Menu

Documentaire Pienaar bij RTL 5

Filmmaker Raymond Bouwman heeft onlangs het leven van Steven Pienaar in Zuid-Afrika in beeld gebracht. De documentaire wordt op 13 oktober uitgezonden. In het Ajax Magazine van deze maand beschrijft Bouwman in prachtige bewoording hoe de documentaire tot stand kwam.

Min of meer vanuit het niets maakte Steven Pienaar vorig jaar internationaal furore als middenvelder van Ajax. Met name zijn optredens in de UEFA Champions League waren indrukwekkend. Niet alleen in Amsterdam, maar vooral ook in eigen land wordt de Zuid-Afrikaan op handen gedragen.

Hij groeide op in een van de meest gewelddadige buurten ter wereld: Westbury in Johannesburg. Zijn vader overleed toen Pienaar nog een peuter was, zodat hij werd opgevoed door zijn moeder. Zij zette alles op alles om hem weg te houden van de alom aanwezige criminaliteit. Het straatbeeld werd gedomineerd door schietpartijen en drugsdealers.

Maar Pienaar besloot voetballer te worden in plaats van gangster, en kon door zijn talent ontsnappen aan de verschrikkingen van Westbury. Met het eerste verdiende geld werd een huis net buiten Westbury gekocht, in een voorheen uitsluitend witte buurt. ‘Armed Response’ staat er op de muur, in de ijdele hoop daarmee criminelen te ontmoedigen.

De vijfde jaargang van de documentaireserie IN DE BAN VAN SPORT begint met een aflevering over deze ster in wording. Samensteller Raymond Bouwman en cameraman Pim Hawinkels volgden Pienaar tijdens een thuiswedstrijd van de nationale ploeg ‘Bafana Bafana’ en keerden met de speler terug naar zijn huis in Westbury. Voor Pienaar was het geen ongewone gang. Iedere keer dat hij in Zuid-Afrika kan zijn, zoekt hij zijn oude vrienden weer op waarmee hij als zesjarige op straat voetbalde voor geld. Tien rand per potje, en met de opbrengst werd eten gekocht. Inmiddels wordt moeder Pienaar iedere dag lastig gevallen door ‘oude vrienden’ die om geld of voedsel komen bedelen. Vandaar de noodzaak een nieuw huis te kopen, nog verder weg van Westbury, en met als grootste luxe een 'state-of-the-art' alarmsysteem.

Zijn beste vriend toont lachend de littekens die drie kogels in zijn buik achterlieten. Een andere vriend eindigde in de Zonderwater Gevangenis. Escape from Westbury eindigt met een beklemmend bezoek aan die vriend, die volgens de overlevering nog veel beter kon voetballen dan de held van dit verhaal.

IN DE BAN VAN SPORT
Aflevering: Escape from Westbury
Uitzenddatum: 13 oktober, 19:55 uur, RTL5

De bovenstaande foto is gemaakt door Pim Hawinkels, cameraman van de afleving 'Escape from Westbury'