Menu
Dick van Dijk memorialmatch op de Toekomst

Dick van Dijk memorialmatch op de Toekomst

Lucky Ajax speelt op zaterdag 13 mei vanaf 17:00 uur een Memorialwedstrijd voor Dick van Dijk, oud-speler van Ajax die twintig jaar geleden, op 51-jarige leeftijd overleed. Tegenstander is Nice, de club uit de plaats waar Van Dijk jaren woonde en ook overleed.

Sterk team Lucky Ajax
Lucky Ajax zal met een sterk team aan de aftrap verschijnen en zelfs de mannen buiten de lijnen zijn goede (oude) bekenden. Met Edwin van der Sar, John Heitinga, Olaf Lindenbergh, Tarik Oulida, George Ogararu, Richard Witschge, Dennis Bergkamp, John Bosman, John van 't Schip, Simon Tahamata, Kiki Musampa, Angelos Charisteas, Kevin Bobson, Sjaak Swart en Marc Overmars (onder voorbehoud) kan teamleider Werner Schaaphok een klasseteam op de been brengen. Met scheidsrechters Frans Derks en Bep Thomas is ook de leiding in vertrouwde handen. Laurent Delorge is fysiotherapeut van tegenstander Nice. Peter Drenth voor AFC Ajax.

Mister Ajax is tevreden over de Ajacieden die hij om zich heen heeft verzameld: ,,Dat is toch prachtig. Ik hoop dat de mensen die naar de A1 gaan kijken, het ook leuk vinden om Van der Sar en Bergkamp te zien voetballen.”

Een echte vriend
Swart, die alle 21 Europese wedstrijden van Van Dijk aan diens zijde speelde, kende Dick van Dijk al voordat hij naar Ajax kwam. 'Van Twente', zegt Mister Ajax. ,,Een hele fijne jongen. Je kon met hem lachen, ik heb een fijne tijd gehad met hem. Hij kon ook nog goed voetballen. Hij werd bij Ajax heel goed opgenomen. Toen hij naar Nice ging, ben ik daar nog geweest. Hij was een echte vriend. Zijn jongste dochter belde mij enige tijd geleden op of ik iets kon doen. Het liefste in Nice, maar dat ging niet lukken. Dus nu is er zaterdag een wedstrijd op de Toekomst. Zaterdag haal ik ze, ze zijn met 25 man, van Schiphol. We maken er een mooie dag van.''

Topscorer Eredivisie
Van Dijk was een geliefd speler. Voordat hij in 1969 naar Ajax kwam, speelde hij bij SVV en FC Twente. Bij de Tukkers was hij in 1969, samen met Ove Kindvall van Feyenoord, topscorer in de Eredivisie. Beiden maakten dertig goals. Bij Ajax bleek hij het net ook makkelijk te kunnen vinden. In de 84 competitieduels die hij speelde scoorde hij 57 treffers.

Scoren op Wembley
Het hoogtepunt in zijn Amsterdamse periode was het winnen van de Europa Cup 1 in 1971. In de finale tegen Panathinaikos op Wembley scoorde Van Dijk al in de vijfde minuut met een fraaie kopbal. De voorzet was van de voet van de recent overleden Piet Keizer. Ajax won die finale met 2-0, ook Arie Haan – vriend van Van Dijk – scoorde. Het was de eerste Europese beker.  

In 1972 vertrok Van Dijk naar Murcia en daarna ging hij naar het Franse Nice. In die plaats overleed hij in 1997. Bij een medische keuring liep hij een bacteriologische infectie op, die de hartkleppen aantastte. Na drie weken in coma te hebben gelegen, overleed Van Dijk op 8 juli 1997.

Benefietwedstrijd
Al een paar maanden na zijn overlijden, in oktober, werd de eerste benefietwedstrijd gehouden.  Het eerste elftal van derdeklasser ONA was de tegenstander van Lucky Ajax. Bij dat team bijna alle grote namen: Heinz Stuy, Wim Suurbier, Ruud Suurendonk, Barry Hulshoff, Horst Blankenburg, Sjaak Swart, Arie Haan, Gerrie Mühren, John Rep, Johan Cruijff en Piet Keizer. Johan Neeskens en Ruud Krol hadden elders verplichtingen, oud-aanvoerder Velibor Vasovic kon geen visum krijgen en Nico Rijnders was toen ook al overleden.

Lucky Ajax wint de Cup
Coach Bobby Haarms wisselde om de vijf minuten omdat de conditie van de mannen natuurlijk niet meer was wat het geweest was. Met jongere toppers zoals Wim Kieft, John van ’t Schip en Jan Wouters werd het team aangevuld. Ajax won dankzij een goal van Kieft die eerste Memorialwedstrijd en de Cup. Na die eerste keer was het de bedoeling dat er jaarlijks gestreden zou worden om die beker. Ten eerste om de herinnering aan de spits levend te houden, aan de andere kant om de nabestaanden - van wie een aantal inmiddels helaas ook zijn overleden - een blijvend steuntje in de rug te geven. 

Een vlag van Ajax memoreert aan Dick van Dijks tijd in Amsterdam.
Een vlag van Ajax memoreert aan Dick van Dijks tijd in Amsterdam.

21 Europese duels met Ajax (W14, G2, V5). Alle wedstrijden speelde hij samen met Barry Hulshoff en Sjaak Swart

11 EC I

10 EC III

Scoorde vijf goals (2 in EC I, 3 in EC3)

De wedstrijd begint zaterdag 13 mei op de Toekomst om 17:00 uur.

Foto's: Beeldarchief Ajax