Menu
Deze week… 67 jaar geleden

Deze week… 67 jaar geleden

Afgelopen zondag was het precies 67 jaar geleden dat Piet van Reenen zijn laatste wedstrijd in het Ajax-shirt speelde. De clubtopscorer aller tijden sloot zijn indrukkende carrière af met 273 doelpunten achter zijn naam.

18 oktober 1942. De legendarische Piet van Reenen speelt zijn laatste wedstrijd in het Ajax-shirt. Van Reenen, held van de Ajacieden, zet een punt achter zijn carrière. Doordat Van Reenen slechts twee keer voor het Nederlands elftal is uitgekomen, is zijn nationale bekendheid niet groot. Maar diegenen die hem kennen, weten dat hij een zeer getalenteerde en doelgerichte speler is.

Van Reenen, die de eerste helft van de wedstrijd tegen Blauw Wit als midvoor speelt, verhuist na de rust naar de rechtsbuitenpositie. Vanaf die plaats schiet hij een aantal keer gevaarlijk op doel. Tot scoren komt hij niet. De teller blijft staan op 273 doelpunten.

De verhouding tussen de Ajacieden en de Zebra’s is gelijk verdeeld. Pas na de rust is het verschil tussen beide teams zichtbaar. Blauw Wit is gevaarlijk en scoort vrij snel de 1-0, via de voet van Keizer. Wijngaarden staat daarna vrij voor het doel en scoort 2-0.

Ajax verliest met 2-0 van Blauw Wit. Verrassend is het niet. De Stadionclub is vooral in de tweede helft krachtiger en beter dan de Meerclub. Spijtig dat Van Reenen zijn Ajax-periode met een verlies moet afsluiten. Toch kan hij op iets moois terugkijken. De doelpuntenmachine heeft een clubrecord op zijn naam geschreven.


De selectiefoto van Ajax van het seizoen 1931-1932. Staand v.l.n.r.: Ben Vogel, Henk Anderiesen, Piet Vunderink, Jan Bonneveld, Piet Strijbosch, Jan van Diepenbeek, Dolf van Kol. Zittend v.l.n.r.: Bob ten Have, Wim Volkers, Piet van Reenen, Jan Schubert, Henk Twelker. De selectiefoto van Ajax van het seizoen 1931-1932. Staand v.l.n.r.: Ben Vogel, Henk Anderiesen, Piet Vunderink, Jan Bonneveld, Piet Strijbosch, Jan van Diepenbeek, Dolf van Kol. Zittend v.l.n.r.: Bob ten Have, Wim Volkers, Piet van Reenen, Jan Schubert, Henk Twelker.

Op 15 september 1929 begint Van Reenen zijn voetbalcarrière bij Ajax. In de boeiende wedstrijd tegen D.F.C. (1-1) maakt de nieuweling zijn debuut in de basis. Van Reenen vormt met Cor Jurriaans, Wim Volkers, Piet Strijbosch en Bob ten Have de aanvalslinie. Een beetje slordig en ietwat nerveus eindigen de ballen van Van Reenen in niemandsland. De pers is kritisch op de zogenoemde ‘aanwinst’. Niet wetend dat hij zal uitgroeien tot de clubtopscorer aller tijden.

‘De Stad Amsterdam’ schrijft in een uitgave van begin augustus 1929 over Van Reenen: ,,Den ex-UVV’er zagen zij in eenige degradatiewedstrijden van de Utrechtse club in actie. Wij gelooven niet, dat dit een aanwinst voor de Meerclub zal zijn, wanneer het althans in de bedoeling mocht liggen hem een plaats in het eerste elftal te geven.’’

De eerste twee wedstrijden in dienst bij Ajax geven de buitenwereld de nodige twijfel over de voetballer. Van Reenen blijft desondanks concentreren op zijn kwaliteiten en geeft niet op. Meer heeft hij ook niet nodig, want al snel produceert hij de ene treffer na de andere. Van Reenen komt in het scoringsritme en vindt in het seizoen 1929-1930 twintig keer het doel van de tegenstander. Ajax komt aan het einde van het seizoen net één punt tekort voor de landstitel.

Inmiddels noemt men Piet van Reenen Goaltjes-Piet. Zijn eerste jaar begint uitstekend. Ook het seizoen daarop schiet de geboren Utrechter meer dan twintig ballen in het doel van de tegenstander.

In de allerlaatste wedstrijd, tegen Blauw Wit, komt Van Reenen niet tot scoren. Toch kan hij zich geen betere afscheidscadeau wensen dan de titel van ‘clubtopscorer aller tijden’. In 237 officiële wedstrijden scoort Van Reenen maar liefst 273 keer. Een clubrecord dat 67 jaar later nog steeds stand houdt en waar voorlopig geen verandering in zal komen…