Menu
Documentaire Ajax-historie op Fox

Documentaire Ajax-historie op Fox

Fox Sports Eredivisie zendt woensdag 21 januari (19:30 uur) voor het eerst de documentaire ‘Ajax, ons dierbaar rood en wit’ uit. De docu over het bijna 115-jarige bestaan van Ajax is gemaakt door Ajax TV en Menno Pot en duurt in totaal 55 minuten. Er komen veel prominente Ajacieden aan het woord, onder wie Johan Cruijff, Marco van Basten en Dennis Bergkamp.

De documentaire is grotendeels opgehangen aan de drie belangrijkste periodes uit de clubgeschiedenis. Aan de hand van verschillende thema’s worden de glorieperiodes belicht. Na een introductie over het ontstaan van de Amsterdamsche Football Club Ajax in 1900 komt de periode onder trainer Jack Reynolds uitgebreid aan bod. De Engelsman was bijna een kwart eeuw coach van Ajax. Onder zijn leiding werd het fundament van de eerste succesvolle periode gelegd. Tot de dag van vandaag is de hand van Reynolds nog zichbaar in de Ajax-filosofie.

Het volgende hoofdstuk is gewijd aan de wederopstanding van Ajax na de Tweede Wereldoorlog. Onder leiding van coach Rinus Michels, voorzitter Jaap van Praag en uitblinker Johan Cruijff veroverde Ajax begin jaren ’70 de wereld met drie eindzeges in de Europa Cup I op een rij. Daarnaast werd in 1972 de eerste van twee Wereldbekers veroverd. In dit deel van de documentaire worden ook nooit eerder uitgezonden filmbeelden van een jonge Johan Cruijff vertoond.

Vervolgens komt de opmars begin jaren ’90 aan bod. Na een donkere periode in de clubgeschiedenis (staafincident en financiële problemen) leidde Louis van Gaal samen met een bijzonder talentvolle spelersgroep een nieuwe periode van glorie in. Na de successen in de jaren ’70 veroverde Ajax twintig jaar later opnieuw de voetbalwereld. Tijdens de climax van deze
periode won Ajax in 1995 zowel de Champions League als de Wereldbeker.

De documentaire eindigt in het heden. Sinds het behalen van de derde ster in 2011 zit Ajax weer in de lift. Onder Frank de Boer veroverde Ajax de afgelopen seizoenen vier landstitels op rij. Het betekende de evenaring van een nationaal record. Slaagt Ajax erin om dit seizoen - exact twintig jaar na het winnen van de Champions League - met een vijfde landstitel op rij opnieuw historie te schrijven? En hoe ontwikkelt het jonge team vol zelfopgeleide spelers zich de komende jaren op Europees niveau? Prominente Ajacieden uit heden en verleden buigen zich over deze vraag.

In ‘Ajax, ons dierbaar rood en wit’ worden met name de achtergronden achter de successen belicht. Een aantal prominente spelers uit de betreffende periodes komen uitgebreid aan het woord. De verschillende tijdsvakken uit de clubgeschiedenis worden ondersteund door muziek uit de betreffende tijdsvakken. Hierdoor ontstaat er ook in muziek een soundtrack van de bijna 115-jarige Ajax-geschiedenis.

De documentaire ‘Ajax, ons dierbaar rood en wit’ wordt woensdag 21 januari (19:30 uur) voor het eerst uitgezonden op Fox Sports Eredivisie kanaal 1. De Ajax-docu wordt diezelfde avond om 23:00 uur herhaald. Vervolgens wordt ‘Ajax, ons dierbaar rood en wit’ nog op 22, 24, 25, 27, 28 en 29 januari op kanaal 1 herhaald. De docu is ook op kanaal 3 (24 januari) en kanaal 5 (4 februari) te zien. Kijk op de website van Fox Sports Eredivisie voor de exacte uitzendtijden.

Tekst en foto: Ajax.nl