Menu

'Dit is werelds, man'

Twee Ajacieden kijken naar een collage van een foto van de Europa Cup I-finale '70-'71 en een foto van Ajax in Leipzig '87. ,,Weet jij nog wie die speler op de foto is die later naar HSV ging?" Het is zaterdagavond 9 november en over een half uur wordt de officiële opening van het nieuwe Ajax-supportershome verricht.

Chivu en Lobont zijn al aanwezig. Ze kijken net als de driehonderd andere Ajacieden onwennig om zich heen. Metrostation ‘Standvliet’ en het trainingsveld naast de Arena vormen door de ramen het enige vertrouwde beeld.

Er is de afgelopen jaren veel te doen geweest rond het supportershome. Ajax nam zeven jaar geleden niet alleen afscheid van De Meer. De club liet meer achter zich. Het oude supportershome onder Vak-F, de vertrouwde meter van de achterlijn achter het doel, lijn 9 en zelfs de stinkende toiletten langs de sloten deden supporters in het nieuwe stadion de Arena verlangen naar vroeger. Vooral de echte supporter van Vak-F had na de overgang naar de Arena geen thuis meer. Door de indeling van de plekken in het stadion werd de familie verder uit elkaar gedreven.

Bijna de voltallige spelersgroep zit gezamelijk rond een tafel onder een groot spandoek van Frank Rijkaard op het plafond. Groot en klein gaat met Zlatan, Mido en O’Brien op de foto. Een supporter loopt langs iemand met een collectebus. Hij zamelt geld in voor Ajax-vlaggen die collega-supporters van Newcastle United woensdag goed kunnen gebruiken. ,,Ik zie vandaag weer gasten die ik veel te lang niet heb gezien. Eindelijk hebben we een home dat van ons is. Ik heb al twintig jaar een seizoenkaart. Maar de eenheid tussen de supporters ontbrak in de Arena. Zie het als een plek waar we samen aan een stukje teambuilding kunnen doen. Het is toch fantastisch dat we nu met alle supporters hier samen kunnen zijn?!”

Eén man die zowel in De Meer als in de Arena altijd bij Ajax is gebleven, is Bobby Haarms. Een voorvechter en tevens voorzitter van het home. Maar zoals zoveel voorvechters, als Olaf, Michael, Arie, Helen en Bob Bommerson zeggen: ,,Namen zijn niet belangrijk. Het belangrijkste is dat het home er is!”

De supporters hebben Jari Litmanen gevraagd de opening te verrichten. Dat gebeurt met een element uit de beroemde Bobby Haarms-training. ,,Kijk je uit dat je nu niet weer geblesseerd raakt.” Jari kan erom lachen. Bob stuit de bal op het podium; Jari maakt een volley, de supporters juichen. Buiten barst het vuurwerk los. Chivu, die een vuurpijl in zijn handen gedrukt krijgt, doet lachend mee.