Menu
'Dit kan gebeuren bij jonge voetballers'

'Dit kan gebeuren bij jonge voetballers'

Het AEGON Toekomst Journaal doet wekelijks op Ajax TV verslag van de verrichtingen van de Ajax-talenten van de Toekomst. Als voorbeschouwing voor de samenvattingen van dinsdagavond op Ajax TV blikken Ajax D1-trainer Casimir Westerveld (foto) en D2-trainer Dave Vos exclusief terug op de verrichtingen van hun Ajacieden.

Ajax D1 speelde zaterdag een bekerduel met de leeftijdgenoten van FC Volendam. Na een prima reeks wedstrijden, die vooral overwinningen opleverden, stelden de Ajacieden ditmaal teleur. In spel en qua uitslag. ,,Te veel spelers bleven in dit duel onder hun niveau’’, blikte D1-trainer Casimir Westerveld terug op de 1-2 nederlaag. ,,Dat kan gebeuren bij jeugd en is redelijk normaal bij jongens van deze leeftijd. Vooral omdat we een lange en goede reeks hebben neergezet, waarin we ook fantastisch hebben gevoetbald. Nu was het een keer wat minder. Daar moeten we niet te dramatisch over doen. Een wedstrijd als deze kan er een keer tussen zitten. Het past in het ontwikkelingsproces en hoort bij jonge spelers.’’

Doelman Nigel Bouman keerde tijdens het laatste duel in de groepsfase van de beker na een wekenlange rugblessure terug in de basis van de D1. De Ajacieden waren in een poule ingedeeld met FC Volendam, AZ en AFC. Door de nederlaag is de D1 uitgeschakeld in het bekertoernooi. Westerveld kon geen beroep doen op de geblesseerden Navajo Bakboord (hersenschudding) en Ruben Hoogenhout (hielblessure). De net weer fit verklaarde Dehninio Muhringen en Donyell Mahlen deden alleen de laatste 10 minuten mee.

Ajax D2 had zaterdag weinig moeite met 'oefentegenstander' Pancratius D1. Ajax D2 had zaterdag weinig moeite met 'oefentegenstander' Pancratius D1.

,,Ik vond ons de eerste helft nog redelijk. Wij waren de ploeg die voetbalde. Maar door slordigheden in de passing en door fouten van onszelf kwamen we in de problemen. Volendam kwam na ongeveer tien minuten spelen met een goede goal op 0-1. Vlak voor rust deden we iets terug. Justin Kluivert legde de bal na een goede actie breed op Lars Kramer. Kramer legde hem vervolgens goed neer voor de inkomende Rayan El Azrak. Hij schoot hem goed in.’’

Na de pauze ging het alsnog mis voor de thuisploeg. Westerveld: ,,Na rust kreeg Volendam enkele dotten van kansen; vooral doordat wij fouten maakten. De 1-2 werd ingeleid doordat centrale verdediger Victor van der Linde werd uitgekapt.’’ Volendammer Kevin van Gasteren nam de bal over en kreeg een vrije doorgang richting Ajax-doelman Bouman. ,,Hij strafte het vervolgens makkelijk af. Dat moment was wel typerend voor ons spel. We waren vaak te slordig.’’

Zaterdag ontvangen de Ajacieden uit de D1 Excelsior Rotterdam D1 op de Toekomst. De wedstrijd tegen de Rotterdammers begint om 11:30 uur en is gratis toegankelijk. ,,In dit duel kunnen we ons revancheren voor deze nederlaag en de uitschakeling in de beker’’, besloot Westerveld.

In de vriendschappelijke thuiswedstrijd tegen Pancratius D1 kwam Ajax D2 wel tot winst. Cherinho Griffith sloeg nog voor de rust toe. Na de pauze scoorden ook Jim Beers (twee treffers) en Richonell Margaret. In een weekend waarin de D2 geen bekerverplichtingen had, en dus kon oefenen, werd een solide overwinning geboekt.

,,Toch was dit een van de minste wedstrijden die we dit seizoen hebben gespeeld’’, keek D2-trainer Vos kritisch terug. ,,Vooral in de eerste helft hadden we moeite met het fysieke verschil met Pancratius. Ons spel was toen afwachtend en wat statisch. In de tweede helft werd het een heel andere wedstrijd. We gingen beter een-op-een spelen, namen meer initiatief en namen meer afstand van de tegenstander. Na rust dwongen we ook negen á tien echt goede kansen af, waarbij er zes een doelpunt op hadden moeten leveren. Ik ben tevreden over de vele kansen die we in de tweede helft creëerden.’’

Ajax D2 speelt zaterdag op de Toekomst een thuiswedstrijd tegen Roda’23 D1. Het duel begint om 9:30 uur en is gratis toegankelijk. Het duel met Roda’23 is alweer de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft voor koploper D2. Een week later volgt de uitwedstrijd tegen AZ.

Bekijk dinsdagavond de samenvattingen van de D1 en D2 in het AEGON Toekomst Journaal op Eredivisie Live

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Bekijk hier de laatste aflevering van het AEGON Toekomst Journaal op Ajax TV (B1 & B2)