Menu
Diploma voor studerende voetballers

Diploma voor studerende voetballers

Jeugdspelers van Ajax begonnen in september 2008 met een unieke mbo-opleiding, waarin zij voorbereid werden op het beroep van profvoetballer. Het programma is ontwikkeld door Ajax en het ROCvA. Donderdag kregen vier spelers het diploma uitgereikt.

Ajax en het ROC van Amsterdam maken al jaren heel serieus werk van de combinatie school en topsport. Door de huidige tendens in het voetbal waar jeugdspelers steeds jonger gescout worden door buitenlandse clubs, is Ajax gedwongen hierop in te spelen met jeugdcontracten. Omdat de jeugd alleen ’s middags traint, bleek er tijd genoeg om de unieke mbo-opleiding te volgen.
Studiecoördinator Jur Ronner over het doel van de opleiding: ,,Wij wilden de spelers meer bieden dan negen uur training in de week. Zo gaven we ze een zinvolle weekinvulling om ze beter op te leiden voor het vak."

De opleiding nam vier dagen per week in beslag nemen en bestond uit drie verschillende onderdelen. Allereerst was er de Ajax-voetbalopleiding. De voetballers, die deelnamen aan de studie, deden mee aan alle normale trainingen, wedstrijden en toernooien van het eigen elftal. Daarnaast volgden zij de KNVB-cursus Trainer/Coach 3, dat diploma haalden ze in maart van dit jaar, en het programma voor het mbo-diploma Sportbegeleider. Als derde onderdeel volgden zij vakken die ondersteunend kunnen werken voor het beroep van voetballer, zoals mediatraining, maatschappijleer, biologie, voedingsleer, koken of een cursus Spaans.

Cerilio Cijntje, Chiel Kramer, Joël Veltman en Ruben Ligeon kregen donderdagmiddag hun diploma uitgereikt. Bij deze vier blijft het ook, want de opleiding krijgt dit seizoen geen navolging. Ronner legt uit: ,,Wij stoppen om twee redenen met de opleiding. De eerste reden is dat er veel is veranderd in de jeugdopleiding. Nu krijgen jongens van zestien jaar niet zo snel meer een contract. De tweede is dat we door deze opleiding een voet tussen de deur hebben gekregen bij het ROC-Sport en Bewegen, waarbinnen onze spelers nu wel goed kunnen participeren."

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Hoofd jeugdopleiding Jan Olde Riekerink doet een woordje. Hoofd jeugdopleiding Jan Olde Riekerink doet een woordje.
Studiecoördinator Jur Ronner spreekt de studenten toe. Studiecoördinator Jur Ronner spreekt de studenten toe.