Menu
'Die De Boer lijkt wel een mitrailleur'

'Die De Boer lijkt wel een mitrailleur'

Een mooi voordeel van een trainingskamp is de geringe afstand tussen helden en fans. Ook tijdens de trainingsweek in De Lutte laafden de Ajacieden buiten de lijnen zich op 'raakafstand' aan verrichtingen van de helden daarbinnen. Vooral de woorden van trainer Frank de Boer klonken luid en duidelijk.

De meesterspeler die zich ooit in de mondiale voetbaltop voortbewoog, ontwikkelt zich nu en de komende jaren wellicht tot een meestercoach. Het is intrigerend om De Boer nu en de komende seizoenen te volgen in het proces dat hij als trainer doormaakt. Er prijkt in elk geval al een landskampioenschap op de palmares van de jonge coach.

,,Het moét iets feller’’, klinkt het tijdens de laatste groepstraining bij SV De Lutte uit de mond van de Ajax-trainer. De Boer is ontevreden over een foutief ingespeeld pass. De trainer eist verbetering. Direct. De nadrukkelijk uitgesproken woorden worden kracht bijgezet met woeste handgebaren. Geen tegenspraak. Iets later, tegen zijn groep: ,,Ga eens bij jezelf te rade hoeveel goede ballen je hebt gegeven.’’ Ditmaal gebiedt De Boer zijn spelers kritisch naar zichzelf te kijken. Want alleen wie kritisch is, kan de top bereiken. De Ajacied spreekt uit eigen karakter en ervaring. Wie weet waar de trainer-De Boer over tien jaar staat. ,,Zie je nou wat er gebeurt. Wil je zo’n bal nooit meer geven?! Jaa, kom maar weer. Inspelen en draaien maar!’’ De drive om voetbaltalent te polijsten is onverwoestbaar.

Sommige toeschouwers reageren zelfs verrast op het letterlijk opvangen van de gesprekken en woorden vanaf het veld. ,,Die Frank de Boer lijkt wel een mitrailleur’’, klinkt het van achter het hek. De supporter op leeftijd spreekt de woorden uit met een mengelmoes van verbazing en respect.

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

De Boer: ,,Jaa, kom maar weer. Inspelen en draaien maar!’’ De Boer: ,,Jaa, kom maar weer. Inspelen en draaien maar!’’