Menu
'Dit is de kroon op het seizoen'

'Dit is de kroon op het seizoen'

Jong Ajax behaalde donderdagavond een fraai succes door Jong FC Utrecht in de bekerfinale te verslaan. Op sportcomplex de Toekomst waren de beloften van Ajax uiteindelijk na 120 minuten met 1-0 te sterk. Matchwinner Joël Veltman kon zijn geluk na afloop niet op. Coach Gery Vink koesterde de beker als een echte ‘teamprijs’.

De haag van felicitaties leek donderdagavond maar niet op te houden. Op het veld, langs de boarding, in de catacomben; overal werden de Ajacieden gefeliciteerd met de gewonnen beker. Juist voor de spelers van Jong Ajax is het winnen van een prijs een mooie extra in hun ontwikkeling, zo weet ook Gery Vink. ,,Dit is absoluut de kroon op ons seizoen. We zitten als team continu in een ontwikkelingsproces. Daarbij is resultaat altijd ondergeschikt aan het individu. Juist op een avond als deze was dat een keer andersom en hebben we als team iets bereikt.”

Terwijl Vink met een grote bos bloemen van de ene camera naar de andere camera stapt, brengt Joël Veltman verslag uit van wat er zojuist allemaal in de kleedkamer gebeurde. ,,Natuurlijk was er een feeststemming, maar het grootste feestje hebben we eigenlijk net al op het veld gevierd. Zo vlak na het winnen van de beker is het moment toch het mooist”, zegt de 20-jarige verdediger. Hij maakt bij Jong Ajax dagelijks mee hoe succes en teleurstelling hand in hand gaan binnen het team. ,,Bij Jong Ajax zitten jongens met ieder hun eigen verhaal. De ene speler komt terug na een maandenlange blessure, terwijl iemand anders zich weer terug knokt in Ajax 1 of via de beloften uiteindelijk zijn debuut in het eerste mag maken. Dat maakt het tot een bijzonder team.”

De maker van de winnende goal: Joël Veltman. De maker van de winnende goal: Joël Veltman.

Vink, die onlangs zijn contract bij Ajax tot medio 2014 verlengde, beaamt de woorden van Veltman. ,,Onze hoofdtaak is om spelers aan het eerste elftal af te leveren. Als je kijkt dat we dit seizoen vijf spelers - onder wie vier debutanten - naar het eerste elftal hebben gebracht, is dat fantastisch. Daar doen we het met z’n allen bij Jong Ajax voor. Een kampioenschap of bekerwinst is uiteraard een mooi extra op het vele werk wat je er dagelijks met elkaar insteekt. Als je eenmaal in zo’n finale staat, moet je de beker pakken ook. Gelukkig hebben we dat vanavond gedaan.”

Zoals het verhaal van Veltman pieken (winnende goal, succes met de A1 in NextGen Series) en dalen (langdurige blessures) kent, zijn er binnen Jong Ajax meer verhalen. Vink noemt ze graag op, omdat ze mooi vertellen wat zich dagelijks bij de beloften allemaal afspeelt. ,,Kijk bijvoorbeeld naar de ontwikkeling die Ricardo van Rhijn heeft doorgemaakt. En de manier waarop Ismaïl Aissati zijn plekje in Ajax 1 weer heeft veroverd. Dat werkt enorm inspirerend naar andere jongens toe. Omgekeerd heb je natuurlijk ook een jongen als Ruben Ligeon, die al heeft ervaren hoe het is om in een volle ArenA te spelen, maar nu weer vaak bij Jong Ajax zit. Iets dat ook een beetje voor Jody Lukoki en Dico Koppers geldt. Ook dan zijn ze er om elkaar te steunen en de weg naar boven weer te vinden.”

Veltman moet als maker van de winnende treffer even diep in zijn geheugen graven of hij wel eens eerder met de borst gescoord heeft. Na een korte bedenktijd beseft de verdediger dat het hem wel eens eerder is overkomen. ,,Maar zo’n belangrijke goal als deze heb ik nog nooit gemaakt.” De maker van de 1-0 voelde zijn krachten gedurende de verlenging wegvloeien. ,,Het was echt een slijtageslag. Om me heen zag ik ook steeds meer jongens last van kramp en vermoeidheid krijgen. Na die goal kregen we gelukkig wat extra krachten, waardoor we de overwinning uiteindelijk veilig konden stellen.”

Net voordat Vink aanstalten maakt om te gaan, schiet hem nog iets te binnen dat hij graag kwijt wil. ,,Weet je wat ik mooi vind? Al die jongens die vanavond zijn komen kijken. Het was bijvoorbeeld goed om te zien dat spelers als Mats Rits en Lorenzo Ebecilio na afloop in de kleedkamer de jongens kwamen feliciteren. Die vreugde en saamhorigheid sprak boekdelen. Het tekent de verbondenheid binnen ons team. Het is immers lang niet altijd makkelijk als je je via Jong Ajax moet terug knokken of bewijzen. Daar heb je elkaar bij nodig. Je lacht met elkaar en je huilt met elkaar.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Jody Lukoki wordt gefeliciteerd door zijn broer. Jody Lukoki wordt gefeliciteerd door zijn broer.
Vanwege veiligheidsmaatregelen waren er alleen kinderen aanwezig bij Jong Ajax - Jong FC Utrecht. Vanwege veiligheidsmaatregelen waren er alleen kinderen aanwezig bij Jong Ajax - Jong FC Utrecht.
Aanvoerder Ricardo van Rhijn beleefde donderdag na zijn debuut in Ajax 1 opnieuw een mijlpaal bij Ajax. Aanvoerder Ricardo van Rhijn beleefde donderdag na zijn debuut in Ajax 1 opnieuw een mijlpaal bij Ajax.
De winnende coaches Vink en Bosman feliciteren elkaar. De winnende coaches Vink en Bosman feliciteren elkaar.
De tribune zat vol kinderen bij de bekerfinale voor beloften. De tribune zat vol kinderen bij de bekerfinale voor beloften.
Joël Veltman wordt gefeliciteerd met zijn doelpunt. Joël Veltman wordt gefeliciteerd met zijn doelpunt.
Manager competitiezaken Gijs de Jong overhandigt de beker aan Jong Ajax. Manager competitiezaken Gijs de Jong overhandigt de beker aan Jong Ajax.
De bekerwinnaar beloften 2011-2012: Jong Ajax. De bekerwinnaar beloften 2011-2012: Jong Ajax.