Menu
'Dit wordt een mooi seizoen'

'Dit wordt een mooi seizoen'

Het vrouwenteam van Ajax start over twee weken met de eerste competitiewedstrijd tegen sc Heerenveen. De afgelopen tijd is er door de Ajacieden uitstekend gewerkt en zijn ze klaar om hun visitekaartje af te geven. Anouk Hoogendijk (27) sloot als een van de laatste speelsters aan bij de groep, aangezien de international nog met kwalificatieduels met Oranje afwerkte. ,,Dit moet een mooi seizoen worden en ik denk dat mijn keuze voor deze club mij daarbij zal helpen.”

Voor Anouk Hoogendijk was de overgang van vakantie naar topsport een vrij abrupte. In de nacht van maandag 23 juli op dinsdag 24 juli kwam de kersverse Ajacied terug van vakantie; een paar uur later moest ze zich als eerste van de Ajax Vrouwen melden op de Toekomst. ,,Omdat ik zo’n drukke dag had moest ik mij die dag ook als eerste melden. Ik moest het kledingpakket passen, er moesten ook nog een teamfoto en portretfoto’s worden gemaakt en daarna was er tijd voor de pers. Toen dat allemaal achter de rug was, volgde voor mij de eerste training. Die was op zich al pittig genoeg en hakte er door de hitte ook goed in. Ik heb alles meegedaan, alleen de steigerums waren voor mij iets minder. Die avond kwam ik niet meer van de bank. Op dat moment leek die vakantie van even daarvoor wel heel ver weg.”

De afgelopen weken was het voor de 18-koppige selectie van trainer Ed Engelkens een kwestie van hard trainen. Maar dat is de gediplomeerde sportlerares wel toevertrouwd. De 27-jarige is gewend serieus met haar sport bezig te zijn en naast het zelf bedrijven van topsport hebben ook andere sporten haar bovengemiddelde interesse. Daardoor viel ze de afgelopen weken ook buiten het veld met haar neus in de boter vanwege de Olympische Spelen. ,,Ik heb er zoveel mogelijk van proberen te volgen”, zegt de Woerdense opgewekt op een doordeweekse dag op Toekomst. ,,Vorig seizoen heb ik in Engeland gespeeld en meiden met wie ik toen in een team zat speelden nu op de Olympische Spelen voor team Groot-Brittannië. Zelf hoop ik er over vier jaar ook met het Nederlands vrouwenteam te staan. Dat is mijn ultieme wens en het zou bovendien mooi in mijn carrière passen. Via een goed EK en WK naar de Spelen.” Die gedachtengang staat de ambitieuze Ajacied wel aan. ,,Bij de vrouwen hebben de Olympische Spelen voor mijn gevoel meer status dan de bij de mannen. Daar zijn het EK en WK toch belangrijker.”

,,Het niveau van dit team ligt heel hoog vergeleken met wat ik tot nu toe was gewend." ,,Het niveau van dit team ligt heel hoog vergeleken met wat ik tot nu toe was gewend."

De komende tijd ligt de focus echter niet op Rio de Janeiro 2016, maar op Nederland en België 2012-2013, het seizoen dat voor eeuwig de boeken in zal gaan als de start van een nieuwe loot in de Ajax-familie, het vrouwenvoetbal. ,,De eerste indruk bij Ajax was voor mij erg goed. We kregen veel positieve aandacht en werden geweldig ontvangen bij de club. Alles is hier goed geregeld. Bij Ajax gaat het er heel professioneel aan toe. Voor alles zijn hier experts. In mijn eerste week kregen we bijvoorbeeld uitleg over diverse tests. Hoe er met hartslagmeters wordt gewerkt. Ik had dat nog nooit gezien, maar vond het erg interessant. Dat had uiteraard ook met mijn studie te maken, want op de ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding) heb ik zelf ook fysiologie en biochematica gehad."

Hoogendijk verwacht dit seizoen veel te leren bij Ajax. ,,Het niveau van dit team ligt heel hoog vergeleken met wat ik tot nu toe was gewend. Dat geldt ook voor het trainingsniveau. Kortom; dat belooft wel wat. Zelf kende ik vooraf niet alle meiden, vooral de jonkies waren voor mij nieuw. Zelf ben ik nu met Daphne Koster, Petra Hogewoning en Leonne Stentler een van de ouderen van dit team. Dat is leuk, we kunnen veel van elkaar leren. Het is een mooie mix, van ervaring en jong. Daar valt wel wat van te maken.”

De geluiden gaan dan ook dat Ajax de nieuwe kampioen zal leveren. ,,Dat is snel en makkelijk gezegd”, vindt Hoogendijk. ,,Wij hebben samen met PSV een nieuw team te vormen. De andere teams zijn al vijf jaar bij elkaar, dus we hebben nog heel wat in te lopen op die teams. We moeten zorgen dat we in het eerste rijtje komen. Eerst in de top-4 en dan na de winterstop verder richting het kampioenschap. Dat zou heel mooi zijn. Ik heb er wel vertrouwen in dat we dit seizoen iets gaan neerzetten.”

De Ajax Vrouwen spelen vrijdagavond 10 augustus een oefenwedstrijd tegen Buitenveldert. De wedstrijd wordt vanaf 19:30 uur gespeeld op sportcomplex de Toekomst. De toegang is gratis.

Tekst:Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst