Menu
'Dit vertelt wie we zijn'

'Dit vertelt wie we zijn'

Edwin van der Sar heeft woensdag uit handen van collega-directeur Michael Kinsbergen het eerste exemplaar van het boekje ‘Onze jeugd in Ajax 1’ ontvangen. In de handzame publicatie wordt aan de hand van onafhankelijke cijfers aangetoond dat Ajax nationaal en Europees leidend is waar het gaat om de jeugd kansen te geven.

,,We moeten blijven vasthouden aan de visie en de normen van onze jeugdopleiding. Zodat ons eerste elftal altijd bestaat uit zoveel mogelijk zelfopgeleide spelers.” Het zijn de woorden van Johan Cruijff in het voorwoord van het boekje ‘Onze jeugd in Ajax 1’.

Ook Dennis Bergkamp heeft namens het technisch hart een bijdrage geleverd. De voormalig speler van onder andere Ajax, Internazionale en Arsenal beschrijft het ideale traject van een groot talent bij Ajax. ,,De jaren bij Ajax hebben me gevormd en me de basis gegeven om jarenlang op het hoogste internationale niveau uit te komen. (..) Dit traject staat ons ook voor ogen voor de talenten van nu: je eerst ontwikkelen bij Ajax en dan uitgroeien tot internationale speler.”

Het boekje 'Onze jeugd in Ajax 1' is een handzame publicatie waarin cijfers staan die met name afkomstig zijn van CIES Football Observatory. Het boekje 'Onze jeugd in Ajax 1' is een handzame publicatie waarin cijfers staan die met name afkomstig zijn van CIES Football Observatory.

Waarom heeft Ajax dit boekje ontwikkeld?
Michael Kinsbergen: ,,Dat Ajax een sterke jeugdopleiding heeft is bekend. Maar de cijfers die we nu laten zien maken duidelijk hoe sterk onze leidende positie is. Onze selectie was vorig seizoen de jongste in de UEFA Champions League en na FC Barcelona hadden we de meeste zelfopgeleide spelers. Van de talenten die in onze bovenbouw terechtkomen wordt bijna 84% profvoetballer. Allemaal cijfers die er niet om liegen. Dit vertelt wie we zijn.”

Er zijn 3.500 exemplaren van ‘Onze jeugd in Ajax 1’ gedrukt. Voor wie is het bestemd?
,,Eigenlijk voor iedereen die van voetbal houdt. Van spelers tot hun ouders of adviseurs en van collega-clubs tot instituten zoals de UEFA en de ECA. Het laat de unieke positie zien die wij hebben binnen het mondiale voetbal.”

In het boekje valt verder onder meer te lezen dat Ajax in het seizoen 2012-2013 met 55,2% zelfopgeleide spelers in de Eredivisie en in de UEFA Champions League actief was en dat de gemiddelde leeftijd van de selectie onder Frank de Boer in drie jaar is gedaald van 25,3 naar 22,6. Het toont tevens een ranglijst waarin Ajax bovenaan staat waar het gaat om het hoogste aantal opgeleide spelers (68) dat bij Europese clubs actief is. De cijfers zijn met name afkomstig van het CIES Football Observatory uit Neuchatel in Zwitserland, dat samenwerkt met de FIFA.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Patrick Oudejans (Ajax Jeugdopleiding), Edwin van der Sar en Michael Kinsbergen tonen het boekje 'Onze jeugd in Ajax 1'. Patrick Oudejans (Ajax Jeugdopleiding), Edwin van der Sar en Michael Kinsbergen tonen het boekje 'Onze jeugd in Ajax 1'.
Het hart van de club, samen goed voor 456 interlands. Het hart van de club, samen goed voor 456 interlands.
In het boekje zijn veel cijfers en statistieken te vinden. In het boekje zijn veel cijfers en statistieken te vinden.