Menu
'Dit is uniek in de wereld'

'Dit is uniek in de wereld'

Ajax en adidas hebben vrijdag op sportcomplex De Toekomst het adidas miCoach Performance Centre officieel geopend. Het unieke centre herbergt alles op het gebied van (voetbal)innovatie en trainingsmethodes en zal gebruikt worden door zowel de A-selectie als de jeugdselecties van Ajax. Rik van den Boog: ,,Ajax loopt hiermee voorop in de voetbalwereld.”

Precies drieënhalve maand na het slaan van de eerste paal is er inmiddels een enorme opblaashal op de Toekomst verrezen. Iets minder zichtbaar, maar zeker niet minder belangrijk zijn alle meetsystemen die inmiddels over het hele sportcomplex van Ajax zijn geïnstalleerd. Dankzij het adidas miCoach Performance Centre komen de nieuwste technieken allemaal samen. ,,Het bijzondere is dat diverse meetsystemen met elkaar gecombineerd kunnen worden. Dat maakt het zo uniek”, zegt Edwin Goedhart, hoofd van de medische en sportwetenschappelijke staf van Ajax. ,,Dit zie je nergens anders in de wereld. Dankzij de combinatie van alle systemen is alles complementair aan elkaar.”

Het adidas miCoach Performance Centre herbergt alles op het gebied van (voetbal)innovatie en trainingsmethodes en zal gebruikt worden door zowel de A-selectie als de jeugdselecties van Ajax. Zo wordt het onder andere mogelijk om op een sportwetenschappelijke manier bewegingsanalyses te maken en snelheden, afstanden van dribbelen, koppen en schieten in kaart te brengen. Frank de Boer: ,,In mijn tijd hadden we alleen hartslagmeters. De shuttle run test kwam er toen net een beetje in. Het mooie aan al deze systemen is dat we alles met beelden kunnen ondersteunen. Beelden zijn confronterend en brengen de boodschap aan spelers en staf goed over. Veel meer dan alleen getallen of woorden.”

Edwin Goedhart, Uri Coronel, Paul Boerboom (adidas), Rik van den Boog, burgemeester Blankers-Kasbergen (gemeente Ouder Amstel) en Frank de Boer openden het centre met een druk op de knop. Edwin Goedhart, Uri Coronel, Paul Boerboom (adidas), Rik van den Boog, burgemeester Blankers-Kasbergen (gemeente Ouder Amstel) en Frank de Boer openden het centre met een druk op de knop.

De technologie die geïntegreerd is in het adidas miCoach Performance Centre stelt Ajax in staat om prestatie gerelateerde data te vergaren, zowel van teams als individuele spelers. De gedetailleerde data en daaruit voortvloeiende analyses worden gebruikt voor verdere optimalisatie van spelersontwikkelingstrajecten en teamtrainingen. Rik van den Boog: ,,Dankzij onze sponsor adidas kan Ajax hier op verder bouwen. Het spel verandert continu, voetbal wordt steeds sneller. De wetenschap speelt een belangrijke rol om daar goed op in te spelen. In samenwerking met de Vrije Universiteit kunnen we de opleiding van onze spelers nog beter maken, zodat ze tussen hun 20e en 23e op hun top kunnen zijn. Dat is belangrijk voor Ajax omdat zelf opgeleide spelers daarna meestal naar het buitenland gaan. Door ze jong te laten pieken kunnen we er een optimaal rendement uit halen. Op financieel gebied win je het nooit van de wereldtop, maar dit beleid moet er toe leiden dat Ajax zich over een aantal jaren weer met de top kan meten. Dankzij al deze innovaties lopen we voorop in de voetbalwereld.”

Momenteel verkeert in de oriënterende fase met het gebruik van alle nieuwe technieken. Vanaf volgend seizoen zal het adidas miCoach Performance Centre volledig gebruikt gaan worden. De Boer: ,,Zeker tijdens de voorbereiding is het belangrijk. Hoe intensief moeten we in de eerste weken trainen. Harder of juist minder? Dat kunnen we dan prachtig in kaart brengen.” Goedhart: ,,We hebben er vijf jaar voor uit getrokken om dit helemaal optimaal draaiende te krijgen. Daar zijn nu - op het moment van de officiële opening - twee jaar van voorbij. We hebben dus nog drie jaar de tijd om alles compleet te maken.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

adidas miCoach Performance Centre in beeld.

Goedhart: ,,Het bijzondere is dat diverse meetsystemen met elkaar gecombineerd kunnen worden."
Het adidas miCoach Performance Centre vanuit de lucht (foto: adidas/Robin Utrecht). Het adidas miCoach Performance Centre vanuit de lucht (foto: adidas/Robin Utrecht).
De Boer: ,,Het mooie is dat we nu alles met beelden kunnen ondersteunen." De Boer: ,,Het mooie is dat we nu alles met beelden kunnen ondersteunen."
Van den Boog: ,,Dankzij al deze innovaties lopen we voorop in de voetbalwereld.” Van den Boog: ,,Dankzij al deze innovaties lopen we voorop in de voetbalwereld.”