Don't worry about a thing

Sorry, we hebben deze pagina niet gevonden.

Waarschijnlijk bestaat deze pagina niet of niet meer. Misschien dat er een tikfoutje in de URL is gemaakt.

Menu
'Dit goede gevoel zo lang mogelijk vasthouden'

'Dit goede gevoel zo lang mogelijk vasthouden'

Ed Engelkes is sinds de oprichting in 2012 hoofdtrainer van de Ajax Vrouwen. Dit seizoen wordt ingezet op het binnenslepen van de felbegeerde landstitel. Maandelijks deelt Engelkes zijn ervaringen op Ajax.nl.

We kunnen met de Ajax Vrouwen terugkijken op een goede start van de competitie. Vijftien punten uit vijf duels, dat is natuurlijk prima. Maar als technische staf kijken we graag vooruit. We willen die ongeslagen reeks en maximale score zo lang mogelijk vasthouden. Om te beginnen vrijdag tegen PEC Zwolle, de laatste wedstrijd voor de interlandperiode. Een duel dat we vanzelfsprekend graag willen winnen. Ook om het goede gevoel vast te houden.

,,Vorig jaar hadden we ook wel eens trainingen waarbij er teveel gepraat werd en te weinig arbeid werd geleverd. Nu is het vooral doen."

Aan het begin van het seizoen is het altijd afwachten of dingen gaan passen. Ik heb al eerder aangegeven het een verrijking te vinden om met buitenlandse speelsters te werken. Maar je weet vooraf nooit of het gaat klikken en of speelsters zich snel aanpassen. Maar vooralsnog zie ik een echte eenheid, het valt allemaal prima in elkaar. Zowel speelsters als staf zijn voor hetzelfde bezig.

Veel energie leveren
Natuurlijk helpen de goede resultaten ook mee. Het is nu zaak om óók een eenheid te blijven als er een keer een tegenslag komt. Als iemand geblesseerd raakt of we een wedstrijd gelijkspelen of verliezen. We hebben tot nu toe alles gewonnen, maar het zit in veel gevallen dicht bij elkaar. Het is niet zo dat we elke wedstrijd van tevoren al weten dat we 'm gaan winnen. We moeten ons best doen en er veel energie instoppen. Het gaat niet vanzelf.

📝 l Koploper #AjaxVrouwen winnen competitietopper tegen en bij ADO Den Haag Vrouwen: 0-2. ⚽️⚽️👊👊👏👏 https://t.co/aWC2HHKTq1 #adoaja pic.twitter.com/rm6ApEHBCl

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) 7 oktober 2016

Overall ziet het er gewoon goed uit, ook op medisch vlak. Helaas heeft Ana Romero vorige week een schop gekregen waarbij ze door haar enkel is gegaan. Aan de andere kant zijn Lauren Delleman en Lucienne Reichardt op dit moment weer aan het aansluiten bij de groep. Bovendien vind ik het mooi om te zien dat het plezier er tijdens de trainingen vanaf spat. Ook al zijn de meiden kapot omdat ze een zware training in de benen hebben, dan nog wordt er een partijtje gespeeld met degenen die nog iets extra's over hebben. Vorig jaar hadden we ook wel eens trainingen waarbij er teveel gepraat werd en te weinig arbeid werd geleverd. Nu is het vooral doen. Men traint om beter te worden en daar spreken de meiden elkaar ook steeds meer op aan. Een ontwikkeling die mij als trainer natuurlijk goed doet.

,,Vrijdag spelen we tegen PEC. Een wedstrijd waarin we ontzettend veel zin hebben en die we graag willen winnen."

Dit seizoen hanteren we ook een iets ander systeem, met andere accenten op het middenveld. Vorig jaar speelden we met de punt naar voren. Dat betekende in veel gevallen twee verdedigende/controlerende middenvelders. We zijn nu overgestapt naar een systeem met één controleur en twee meer aanvallend ingestelde middenvelders. Dat betekent dat we voorin een ander blok hebben met meer mensen en meer diepgang. Daardoor moeten meer mensen voor het doel van de tegenstander uitkomen. Het betekent ook dat het verdedigend goed moet staan, want er zullen meer ruimtes vallen. Het is zaak dat goed met elkaar te bespreken en te trainen, maar op het moment slagen we er heel behoorlijk in. Drie clean sheets op rij geven vertrouwen. Het betekent niet dat alles goed gaat, maar wel dat we op de goede weg zijn.

Geïnspireerd door @DavyKlaassen en @BlindDaley durfden @kellyzeeman17 en ik ons ook aan een dansje te wagen 💃 pic.twitter.com/eboypQgxrR

— Anouk Hoogendijk (@Anoukhoogendijk) 9 oktober 2016

Vrijdag spelen we tegen PEC. Een wedstrijd waarin we ontzettend veel zin hebben en die we graag willen winnen. Vervolgens breekt er een interlandbreak aan. Zo'n onderbreking kan vervelend zijn, want we zitten in een lekkere flow. Maar je kunt het ook als een voordeel zien. We spelen waarschijnlijk een oefenwedstrijd tegen Essen. Op een behoorlijk niveau – we praten hier over de nummer drie van Duitsland van vorig seizoen – kunnen we speelsters die niet zo vaak in de basis zijn gestart, weer wat speelminuten geven. Zo kunnen zij zich weer in de kijker spelen.