Menu
Deze week… 8 jaar geleden

Deze week… 8 jaar geleden

Zaterdag is het precies acht jaar geleden dat Ajax de grootste zege in het seizoen 2001-2002 boekte. Met zes zelf opgeleide spelers in de basis won de Amsterdamse formatie in eigen huis met 5-0 van NEC Nijmegen.

NEC krijgt letterlijk na een tiental seconden al met een tegenvaller te maken. Doelman Albert van der Sleen haalt Ajacied Andy van der Meyde onderuit in het zestienmetergebied. De scheidsrechter geeft de vervanger van de geblesseerde Dennis Gentenaar een gele kaart. De bal mag op de stip. Cristian Chivu schiet de bal genadeloos langs Van der Sleen en brengt Ajax op een 1-0-voorsprong.

Jarda Simr krijgt namens NEC de eerste en enige kans om te scoren. Simr wordt echter gestopt door keeper Fred Grim. Ajax houdt de Nijmegenaren in een stevige greep en geeft geen enkele kans weg. De Amsterdammers creëren zelf veel mogelijkheden en voeren de druk op. Het eerste doelpunt geeft de Ajacieden veel vertrouwen. Het duurt slechts enkele minuten voordat een kans zich resulteert in een doelpunt.

Met kapbewegingen speelt Grim buiten het strafschopgebied twee NEC-spelers weg. De Amsterdamse doelman zet de bal diep voor de voeten van Van der Meyde, die op zijn beurt Wamberto van de bal voorziet. Wamberto misleidt de NEC-doelman door via het been van een Nijmeegse verdediger raak te schieten: 2-0. ,,Bij die actie onderschepte ik de bal goed, maar toen kwam er een andere aanvaller aan’’, zegt Grim na afloop over zijn dieptepass. ,,Met een subtiele beweging ontweek ik hem, waarna ik direct in de diepte keek. Uit mijn voorzet kwam een goal, dus dat was heel mooi.’’


Wamberto scoort twee keer tegen NEC. Wamberto scoort twee keer tegen NEC.

Een kleine tien minuten later, in de eenentwintigste minuut, is het Rafael van der Vaart die de derde treffer voor zijn rekening neemt. Vanuit een schitterende vrije trap stift hij de bal in het doel van Van der Sleen.

Een kwartier voor de rust komt Ajax op een 4-0-voorsprong te staan. Grim, die niet alleen een uitmuntende wedstrijd keept, passeert een NEC-speler op de middenlijn en zet een vlijmscherpe bal voor op Wamberto. De kleine Braziliaan speelt de NEC-goalie weg en scoort: 4-0.

In de tachtigste minuut krijgt Ajax opnieuw een strafschop toegekend na een overtreding van Patrick Ax op Hatem Trabelsi. Johnny Heitinga legt de bal op de stip, maar wordt teruggeroepen door Co Adriaanse. Het is Nikos Machlas die de penalty moet nemen. De Griek schiet raak: 5-0.

NEC-trainer en oud-Ajacied Johan Neeskens zegt na afloop dat NEC volledig is overklast. De voormalig Ajax-speler die deel uitmaakte van het gouden elftal in de jaren zeventig, vindt dat Ajax heel goed speelde. ,,Ajax heeft gewoon heel overtuigend gewonnen. Je weet dat je in de beginfase de schade beperkt moet houden, maar dat werd meteen door de penalty de kop ingedrukt’’, zegt De Nees. ,,Dat de uitslag niet veel hoger was, lag aan Ajax, dat de kansen in de tweede helft niet goed benutte. We zijn negentig minuten overklast. Ajax heeft verdiend gewonnen.’’


Andy van der Meyde in actie. Andy van der Meyde in actie.