Roma. Zlatan Ibrahimovic heeft Ajax in de ArenA op 1-0 gezet tegen AS Roma.

De verwachtingen vooraf? Het zal tegen AS Roma een zware avond worden voor Ajax. Trainer Ronald Koeman aarzelt daarom niet om zijn ploeg de positie van underdog te laten aannemen. ,,We maken alleen een kans als Roma een slechte avond heeft”, zegt hij voor aanvang van het duel.
Natuurlijk is er het thuisvoordeel. De ArenA is die koude 10 december van 2002 tot het dak toe gevuld. Maar vanwege de afwezigheid van de geschorste spelers Tomás Galásek en Cristian Chivu en de geblesseerde Rafael van der Vaart, wordt er toch wel een beetje met angst uitgekeken naar het duel met de Italianen.
Maar ook bij Roma zijn er twijfels. Het loopt niet lekker bij de ploeg van Fabio Capello. Vijf wedstrijden op rij is er niet gewonnen door de nummer twee van Italië. De generale repetitie tegen AC Milan is een paar dagen eerder met 1-0 verloren. Het vertrouwen is een beetje zoek bij AS Roma en dat is te zien in Amsterdam. Het jonge Ajax toont lef en komt al na elf minuten op voorsprong. Nigel de Jong, één van de uitblinkers die avond, schiet van afstand op doel. De bal belandt via een stuit op de grond op de neus van doelman Francesco Antonioli en schiet terug het veld in. Spits Zlatan Ibrahimovic reageert alert en scoort uit de rebound.
Maarten Stekelenburg is de enige speler van de huidige Ajax-selectie die de zege op AS Roma meemaakte. Maarten Stekelenburg is de enige speler van de huidige Ajax-selectie die de zege op AS Roma meemaakte.

Na 33 minuten krijgt Ajax een tegenslag te verwerken. Hatem Trabelsi haakt geblesseerd af en wordt vervangen door Abubakari Yakubu. Op dat moment zit de wedstrijd een beetje op slot. Richard Witschge en Steven Pienaar proberen voorin Ibrahimovic en Mido te vinden, maar de spitsen krijgen geen ruimte van de Italiaanse verdedigers. Koeman vervangt in de 56ste minuut Mido met Jari Litmanen. Een gouden wissel, zo blijkt, want na tien minuten krult de Fin de bal van afstand prachtig het doel van AS Roma in. Ajax leidt met 2-0.
Capello brengt Gabriel Batistuta ruim een kwartier voor tijd binnen de lijnen om het tij te keren. Dat lukt niet meer. ‘Batigol’ maakt in de slotminuten nog wel de 2-1, door de bal achter Maarten Stekelenburg te koppen. Maar de drie punten zijn voor Ajax, dat daarmee de basis legt voor een plaats in de kwartfinale van de Champions League. Fabio Capello toont zich na afloop een slecht verliezer door in de persconferentie te zeggen dat Ajax ‘geen overtuigende prestatie leverde’ tegen zijn sterrenensemble. Koeman antwoordt: ,,Als dat zo is, dan denk ik dat de prestatie van Roma dramatisch was.”
Nigel de Jong wordt belaagd door zijn tegenstanders. De Ajax-middenvelder was die avond één van de beste spelers op het veld. Nigel de Jong wordt belaagd door zijn tegenstanders. De Ajax-middenvelder was die avond één van de beste spelers op het veld.
Jari Litmanen kan juichen. Hij heeft Ajax met een prachtig schot op een beslissende 2-0-voorsprong gezet. Jari Litmanen kan juichen. Hij heeft Ajax met een prachtig schot op een beslissende 2-0-voorsprong gezet.