Menu
Directie licht jaarcijfers toe

Directie licht jaarcijfers toe

De Ajax-directeuren Jeroen Slop en Maarten Fontein gaven in de perszaal van de Amsterdam ArenA een toelichting op de jaarcijfers over het seizoen en boekjaar 2006-2007. Na de terugblik op verlies keken de Ajacieden ook optimistisch vooruit.

Na de inleidende woorden van algemeen directeur Maarten Fontein behandelde financieel directeur Jeroen Slop de jaarcijfers van het boekjaar 2006-2007. De uitgebreide behandeling van alle onderdelen op de balans gaf de Ajax-watchers een goede kijk in de financiële huishouding van de Amsterdamse club. Afgelopen seizoen plaatste Ajax zich niet voor de Champions League. Daarmee liep de club belangrijke inkomsten mis. Deze misgelopen inkomsten vormen een belangrijke oorzaak voor het netto verlies (€ 10,4 miljoen) die de club het afgesloten boekjaar heeft gemaakt. De netto omzet daalde met € 9,5 miljoen (van €74,4 miljoen naar € 64,9 miljoen, daling 12,8%).

Maarten Fontein en Jeroen Slop beantwoordden donderdag de vragen vanuit de perszaal. Maarten Fontein en Jeroen Slop beantwoordden donderdag de vragen vanuit de perszaal.

Vergeleken met de deelname aan de Champions League levert de deelname aan het UEFA Cuptoernooi (veel) minder inkomsten op. Ook het ontbreken van transferinkomsten laat zich voelen. ,,De gemiste deelname aan de Champions League heeft een vertragend effect’’, verwees Fontein naar de consequenties voor het beleidsplan. ,,Nu is het belangrijk de continuïteit, stabiliteit en rust te bewaren.’’ Met dit eerste boekjaar is ook het eerste jaar van het vijfjarige, ambitieuze beleidsplan afgesloten. De doelstellingen blijven gehandhaafd. Ajax blijft zich focussen op de landstitel en de lucratieve en sportief interessante deelname aan het belangrijkste Europese clubtoernooi. Beide doelen bereiken is eigenlijk ieder jaar een must. Afgelopen seizoen kwam Ajax een doelpunt te kort voor de landstitel. Wel werd de KNVB Beker veroverd.

De inkomsten uit de verkoop van seizoenkaarten, skyboxen, businessseats en de merchandising zijn gestegen. ,,Het vertrouwen dat de supporters die de wedstrijden bijwonen, in hun club hebben is nog steeds groot’’, verwees Slop naar de 41.751 kopers van een jaarkaart.

Slop tijdens de behandeling van de jaarcijfers. Slop tijdens de behandeling van de jaarcijfers.

De inkomsten uit de transfers van Ryan Babel, Wesley Sneijder en Tom de Mul zijn overigens onderdeel van het lopende boekjaar 2007-2008. Met het aantrekken van onder meer Kennedy Bakircioglu en Laurent Delorge werd al geïnvesteerd in de selectie. Ook later opgestreken transfersommen (bijvoorbeeld van Sneijder en Babel) worden of zijn al deels geïnvesteerd in nieuwe spelers (onder meer Luis Suarez, Albert Luque en Ismael Urzaiz), de jeugdopleiding en de scouting. Ook de inkomsten uit het hoofd- en shirtsponsorschap van AEGON, volgend seizoen vervanger van ABN AMRO, kunnen in het komende jaarcijferoverzicht worden meegenomen. Dit seizoen is de bank nog 'gewoon' de hoofd- en shirtsponsor van Ajax.

Waar het gaat om het nationale bekertoernooi zal Ajax pleiten voor een andere opzet. Met het oog op de eventuele toekomstige deelname van de bekerwinnaars aan de Champions League, is Nederland gebaat bij een sterk bekertoernooi. De plannen waarmee Ajax de KNVB en de collega-clubs binnenkort wil overtuigen, zijn nog in ontwikkeling.

Na de behandeling van het boekjaar 2006-2007 sprak Slop de verwachting uit dat zijn club het lopende boekjaar zal afsluiten met een netto winst. Het verwachte operationele verlies zal worden gecompenseerd door het netto resultaat uit de transfers van eerder genoemde Ajacieden. Met de transfers van Babel, Sneijder, Perez en De Mul incasseerde Ajax dit seizoen 38 miljoen euro netto; het uiteindelijke bedrag dat Ajax in de boeken zal bijschrijven in het boekingsjaar 2007-2008.