Menu
'Direct twee knock-outs uitdelen'

'Direct twee knock-outs uitdelen'

Ajax bereidt zich deze week in Turkije voor op de tweede seizoenshelft. Met een volledig fitte groep werkt Frank de Boer toe naar de toppers tegen PSV en Feyenoord. Halverwege het trainingskamp aan de Turkse Riviera blikt de coach van de winterkampioen vooruit op de tweede seizoenshelft.

Er zijn maar weinig mensen die zo stevig kunnen balen van een mislukte pass als Frank de Boer.
De 112-voudig international verstuurde jarenlang talloze (soms wereldberoemde) passes richting de voorhoede. Ook op zijn 43ste wil de coach van Ajax iedere trap perfect hebben. Van zijn spelers, maar zeker ook van zichzelf. En dus fronsen de wenkbrauwen zich en schudt hij zijn hoofd heen en weer als hij tijdens de warming-up de nieuwe WK-bal van adidas test. Die bal had beter gemoeten. Veel beter, volgens zijn eigen maatstaven. ,,Dat fanatisme zit al mijn hele leven in me. En dat zal ook altijd wel zo blijven. Het is de aard van het beestje. Als ik honderd ballen trap, wil ik dat ze alle honderd goed zijn. Natuurlijk weet ik dat zoiets haast een utopie is, maar toch baal ik ervan. De beweeglijkheid wordt met de jaren langzaam iets minder. Als je jonger bent kan je een foutje wat sneller corrigeren. Het is een kwestie van accepteren, maar het blijft moeilijk.”

Zie je een dergelijk fanatisme deze week ook in de spelersgroep terug?
,,Ze hebben me in dit nieuwe jaar al twee keer positief verrast. Twee dagen voor het vertrek naar Belek stond er een groep van elf spelers vrijwillig op het trainingsveld in Amsterdam. En dat terwijl alleen de net herstelde Siem de Jong, Nicolai Boilesen en Lerin Duarte zich hoefden te melden. De rest zou pas in Turkije de eerste training van 2014 afwerken. Dinsdagmiddag deed zich een vergelijkbare situatie voor toen er een vrijwillige krachttraining op het programma stond. Ik hoorde dat iedereen er was. Dat betekent dat ze weten waar het om gaat. Je ziet dat ze graag willen. En dat is belangrijk want we hebben een compleet fitte groep. De concurrentie is heel groot.”

Verandert dat iets in het groepsproces, de wetenschap dat iedereen fit is?
,,De jongens weten dat we heel veel wedstrijden spelen. Maar uiteindelijk kan ik per keer maar elf spelers opstellen. En er kunnen er ook maar zeven op de bank zitten. Dat betekent dat ik van deze groep toch de nodige jongens moet teleurstellen. Zoiets hoort bij topsport, maar daar proberen we als staf wel aandacht aan te besteden tijdens dit trainingskamp. We hebben iedereen keihard nodig tot het einde van het seizoen. Ook de jongens die er straks misschien even niet bij zitten.”

Frank de Boer: ,,We hebben een compleet fitte groep. Daardoor is de concurrentie heel groot." Frank de Boer: ,,We hebben een compleet fitte groep. Daardoor is de concurrentie heel groot."

Ajax is deze week op exact dezelfde plek als drie jaar geleden. Destijds was je net een maand hoofdcoach. Komen er herinneringen naar boven?
,,Ik heb begin deze week zeker even aan Bruno Silva gedacht. Hier in Belek liep hij die schouderblessure op. Aanvankelijk leek het wel mee te vallen, maar door de nare nasleep van die blessure heeft het hem uiteindelijk zijn carrière gekost. Zoiets schiet wel weer even door je hoofd als je in hetzelfde hotel als toen naar binnen stapt. Daarnaast hebben we hier begin 2011 natuurlijk de eerste stappen gezet in de richting van hoe wij het als trainersstaf graag willen zien. De afgelopen drie jaar heeft het team een flinke progressie doorgemaakt. Het blijft echter een continu proces dat elke keer weer aan veranderingen onderhevig is. Van de groep die toen mee was zijn alleen Siem de Jong en Daley Blind (Kenneth Vermeer was geblesseerd, red.) er nu weer bij. De groep verandert elke keer.”

