Menu
Dijks wil de kar trekken bij Ajax

Dijks wil de kar trekken bij Ajax

De verdediging van Ajax heeft de laatste maanden noodgedwongen de nodige mutaties ondergaan. Het enige wat bij het oude (vertrouwde) bleef is de positie van Mitchell Dijks. De linksachter voelt zich als een vis in het water en merkt dat hij toe is aan meer verantwoordelijkheid. ,,Ik kom wat meer uit mijn schulp”, vertelt Dijks. ,,Ik merk dat ik iets meer kan zeggen en dat ik samen met Joel Veltman de verdediging wel kan trekken.”

Ajax gaat zondag op bezoek bij Willem ll en dat is voor Dijks zeker geen doorsnee competitiewedstrijd. De linkspoot speelde vorig seizoen voor de Tilburgers en leefde er volledig op. Dijks verdiende aan het einde van de rit zelfs een terugkeer naar Amsterdam.  

Oude maten
,,Ik heb daar een goed jaar gehad”, vertelt Dijks. ,,Het is leuk om mijn oude maten en oude trainers weer te zien, en natuurlijk ook het publiek dat altijd achter me stond. Met een aantal jongens, zoals Frank van der Struijk en Kostas Lamprou, heb ik nog contact. En heel af en toe met Jurgen Streppel. Dat vind ik wel leuk.”

Willem ll keerde vorig seizoen terug op het hoogste niveau en sloot het voetbaljaar op een keurige gedeelde achtste plaats af. Maar het elftal dat hoge ogen gooide, heeft aan kwaliteit ingeboet. ,,Nummer tien Ali Messaoud, Bruno Andrade speelde toen nog en je had Samuel Armenteros”, vertelt Dijks. ,,Je kunt van Armenteros zeggen wat je wilt, maar hij was heel belangrijk voor ons. Zo noem ik al een paar bepalende spelers op.”

,,Frank de Boer weet dat ik vertrouwen nodig heb."
,,Frank de Boer weet dat ik vertrouwen nodig heb."

Het zijn zware tijden voor Willem ll. Niet alleen zijn de resultaten niet heel rooskleurig, maar de Brabanders worden ook veelvuldig in verband gebracht met omkoopschandalen. ,,Als je dat zo leest en ziet is dat zonde”, vertelt Dijks. ,,Het doet zeker wat met mij, want ik heb een goed gevoel bij de club. Ik kijk nog elke week naar Willem ll. Het is jammer dat ze vijftiende staan. Vorig seizoen zaten we in een flow en hadden we echt goede spelers. Nu gaat het even wat minder.”

Zelf is Dijks weer terug bij Ajax, waarvoor hij twee seizoenen geleden niet goed genoeg bevonden werd. Zijn tweede kans grijpt hij met beide handen aan. ,,Ik ben heel erg tevreden en blij over mijn terugkeer”, vertelt Dijks. ,,Ik speel iedere wedstrijd en het gaat elke week beter. Verdedigend maak ik bijna geen overtredingen en aanvallend kan ik ook mijn steentje bijdragen. Al hoop ik wel op wat meer assists. Maar dat komt wel”, is Dijks zelfverzekerd.

'Beest'
De linksback stond in het verleden nog wel eens te boek als druistig, maar dat lijkt verleden tijd. Solide, zo noemt Dijks zijn eigen spel en situatie. ,,Ik ben heel stabiel. Dat komt ook omdat ik m’n eigen kringetje heb. Vertrouwen is voor mij heel belangrijk. Dat weet Frank de Boer ook. Af en toe geeft hij een schouderklopje en soms maken we een dolletje. Dan zegt hij bijvoorbeeld ‘beest’ tegen me. Daar hou ik van als speler.”

De laatste weken heeft de defensie van Ajax door de langdurige blessures van Jairo Riedewald en Kenny Tete een ander gezicht gekregen. Mike van der Hoorn en Nick Viergever kregen centraal de kans en Veltman werd regelmatig rechtsachter gezet. Ook maakte Ricardo van Rhijn af en toe zijn opwachting. Al die tijd bleef Dijks als linksachter ‘gewoon’ staan, al heeft hij zelf ook een aantal kleine blessures gehad.

Ervaren rot
,,Het is oké”, vertelt Dijks. ,,Jairo heeft een heel tijd naast mij gestaan. Nick Viergever is natuurlijk een ander persoon. Maar met Nick heb ik ook een goede klik. We praten veel. Hij is een ervaren rot en coacht veel. Daar houd ik wel van.”

Ajax hoopt in het Koning Willem ll Stadion de lijn van de uitstekende overwinning op AZ door te trekken. Dijks ziet kansen. ,,Ik weet hoe Jurgen Streppel is. Hij heeft een beetje de Ajax-filosofie en wil altijd voetballen. Dat zal zondag niet anders zijn. Bij Willem ll leven ze toe naar wedstrijden tegen Ajax. Het is niet zo intens als tegen NAC, de aartsrivaal, maar iedere ploeg wil altijd vlammen tegen Ajax."

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst