Menu
'Die 12-1 tegen Vitesse was uniek'

'Die 12-1 tegen Vitesse was uniek'

Sjaak Swart speelde in zijn loopbaan 463 competitieduels voor Ajax waarin hij liefst 175 maal scoorde. Maar gek genoeg ontbreekt de naam van Mister Ajax op het lijstje doelpuntenmakers dat op 19 mei 1972 geschiedenis schreef door Vitesse in eigen huis met 12-1 te kloppen. 45 jaar later is die uitslag nog altijd een Eredivisierecord.


In november 2012 spraken we met Sjaak Swart over de recordoverwinning (12-1) van Ajax op Vitesse. Anno 2017 is dit nog steeds een Eredivisierecord als de geel-zwarten zondag weer op bezoek komen in de Amsterdam ArenA.


Ondanks de hoge uitslag bewaart Swart persoonlijk geen bijzondere herinnering aan de 12-1 zege op Vitesse. De ras-Ajacied werd destijds zelfs in de rust vervangen door Johnny Rep. Iets wat hij bagatelliseert met zijn typische Mokumse bravoure. ,,Ik maakte liever die ene belangrijke goal in een wedstrijd.”

Prestatie van formaat
Swart besefte in 2012, veertig jaar na dato, dat hij en zijn medespelers die middag een prestatie van formaat leverden. ,,Het was uitzonderlijk, want Vitesse had namelijk best een leuke ploeg. Maar wij speelden zo goed dat we uiteindelijk met 12-1 wonnen. Alles lukte in die wedstrijd. Ik weet ook nog dat wij op een gegeven moment die tiende maakten en daar toen overheen wilden gaan. Je moet eruit halen wat er inzit en ons elftal kon dat heel goed. Het liep vanaf het begin al goed.”

Gouden Ajax won vaker met grote cijfers
De rechtsbuiten van weleer haastte zich overigens te zeggen dat het gouden Ajax in die periode vaker met grote cijfers won. ,,Zoals een 9-0- zege op Volendam en een 8-1-overwinning tegen NEC. Maar die 12-1 was natuurlijk uniek. Ik denk ook niet dat het ooit nog gebeurt. Of je moet een wedstrijd hebben dat er een wordt uitgestuurd of dat je ineens achter elkaar gaat scoren. Dat zag je vorig jaar bij PSV - Feyenoord”, refereert de 31-voudig international aan de 10-0 zege van de Eindhovenaren.

In het seizoen 2008-2009 eindigde Ajax - Vitesse in een 3-0 zege. Net als alle andere overwinningen op Vitesse zal de uitslag altijd in de schaduw staan van de 12-1 overwinning uit 1972. In het seizoen 2008-2009 eindigde Ajax - Vitesse in een 3-0 zege. Net als alle andere overwinningen op Vitesse zal de uitslag altijd in de schaduw staan van de 12-1 overwinning uit 1972.

Ondanks dat het ruim veertig jaar geleden is dat Ajax de recordzege boekte heeft Swart later nog geregeld zout in de Arnhemse wonden gestrooid. ,,Als ik naar Vitesse - Ajax ging kijken en Ajax niet in goede doen was, gingen die mensen daar naar mij roepen alsof ik nog voetbalde. Ik zei dan: ,,Jongens, ik weet het niet, maar mijn laatste wedstrijd was die 12-1-wedstrijd tegen Vitesse. Als ik dat zei waren ze gelijk stil.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil. Bewerking: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst