Menu

Dick Schoenaker vindt het mooi geweest

In het jaar waarin hij 50 wordt, stopt Dick Schoenaker met competitievoetbal. Afgelopen weekeinde nam hij, met een nieuw kampioenschap in de tas, afscheid van de Ajax-veteranen. ,,Ik ben bij Ajax in 1976-1977 begonnen met een kampioenschap en sluit nu af met een kampioenschap. Het is mooi geweest."

Vorig jaar kwam het woord 'stoppen' voor het eerst bij de Ajacied in zijn gedachten. ,,Ik had al zo'n vermoeden dat dit het laatste seizoen zou zijn", aldus Schoenaker. ,,Na de winterstop wist ik het zeker. Hoewel ik het qua fysiek nog steeds aan kan, wil ik niet het lachertje van de competitie worden."

In totaal speelde Schoenaker 21 jaar bij Ajax. Begonnen als 23-jarige in het elftal dat in 1977 kampioen van Nederland werd, werkte hij zich op tot aanvoerder in 1983. In zijn debuutsjaar miste de van De Graafschap overgekomen Edenaar slechts een wedstrijd. Dat elftal zal hij komende zondag terugzien als het team wordt gehuldigd. Iets wat er 25 jaar geleden nauwelijks van gekomen is. ,,Dat was toch heel anders", zegt Schoenaker nu. ,,Je werd meestal bedolven onder het publiek. Er was ook nog geen kampioensschaal, waardoor het een officieuzer karakter had. Het lijkt me erg leuk al die mannen weer te ontmoeten. Sommigen heb ik jaren niet gezien."

Volgens Schoenaker was er in 1985 voor het eerst een echte kampioensschaal. Ondertussen was hij zelf aanvoerder geworden en hield als eerste de roemruchte schaal de lucht in. Het was zijn laatste seizoen geweest in Ajax 1. Schoenaker vertrok naar FC Twente. ,,Ik was 32 jaar. Toendertijd was je op die leeftijd transfervrij en ik kon nog een klappertje maken door naar FC Twente te gaan. Daarna heb ik nog twee jaar bij Vitesse gespeeld."

Maar na die periode keerde hij toch weer terug naar die Amsterdammers. ,,Het voelde wel als een soort thuiskomen. Ik ben begonnen in het eerste zaterdagelftal en heb alle elftallen doorlopen tot en met de veteranen aan toe."

Met dat team won hij deze maand zijn laatste kampioenschap. ,,De Ajax-veteranen bestaan nu vier jaar. We waren daarvoor zaterdag 4, maar het kwam voor dat we tegen jongens van 20-21 jaar speelden. Dat werd te gek. Met dit team hadden we eigenlijk elk jaar kampioen moeten worden. Maar net op de belangrijke momenten ging het mis. Drie jaar achtereen werden we tweede en nu eindelijk kampioen."

Een mooier afscheid kon Schoenaker zich niet wensen. Als hij terug kijkt op 21 roodwitte jaren zijn vooral de kampioenschappen hoogtepunten. ,,Met Ajax 1 waren dat er zes en bij de amateurs zullen dat er vier of vijf zijn geweest. Precies weet ik dat niet meer. Ik heb met veel plezier bij Ajax gevoetbald en vond het een eer dat ik bij Ajax mocht en mag voetballen."

De 13-voudig international stopt overigens niet helemaal met voetballen. ,,Ik zal op zaterdagen nu meer bij mijn kinderen gaan kijken die voetballen en hockeyen. En ik ga bij Lucky Ajax spelen, maar dat zijn een paar wedstrijdjes per jaar en vooral in de zomer."

Toch blijft hij fanatiek, want als we hem spreken is hij net op weg naar de fysiotherapeut. ,,Ik heb wat last van mijn kuit en ik moet natuurlijk wel fit zijn voor Lucky Ajax!"