Menu
Docu ‘Morten, de Deense gentleman’ op Fox Sports

Docu ‘Morten, de Deense gentleman’ op Fox Sports

De documentaire ‘Morten, de Deense gentleman’ gaat dinsdagavond in première op Fox Sports. De speciale film over voormalig Ajax-coach Morten Olsen is geproduceerd door Ajax TV. In de docu komen tal van betrokkenen aan het woord.

Na een teleurstellend ‘overgangsjaar’ na de Champions League-winst, gewonnen Wereldbeker en de verhuizing naar de Amsterdam ArenA, nam Morten Olsen in de zomer van 1997 het roer over van Louis van Gaal. Een enorme klus vol vraagtekens. Want hoe waren de gloriejaren onder Van Gaal maar enigszins te benaderen? Liefst tien, vaak relatief onbekende, aankopen moesten de vertrokken spelers doen vergeten. Alleen Shota Arveladze en Michael Laudrup kwamen niet anoniem binnen. Maar wie kende Andrzej Rudy en Sunday Oliseh vooraf?

�� Back to the 90's: documentaire over voormalig #Ajax-coach Morten Olsen. Dinsdag om 19:30 uur op Fox Sports 1!https://t.co/40mQGTJEkO

— AFC Ajax (@AFCAjax) 30 april 2016


Recordseizoen
Het Ajax van Olsen overtrof in het seizoen 1997-1998 bijna alle verwachtingen. In het eerste seizoen onder leiding van de nieuwe Deense trainer scoorde Ajax er lustig op los. Het doelsaldo van liefst +90 (112-22) was een record in de Eredivisie. Ook het aantal van 89 punten was sinds begin jaren zeventig niet meer voorgekomen. Een landstitel én sprankelende bekerfinale (5-0 zege op PSV) waren de tastbare herinneringen. Toenmalig captain Danny Blind in de docu: ,,We waren halverwege de jaren negentig natuurlijk enorm verwend door alle successen. Dat eerste jaar in de ArenA verliep, ondanks alle grote verwachtingen, desastreus. De blijdschap was dan ook groot toen we het jaar erna, met een nieuwe trainer voor de groep, op zo’n fantastische wijze terugkwamen. Ik kijk er nog steeds met heel veel plezier op terug.”

Conflict gebroeders De Boer
Aan het begin van zijn tweede seizoen ging het echter mis. Het werd een dramatisch seizoen. Eind 1998 ontstond er een conflict met Frank en Ronald de Boer die Ajax wilden verruilen voor FC Barcelona. Het leidde uiteindelijk tot een arbitragezaak waarin de gebroeders De Boer, achteraf tot hun spijt, als een van de redenen van hun gewenste vertrek aangaven dat de oefenstof van Olsen hen niet meer kon inspireren. ,,Je moest op dat moment natuurlijk iets zeggen. Morten Olsen zat ongewild tussen ons en het bestuur in. Die lieve man kon er helemaal niets aan doen.” Ajax won de arbitragezaak, maar liet de voetbaltweeling alsnog naar Barcelona vertrekken. De ontstane onrust rond de hele affaire leidde tot het ontslag van de Deen.

Voormalig penningmeester Arie van Os sluit zich in de documentaire aan bij de woorden van De Boer. Ruim zeventien jaar na het rumoerige einde van de periode Olsen zegt hij: ,,Morten was een fantastische trainer die eigenlijk veel langer bij Ajax had moeten blijven.”

Première
De documentaire ‘Morten, de Deense gentleman’ is dinsdag om 19:30 uur voor het eerst op Fox Sports 1 te zien. De docu wordt om 22:00 uur op dezelfde zender herhaald. Een uur later is de film over Olsen op Fox Sports 5 te zien. De rest van de maand mei wordt de docu nog geregeld herhaald.

Uitzendschema
Dinsdag 3 mei - 19:30 uur - Fox Sports 1
Dinsdag 3 mei - 22:00 uur - Fox Sports 1
Dinsdag 3 mei - 23:00 uur - Fox Sports 5
Woensdag 4 mei - 18:00 uur - Fox Sports 5
Donderdag 5 mei - 23:00 uur - Fox Sports 5
Vrijdag 6 mei - 18:00 uur - Fox Sports 5
Vrijdag 6 mei - 19:30 uur - Fox Sports 3
Zaterdag 7 mei - 24:00 uur - Fox Sports 1
Maandag 8 mei - 13:30 uur - Fox Sports 6
Maandag 8 mei - 16:30 uur - Fox Sports 3
Maandag 8 mei - 21:00 uur - Fox Sports 3
Dinsdag 9 mei - 18:00 uur - Fox Sports 5
Woensdag 10 mei - 18:00 uur - Fox Sports 5
Zaterdag 28 mei - 22:00 uur - Fox Sports 1