Aanvoerder De Jong en Blind behoren inmiddels tot de sterkhouders van de groep. Met Jairo Riedewald, Ricardo Kishna en Riechedly Bazoer dient zich een nieuwe lichting aan. Hoe doen ze het deze week?
,,Deze week staat voor hen vooral in het teken van leren en genieten. Ze moeten alles wat ze hier meemaken als het ware opzuigen. Dat kan je bijvoorbeeld doen door naar een speler te kijken waar je in jouw ogen iets van kan leren. In dat opzicht is het mooi dat deze jonge jongens vanochtend al ver voor het begin van de training op het trainingsveld aanwezig waren. Dat wil ik zien. Het geeft aan dat ze gretig zijn. Uiteindelijk moeten ze zich dan gaan onderscheiden en een plek in de groep afdwingen.”

In tegenstelling tot voorgaande jaren hoeft Ajax na de winterstop geen inhaalrace te starten. Voor het eerst sinds 2004 is de club het jaar als winterkampioen begonnen. Verandert dat iets in de benadering richting de tweede seizoenshelft?
,,We kijken op dit moment niet naar de plaats waarop we staan. Dat komt straks richting het einde van de competitie pas. Ik vind het nu halverwege het seizoen veel belangrijker om te kijken hoe we ons als team verder ontwikkelen en waar we ons kunnen verbeteren. Natuurlijk is het mooi dat we een voorsprong op de concurrentie hebben, maar uiteindelijk moet het uit onszelf komen. Voor de winterstop hebben geregeld laten zien waartoe we als team in staat zijn. Als we die lijn doortrekken ben ik ervan overtuigd dat we de komende maanden nog heel veel punten gaan halen. En zo lang we dat doen hoeven we niet naar de concurrentie te kijken.”

Later deze maand staan er direct twee krakers in de Amsterdam ArenA op het programma. Hoe benader je de duels met PSV (competitie) en Feyenoord (beker)?
,,PSV heeft bij vlagen laten zien dat ze veel kwaliteit in de groep hebben. Ze hebben echter in een heel diep dal gezeten. Daardoor zal PSV er straks vanaf de eerste wedstrijd na de winterstop alles aan doen om aan te klampen. Voor hen begint die race dus in de ArenA. Het maakt die wedstrijd daarom ook voor ons tot een heel belangrijk duel. Bij een overwinning op PSV kunnen we één concurrent waarschijnlijk uitschakelen voor de titel. Datzelfde geldt voor de bekerwedstrijd tegen Feyenoord. Ook daar staat veel op het spel aangezien we zolang mogelijk op meerdere fronten willen strijden. Binnen een paar dagen kunnen we dus twee keer een knock-out aan de concurrentie uitdelen.”

De oefenwedstrijden tegen Galatasaray en daarna Celtic of Trabzonspor zijn twee mooie duels tijdens dit trainingskamp. Wat is jouw indruk van de Turkse kampioen?
,,Met name de wedstrijd tegen Galatasaray vind ik een interessante krachtmeting. Ze hebben me vlak voor de winterstop echt verrast toen ze Juventus in de UEFA Champions League uitschakelden. Dat was een heel knappe prestatie. Ze hebben natuurlijk meerdere spelers met uitzonderlijke kwaliteiten. Neem bijvoorbeeld alleen al Wesley Sneijder en Didier Drogba. Het is voor ons een mooie uitdaging om tegen ze te spelen.”

Staat er tijdens de strijd om de Antalya Cup nog iets meer op het spel dan alleen de eer?
,,Natuurlijk wil ik dat we zondag de finale spelen. Maar ik vind het belangrijker dat al onze spelers in beide wedstrijden minuten kunnen maken. Zowel tegen Galatasaray als later tegen Celtic of Trabzonspor zal in beide helften een ander team spelen. Op die manier kan iedereen zijn minuten maken. Als we die beker dan winnen is het leuk, maar niet meer dan dat.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Kaartverkoop Ajax - Feyenoord