Menu

Dick de Groot lid van verdienste

Dick de Groot stond afgelopen week in het middelpunt van de belangstelling. De Groot vierde dit seizoen zijn 25-jarig trainersschap. Dat 'zijn' A2 ook nog eens ongeslagen kampioen was geworden, maakte de feestvreugde alleen maar groter.

Op een verrassings-receptie kreeg de jeugdtrainer door voorzitter Michael van Praag het speldje behorende bij de eretitel 'Lid van Verdienste' opgespeld.

De 57-jarige De Groot kwam 38 jaar geleden al bij Ajax. 'Ik heb een jaar of tien twaalf bij Ajax gespeeld, waarna ik met Bob Haarms de trainingen voor de kleintjes heb opgezet.' In 1975 tekende hij een contract. 'En het succes gaat door', liet hij weten, toen hij net vijf minuten thuis was nadat hij met de A2 een toernooi in Lyon had gewonnen.

Nadat hij de jongste jeugd en de C1-junioren jarenlang onder zijn hoede had, kreeg hij tien jaar de leiding over de B-junioren. 'En tien jaar werden we kampioen', vertelde hij trots. Even verhuisde de jeugdtrainer pur sang naar de senioren, naar het zaterdagteam. 'Je staat dan meer in de publiciteit, maar ik pas beter bij de jeugd. Daar kan je meer uithalen.'

De receptie vond De Groot 'fantastisch'. 'Ik wist er weinig van. Ik kwam binnen en er stond een groot scherm. Daarop spraken de spelers van het Nederlands team die ik nog in de jeugd heb gehad, mij toe. Dat waren onder anderen de broertjes De Boer, Seedorf, Ooijer, Van der Sar, Kluivert en Bergkamp. Het mooiste van de avond was natuurlijk dat ik lid van verdienste werd. Ook geweldig vond ik het lied dat Hans Westerhof en Jan Olde Riekerink zongen.'