Menu
'Dit niveau moeten we vasthouden'

'Dit niveau moeten we vasthouden'

Ajax maakte woensdagavond indruk in de ArenA. De Amsterdammers lieten tegenstander FC Utrecht geen moment in de wedstrijd komen en wonnen overtuigend met 2-0. ,,We hebben Utrecht langzaam kapot gespeeld", analyseerde trainer Adrie Koster.

Na twee teleurstellende wedstrijden op rij viel bij Ajax woensdagavond alles weer eens op de juiste plaats. De formatie van Adrie Koster speelde met vertrouwen en liet de gasten uit Utrecht vanaf het eerste fluitsignaal weten dat er weinig te halen viel in de met 45.537 toeschouwers gevulde ArenA. ,,We maakten meteen onze bedoelingen duidelijk”, vond ook Adrie Koster. ,,Utrecht is vanaf de eerste minuut onder druk gezet heeft geen moment zijn eigen spelletje kunnen spelen. Daarnaast hebben we ook bijna niets weggegeven. Er werd heel goed verdedigd vandaag, dat mag ook wel eens gezegd worden.”

De verdediging was inderdaad één van de grote pluspunten van de krachtmeting met Utrecht. Jurgen Colin speelde als rechtsback heel veel op de helft van de tegenstander en onderscheidde zich met een paar prachtige steekpasses. Jan Vertonghen en John Heitinga deden het uitstekend in het centrum en Urby Emanuelson zorgde als linksback ook voor veel aanvallende impulsen. ,,John speelde zelfs vaak voor de verdediging”, aldus Koster. ,,Daardoor hadden we op het middenveld vaak een man extra.”

Helaas haalde Emanuelson het einde van de wedstrijd niet. Hij werd een kwartier voor tijd neergehaald door Sander Keller. Emanuelson hield aan de botsing een kneuzing aan zijn linkerknie over, Keller een directe rode kaart van scheidsrechter Pieter Vink. Emanuelson werd vervangen door Thomas Vermaelen. Voor de Belg was het zijn eerste wedstrijd voor Ajax 1 sinds hij in september geblesseerd raakte.

Op het moment dat Vermaelen het veld betrad stond Ajax net een paar minuten met 1-0 voor. Want ondanks het veldoverwicht en de nodige kleine kansjes, duurde het woensdag lang voordat Ajax de score opende. Klaas Jan Huntelaar volleerde de bal op aangeven van Edgar Davids prachtig achter doelman Michel Vorm. ,,We hebben geduldig gewacht op het eerste doelpunt”, vatte Koster samen. ,,Door constant druk te blijven zetten, hebben we Utrecht heel langzaam kapot gespeeld.”

Na de openingtreffer en met een man meer was Ajax in de slotfase oppermachtig. John Heitinga, die de wedstrijd tegen NEC nog miste vanwege een schorsing, zorgde in de 78ste minuut voor de 2-0. Kenneth Perez gaf voor vanaf links op Huntelaar. De spits legde de bal terug op de mee naar voren gekomen Heitinga, die beheerst binnenschoot. ,,Al met al een heel nuttige zege”, oordeelde Koster. ,,Dit niveau moeten we proberen vast te houden.”

Benieuwd naar meer reacties van Jurgen Colin, John Heitinga en Adrie Koster?
Houd dan de website van Ajax TV in de gaten. >>