Menu

Didulica maakt zondag seizoendebuut

Na de vrijdagtraining, die door de meeste basisspelers overgeslagen mocht worden, maakte trainer Ronald Koeman bekend dat hij in de wedstrijd tegen NAC gebruik gaat maken van Joey Didulica als keeper. Daardoor blijft Henk Timmer reserve-doelman.

Doelman Maarten Stekelenburg maakte ook zijn opwachting op het trainingsveld. De Haarlemmer ging met de lift naar beneden, haalde even een frisse neus en na enkele minuten hield hij het weer voor gezien. ,,Het gaat een stuk beter dan gisteren", vertelde Stekelenburg die tegen Inter met een bovenbeenblessure uitviel. ,,Ik denk dat het nog zo'n anderhalve week duurt, dan ben ik er wel weer", vertrouwde hij op een snel herstel.

De andere keepers hielden elkaar scherp: Timmer en Didulica. De eerstgenoemde viel goed in tijdens de Champions League-wedstrijd, de Australiƫr was vorig jaar een prima vervanger van Fred Grim. ,,Didulica staat zondag tegen NAC op doel", zei Ronald Koeman vrijdagmiddag. ,,Dat was voor Timmer natuurlijk een teleurstelling, daarom wil ik er niet al te veel over zeggen. Maar ik kies voor Didulica. Hij is nu helemaal fit, hij heeft een aantal wedstrijden bij het tweede op doel gestaan. Vorig seizoen heeft hij uitstekend gekeept als vervanger van Fred Grim. Timmer is gehaald als stand-in achter Stekelenburg. Hij vult die rol prima in en is een van de groep."

De meeste spelers die woensdagavond op het veld stonden, waren deze vrijdag afwezig. Van de basiself tegen Inter waren alleen Litmanen en Pasanen op de training. ,,Dat is een bewuste keuze. De meeste van de jongens die vrij zijn, spelen ook met hun nationale team. Hun trainingsintensiteit is hoog. Anderen hebben meer trainingen nodig. Pasanen was lang geblesseerd en heeft trainingen nodig. Jari ook."

Litmanen deed alles mee. Tot de grote partij. ,,Doe je mee Jari?", vroeg trainer Ronald Koeman zijn raspaardje. Het antwoord was ontkennend. Jari verkoos te rekken en strekken.

Dat zal de trainer betreurd hebben, want zonder de Fin had hij een even aantal spelers en hoefde hij zelf niet in actie te komen. Terwijl hij dat zo graag doet. Ter compensatie etaleerde Koeman zijn befaamde traptechniek door vanaf een meter of 25 de verdwaalde ballen diagonaal op en richting doel te schieten. Na al die jaren benadert zijn trap nog altijd de perfectie.

Litmanen wachtte de partij even af. Terwijl de spelers van Jong Ajax het veld opkwamen, hield hij het voor gezien. Tot hij Babangida zag. Die had hij nog niet gezien sinds zijn terugkeer bij Ajax en met een innige knuffel werd de hernieuwde kennismaking bekrachtigd.

Dus Didulica staat tegen NAC onder de lat. ,,NAC heeft nog niet verloren dit seizoen en heeft de ploeg aardig op de rails", zei Koeman. ,,Ik vind het een goed voetballend elftal. Ze spelen gedoseerd op de aanval. Vorig seizoen werd er nog verloren van NAC. Wij moeten goed starten en geconcentreerd blijven spelen."

Kijkt Ajax door de wedstrijd van woensdag in de Champions League niet al over het weekeinde heen? ,,Nee", aldus een stellige Koeman. ,,De eerstvolgende wedstrijd is de belangrijkste. Wij kunnen geen wedstrijd in gaan op zestig procent. Wij moeten iedere wedstrijd honderd procent zijn."