Menu
‘Dit hadden we niet verwacht’

‘Dit hadden we niet verwacht’

Ajax is uitgevoetbald in Europa. Dinamo Zagreb bleek over twee wedstrijden te sterk voor de ploeg van Henk ten Cate. De coach reageerde na afloop onthutst. ,,Dit is killing.”

De seizoenkaarthouders van Ajax konden donderdagavond gratis de ArenA binnen, als goedmaker voor de uitschakeling in de voorronde van de Champions League. De actie zorgde ervoor dat de ArenA met 44.678 toeschouwers meer dan goed gevuld was. Een gratis kaartje is natuurlijk prettig, maar helaas kreeg het publiek niet waar het écht op had gehoopt: een plaats in de tweede ronde van de UEFA Cup. Ajax redde het over twee wedstrijden niet tegen Dinamo Zagreb. De in Kroatië 1-0 opgebouwde voorsprong werd uit handen gegeven. In Amsterdam waren de gasten na verlenging met 2-3 te sterk. ,,Dit hadden we niet verwacht”, zei Ten Cate na afloop. ,,We hebben kansen gecreëerd, maar niet benut. Dinamo sprong beter om met de kansen. Dit komt aan als een mokerslag, dit is killing.” Ajax leek zich in de eigen ArenA ondanks de voorsprong niet comfortabel te voelen. Met name de eerste helft was onder de maat bij de Amsterdammers. ,,Het leek alsof er angst in de ploeg zat”, blikte Ten Cate terug. ,,Niemand durfde naar voren te voetballen.”

Al na dertien minuten kreeg Ajax een eerste echte waarschuwing van Zagreb. Josip Tadic kopte op de paal na een voorzet van de Amsterdamse plaaggeest Mandzukic. Na een goed halfuur was het wel raak. Gregory van der Wiel raakte Mandzukic en veroorzaakte zo een penalty. Aanvoerde Modric schoot ijskoud raak vanaf elf meter. ,,Het was misschien niet slim van Greg om daar het duel op te zoeken", zei Ten Cate. ,,Maar ik neem het hem niet kwalijk, want volgens mij was het geen penalty.''

Bij Ajax begon het pas na een dik uur voetbal, mede dankzij invaller George Ogararu, een beetje te lopen. Met name Luis Suarez kreeg een serie kansen, maar Zuid-Amerikaan miste doelgerichtheid en stuitte ook vaak op de uitstekende doelman George Koch. Na negentig minuten was het nog altijd 0-1 en moest er verlengd worden. Dinamo Zagreb sloeg meteen toe in eerste helft van de verlenging. Mandzukic kopte van dichtbij raak uit voorzet van de rechterkant. En nog voordat Ajax het door had was het 0-3. Opnieuw was het Mandzukic die doel trof. Met een droog schot plaatste hij de bal langs zijn directe tegenstander Heitinga en keeper Stekelenburg.

Na de derde treffer liepen de tribunes, op het vak van de Kroaten na, langzaam leeg. Ajax zette op dat moment alles op alles (Jaap Stam fungeerde naast Huntelaar en invaller Urzaiz zelfs als spits). Het leverde de koploper in de Eredivisie nog wel twee treffers op. Klaas Jan Huntelaar zorgde meteen voor de 1-3 en vlak voor het laatste fluitsignaal ook nog voor de 2-3. Helaas floot scheidsrechter Clattenburg daarna meteen af. ,,Ajax kwam vandaag kwaliteit tekort”, zocht Ten Cate naar een verklaring voor de nederlaag. ,,Het is een domper. Toch moet ik sommige van mijn jongens een compliment maken. Jaap Stam en Hedwiges Maduro bijvoorbeeld. Zij waren fysiek niet meer oké, maar bleven toch doorvoetballen. Dat was klasse.”

Meer reacties volgen snel op Ajax TV.