Menu
'Dit stadion is net zo knus als Thialf'

'Dit stadion is net zo knus als Thialf'

Barbara de Loor en Renate Groenewold zijn opvallende gezichten in de Ajax-delegatie die deze dagen door Kiev trekt. De voormalige wereldtoppers op de (klap)schaats zijn gast van Ajax’ hoofdsponsor AEGON. Na de afsluiting van hun schaatscarrière zijn de ex-topsporters klaar voor een groot, nieuw avontuur.

Barbara de Loor kijkt nog maar eens om zich heen, in het Valery Lobanovsky Stadion. Herinneringen die stammen uit de prille start van haar schaatscarrière komen boven. ,,Ik ben ooit eerder met Jong Oranje in Kiev geweest’’, vertelt de geboren Amsterdamse. ,,Dat ging toen om een landenwedstrijd. Ik was vijftien. Het was toen winter en min twintig. Nu is het hier over de dertig graden. Alles draaide toen natuurlijk om rondetijden. Het eten was vies. Ik weet nog dat een begeleider blikken macaroni had meegebracht. Het ruikt en voelt heel anders als ik hier nu sta, maar ik heb wel iets met Kiev. Dit stadion is net zo knus als Thialf.’’ De schaatstempel Thialf kan 15.000 supporters herbergen. In het Valery Lobanovski Stadion passen 'slechts' 1.000 fans meer.

De 36-jarige kan een glimlach niet onderdrukken. De lijnvlucht, 21 jaar geleden gemaakt met een krakkemikkige vliegmachine van Moskou naar Kiev, droeg bij aan het karakter van een groot avontuur. De maandag gemaakte vlucht Schiphol-Kiev verliep comfortabeler, zal ook Groenewold (33) bevestigen. De geboren en getogen Groningse kijkt haar ogen uit in de Oekraïne. ,,Het is een mooie club met een rijke historie’’, vertelt Groenewold, onder meer winnares twee zilveren olympische medailles. ,,Chiel van Praag is een vriend en schaatsfan. Met hem ga ik meestal naar Ajax – FC Groningen.’’

De Loor ziet Ajax aan het werk in het Valery Lobanovsky Stadion. De Loor ziet Ajax aan het werk in het Valery Lobanovsky Stadion.

De twee topschaatssters in ruste zijn uitgenodigd vanwege hun grote verdiensten voor de schaatssport en voor AEGON. De trip naar Kiev markeert ook het beginpunt van een nieuw avontuur. De Loor en Groenewold volgen vanaf september een master International Sportmanagement aan de Johan Cruyff University. AEGON ondersteunt de voormalige schaatstoppers bij deze nieuwe stap in het 'nieuwe' leven.

,,Ik voel me vereerd dat ik Ajax hier mag aanmoedigen’’, vervolgt De Loor, in 2005 onder meer winnares van goud op de 1.000 meter op de WK-afstanden in Inzell. ,,Mijn vader nam me vroeger al mee naar Ajax.’’ Met het ontluiken van haar schaatstalent werd Amsterdam verruild voor schaatsmekka Heerenveen. Na haar carrière keerde De Loor terug in haar geboortestad. Bij de thuisduels van Ajax is De Loor vaker gast van AEGON. ,,Ik ben met Ajax opgegroeid en blijf de club een warm hart toedragen. Vroeger was ik helemaal wauws van Danny Blind. Zijn poster hing nog net niet boven mijn bed. Mooi te zien dat zo’n man in de sport blijft.’’

Als voormalig lid van de TVM-schaatsploeg ondervond Groenewold de professionalisering van de schaatssport aan den lijve. Met Ajax’ commercieel directeur Henri van der Aat had de voormalig allroundster al 'interessante gesprekken' over commercie en topsport. ,,TVM is een heel professionele ploeg’’, vertelt Groenewold. ,,Leuk en interessant te zien hoe het er bij Ajax aan toe gaat. Ik wil de feeling met de sport behouden. Dat doe ik onder meer met de coachcursus 4 die ik heb afgerond. Dat is het op een na hoogste trainersdiploma. Verder ben ik coach van de gewestelijke schaatsploeg van Drenthe. Met de master aan de Johan Cruyff University kan ik van alles verzinnen en beginnen.’’

Dinamo Kiev - Ajax begint dinsdagavond om 20.45 uur. Acht dagen later, op woensdag 25 augustus, is de return in Amsterdam. Voor het beslissende duel in de ArenA zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Bestel hier je kaarten voor Ajax - Dinamo Kiev