Menu
'Dit seizoen kampioen worden'

'Dit seizoen kampioen worden'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een column voor de Ajax Nieuwsbrief. Lasse Schöne, Ricardo van Rhijn, Tessel Middag en Liza van der Most wisselen elkaar telkens af. Deze aftrap is met Tessel Middag.

Dit is mijn eerste column van het seizoen. Ik denk dat het goed is om mezelf even kort voor te stellen. Ik ben Tessel Middag, 21 jaar en studeer geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Dit is mijn derde seizoen bij Ajax. Het Ajax-gevoel zat er bij mij, als geboren Amsterdamse, al vroeg in. Ik had geen seizoenkaart, maar ging zo nu en dan wel naar wedstrijden.

Tot mijn achttiende heb ik met jongens gespeeld, in de A1 van Swift. Daarna ben ik overgestapt naar het vrouwenvoetbal, naar ADO Den Haag. In mijn eerste seizoen pakten we meteen de dubbel. Toen ik hoorde dat Ajax een vrouwentak ging oprichten, was dat voor mij heel bijzonder. Daar wilde ik graag deel van uitmaken. Aan de andere kant was het ook een lastige keuze. Met ADO gingen we de Champions League in, en er was aanvankelijk veel onzekerheid bij Ajax: over de voorwaarden en wie er zouden komen spelen.

Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. Alles is heel professioneel geregeld. In tegenstelling tot ADO, waar we weinig binding hadden met de rest, maken we bij Ajax met de vrouwentak echt onderdeel uit van de club. Er worden voor ons geen uitzonderingen gemaakt en we mogen van alle faciliteiten gebruikmaken. Dat is een prima basis om te kunnen presteren.

We draaien er niet omheen: dit seizoen willen we kampioen worden. Dat hebben we ook uitgesproken. De afgelopen twee jaar zijn we vierde en derde geworden. Ook toen hadden we goede selecties. Onze trainer Ed Engelkes was nog voorzichtig: alles was nieuw en we moesten wennen. Die fase zijn we nu voorbij. We hebben een heel goed team, met veel onderlinge concurrentie. Dat houdt ons scherp.

We hebben met twee overwinningen een prima start van de competitie gemaakt. Vooral de zege bij Twente dinsdag was lekker, ook omdat het een echte teamprestatie was. De eerste helft speelden we goed, maar in de tweede helft kwamen we onder druk. Op karakter hielden we stand. De ontlading was groot, maar tegelijkertijd beseffen we ook dat het seizoen pas net is begonnen. Toch is de start veelbelovend, veel beter bovendien dan vorig seizoen. Als we vanavond ook van Anderlecht winnen, gaan we met een lekker gevoel de interlandbreak in.

Ook met Oranje breken er spannende tijden aan. We spelen de laatste twee WK-kwalificatiewedstrijden. We staan nu achter Noorwegen tweede in de groep en moeten zorgen dat we bij de vier beste nummers twee van alle poules eindigen. Dat wordt nog niet zo eenvoudig. We moeten hoe dan ook van Portugal winnen en het liefst ook van Noorwegen. Het zou geweldig zijn als we ons voor het eerst in de historie van het Nederlandse vrouwenvoetbal voor het WK plaatsen.
Maar de focus ligt natuurlijk eerst op de wedstrijd tegen Anderlecht. Hopelijk kunnen we vanavond op jullie steun rekenen.


Meld je aan voor de Ajax Nieuwsbrief via onderstaande link

Aanmelden Ajax Nieuwsbrief