Menu
'Dit is een cruciaal moment in mijn carrière'

'Dit is een cruciaal moment in mijn carrière'

Jong Ajax is de laatste en misschien wel zwaarste stap van talenten op weg naar het einddoel: de ArenA. In de rubriek ‘de ontwikkeling van’ polsen we hoe het Jong Ajacieden op weg naar hun droom vergaat. In deze aflevering Danny Bakker. ,,Het wordt tijd om een stap te gaan maken.”

Danny Bakker geeft het volmondig toe. Hij heeft wel eens betere tijden in het shirt van Ajax gekend. ,,Ik speel de laatste tijd veel minder. Sinds de winterstop heb ik pas één keer in de basis gespeeld, tegen Achilles ’29. Daar is lastig mee te leven, maar de voetballerij is een harde wereld. De trainers hebben aangegeven de voorkeur te geven aan potentiële eerste elftal-spelers. Daar word ik nu niet onder geschaard.”

Het heeft er daarom alle schijn van dat Bakker aan zijn laatste maanden in Amsterdamse dienst bezig is. De middenvelder beschikt over een aflopend contract. Ajax heeft nog wel de eenzijdige optie om het contract van Bakker met een jaar te verlengen.

Perspectief
,,Ik heb de stap van Jong Ajax naar het eerste helaas nog niet kunnen maken. Ik speel nu bijna twee seizoenen in de Jupiler League en dit is een cruciaal moment in mijn carrière. Als ik heel eerlijk ben, zie ik bij Ajax op dit moment weinig perspectief. Ik acht mijzelf ook nog niet klaar voor Ajax 1. Daarom is het belangrijk om ergens anders een tussenstop te gaan maken. Wellicht kan ik later ooit terugkeren.”

Bakker is een echte Ajacied en speelt al sinds zijn tiende in de opleiding. Al die jaren trok hij gelijk op met Kenny Tete. Waar de momenteel geblesseerde rechtsachter Jong Ajax als springplank gebruikte, heeft Bakker de laatste stap niet kunnen maken. Toch heeft hij het voetballen in de Jupiler League als zeer nuttig ervaren.

,,Het is goed voor mijn ontwikkeling geweest. Vanuit de A-tjes is het een grote stap naar de senioren. Van lekker combineren in de jeugd kom je in mannenvoetbal terecht, waar je echt moet vechten voor een resultaat. Vooral in uitwedstrijden word je sneller onder druk gezet. Fysiek was het echt aanpoten in het begin, maar inmiddels weet ik goed wat me te wachten staat.”

,,Ik heb elf jaar in de opleiding gespeeld en een mooi CV."
,,Ik heb elf jaar in de opleiding gespeeld en een mooi CV."

Dat Ajax 1 uit zicht bleef voor Bakker kwam ook door de hevige concurrentie. Het afgelopen jaar werden met Daley Sinkgraven en Nemanja Guldelj twee spelers voor het middenveld en dus concurrenten aangetrokken. Bakker weet dat het erbij hoort.

,,Ajax is de grootste club van Nederland en moet de beste spelers in de selectie hebben. Bij voorkeur komen die uit de eigen jeugd maar er worden soms ook gericht aankopen gedaan. Helaas voor mij heeft de club geïnvesteerd in jongens die op mijn positie staan. Dat zijn niet de eerste de beste, je moet van goeden huize komen om hen voorbij te streven. Ik heb best wel wat oefenwedstrijden met het eerste meegespeeld, met name in de voorbereiding, en ook wat goaltjes gemaakt. Helaas is het daarbij gebleven. Dat is voor mij jammer.”

Bakker hoopt volgend seizoen in de Eredivisie actief te zijn. ,,Als de optie in mijn contract niet wordt gelicht, ben ik transfervrij. In dat geval denk ik dat ik voor veel clubs een interessante speler ben. Dat geldt overigens niet alleen voor spelers die het bij Ajax net niet redden, maar ook bij jongens van PSV of Feyenoord. Ik heb elf jaar in de opleiding gespeeld en een mooi cv opgebouwd, maar dat zegt helemaal niets. Volgend seizoen begin ik weer op nul en moet ik het gewoon laten zien.”

Interesse
Via zijn zaakwaarnemer is er interesse getoond door andere clubs maar dat moet nog concreet worden ,,De winterse transferwindow is net dicht. Clubs gaan nu de balans opmaken richting de zomer. Er loopt wel al wat. Ik verwacht dat het nu een beetje op gang gaat komen, dus ik maak mij geen zorgen.”

Dat diverse oud-ploeggenoten van Jong Ajax – zoals Sheraldo Becker en Queensy Mening – zich regelmatig etaleren in de Eredivisie, sterkt Bakker in de gedachte dat zijn ambities een haalbare kaart zijn. ,,Ze doen het leuk en laten zien dat ze goed meekunnen. Dat is voor jongens zoals ik ook een leuk signaal.”

Bakker hoopt de komende tijd in ieder geval meer aan spelen toe te komen, al is zijn situatie nu even niet rooskleurig. ,,De trainers hebben aangegeven voor andere jongens te kiezen. Hopelijk kom ik nog aan bod. Je ziet het bij het eerste, waar spelers van Jong Ajax in beeld komen als er bijvoorbeeld blessures zijn. Wellicht kan ik een plekje opschuiven richting de basis, dat zou voor mij persoonlijk mooi zijn.”

Tekst: Ajax.nlGerben Oostdam
Foto: Pro Shots