Menu
Deze week... 7 jaar geleden

Deze week... 7 jaar geleden

Het is zondag precies zeven jaar geleden dat Jong Ajax de halve finale van het KNVB Bekertoernooi verliest na een zenuwslopende penaltyreeks tegen FC Utrecht. Ondanks de nederlaag schrijven de jonge talenten voetbalgeschiedenis.

Jong Ajax draait de hele wedstrijd mee op een hoog niveau. Zelfs in de verlenging krijgt het team een aantal kansen om de wedstrijd te bepalen. In de strafschoppenserie gaat Jong Ajax onderuit en verliest het van de Domstedelingen. Jong Ajax draait de hele wedstrijd mee op een hoog niveau. Zelfs in de verlenging krijgt het team een aantal kansen om de wedstrijd te bepalen. In de strafschoppenserie gaat Jong Ajax onderuit en verliest het van de Domstedelingen.

Onder leiding van trainer Jan Olde Riekerink bereikt Jong Ajax op verrassende wijze de halve finales van de KNVB Beker. In de kwartfinales maken de Amsterdammers korte metten met Telstar: 3-0. De achtste finale wint Jong Ajax met 2-1 van FC Twente.
Twintigduizend toeschouwers krijgen op 29 maart 2002 een enerverende voorstelling te zien in de Amsterdam ArenA. Beide ploegen hebben met gezonde spanningen te maken. Voor de Utrechters staat Europees voetbal op het spel en Jong Ajax heeft het nooit eerder zo ver geschopt in het bekertoernooi. Na een klein halfuur spelen schiet Dirk Kuyt de Domstedelingen naar een voorsprong. In de tweede helft scoort Utrecht-spits Igor Gluscevic de 2-0. Het lijkt het einde van een sprookje, totdat Olde Riekerink de spits Nando Rafael, tegenwoordig in dienst van het Deense AGF Arhus, het veld laat betreden. De Angolese Ajacied is nog geen twee minuten binnen de lijnen of hij geeft zijn visitekaartje af. Op aangeven van Jose Valencia schiet Rafael de bal genadeloos voorbij Wapenaar. De gouden wissel zorgt ervoor dat Jong Ajax sterker en krachtiger is gedurende de tweede helft. Vijf minuten voor tijd scoort Rafael met een schitterende kopbal. Weer is het Valencia die voor de assist zorgt.
De pupillen van Olde Riekerink moedigen elkaar aan vlak voor de verlenging. De pupillen van Olde Riekerink moedigen elkaar aan vlak voor de verlenging.

Er volgt een bloedstollende verlenging voor de twee halvefinalisten na het gelijkspel in de reguliere speeltijd. Jong Ajax en FC Utrecht komen niet tot scoren. Na de verlenging volgt een spannende penaltyreeks. Ajacieden Seedorf, Bechan, Rafael, Walker, Mofokeng en Culina nemen allen een penalty voor hun rekening. De stand staat op 8-8. Petri Pasanen, de enige A-selectiespeler in Jong Ajax, stapt naar voren om zijn team naar het verlossende fluitsignaal te leiden. Hij schiet, maar stuit op Wapenaar. De adrenaline stijgt in de ArenA. Als Utrecht nú scoort betekent het einde toernooi voor de Amsterdammers. Jean-Paul de Jong neemt de laatste penalty namens FC Utrecht. De bal passeert Stekelenburg en de wedstrijd is beslist. FC Utrecht bereikt de bekerfinale ten koste van de Jong Ajacieden.
Olde Riekerink is ondanks de nederlaag tegen de Eredivisieclub zeer tevreden over het spel van zijn pupillen. ,,Ik ben ongelofelijk trots hoe de jongens zich in deze ambiance hebben gepresenteerd. Als je op deze manier tegen een team uit de subtop presteert, geef je je visitekaartje af.’’ Voor het eerst sinds de invoering van betaald voetbal bereikt een Beloftenelftal de halve finales van de KNVB Beker. In hetzelfde jaar is voor de tweede keer op rij de titel van het kampioenschap van de Beloftecompetitie geprolongeerd.
In de finale treft FC Utrecht het eerste elftal van Ajax. Een sportieve revanche van de ‘grote broer’ volgt en FC Utrecht wordt met 3-2 verslagen. Ajax wint de KNVB Beker.
Met opgeheven hoofd verlaten de spelers het veld na de uitschakeling in de KNVB beker. Met opgeheven hoofd verlaten de spelers het veld na de uitschakeling in de KNVB beker.