Menu
Doekhi beslissend voor slordig Ajax O19 

Doekhi beslissend voor slordig Ajax O19 

Ajax O19 heeft zaterdag in een moeizaam duel met Willem II drie punten over de streep getrokken. Danilho Doekhi (foto) tekende via een hoekschop voor de beslissende treffer van de wedstrijd. De ploeg van Aron Winter blijft door de zege koploper van de O19-competitie. 

De Ajacieden reisden als kersverse koploper af naar Tilburg. Het vertrouwen was groot, want het team had voorafgaand aan de wedstrijd een reeks van vier overwinningen op rij geboekt. Willem II, zesde op de ranglijst, moest het volgende slachtoffer worden. 

De Tilburgse club liet binnen twee minuten echter zien dat het niet zomaar de rode loper uitrolde. Willem II-aanvaller Evrim Karatas ontsnapte vlak na de aftrap aan buitenspel en stond direct oog in oog met doelman Jeffrey de Lange, die Ajax met een fraaie redding op de been hield.

Slordig en effectief
Willem II was fel, terwijl Ajax O19 moeite had om het overwicht te grijpen. Effectief toonden de Ajacieden zich wel, toen Danilho Doekhi de eerste kans tot een doelpunt promoveerde. De lange verdediger torende bij een hoekschop boven iedereen uit en zorgde via een rake kopbal voor de 0-1-voorsprong.

90. Afgelopen! #AjaxO19 overleeft een hectische slotfase en pakt drie punten in Tilburg: 0-1. De jeugdploeg blijft koploper! ❌❌❌#wilaja pic.twitter.com/eXFNIvQ8xJ

— AFC Ajax (@AFCAjax) 22 april 2017

De spaarzame aanvallen van Ajax gingen veelal over de linkerkant. Een goede combinatie bracht de bal naar Noa Lang. De technicus behield het overzicht en verplaatste de bal met een fraai hakje naar Mees de Wit. Het schot van de linksbuiten belandde echter op de handen van Willem II-doelman Wessel Sprangers.

Maatregelen Winter
Ajax-coach Aron Winter trof tijdens de rust geen halve maatregelen. Doekhi, Reda Boultam en Zian Flemming bleven achter in de kleedkamer. Het trio werd vervangen door Jasper ter Heide, Mitchell Bakker en Noa Benninga. De spitspositie werd in de tweede helft ingevuld door aanvoerder Dani de Wit. 

Ondersteund door vers bloed ontpopte Ché Nunnely zich vlak na rust tot meest opvallende man. 'Naar voren voetballen, naar voren voetballen', riepen de Ajax-verdedigers naar elkaar, terwijl Nunnely meermaals de diepte in werd gestuurd. Zijn aanvalsdrang leidde echter niet tot de tweede Ajax-treffer van de middag. 

Hectische slotfase
De slotfase stond bol van de slordigheden en kansen. Het Willem II-publiek juichte al toen Victor van den Bogert de bal richting doel schoot, maar Mitchell Bakker redde knap op de lijn. In de tegenstoot werd Nunnely weggestuurd. Het schot van de aanvaller mistte echter fortuin en belandde op de paal. 

De opluchting was logischerwijs groot toen de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd floot. De hectische slotfase (met daarin nog een hachelijke situatie in het strafschopgebied van Ajax) was overleefd. Na afloop bereikte O19 nog het goede nieuws dat concurrent PSV met 4-1 onderuit was gegaan bij FC Utrecht.

Willem II O19 - Ajax O19 0-1 (0-1)

Scoreverloop: 4. Danilho Doekhi 0-1.

Opstelling Ajax O19: De Lange; Doekhi (45. Bakker), Bakboord, Sidoel (85. Matusiwa), Kemper; D. De Wit, Boultam (45. Ter Heide), Lang; Nunnely, Flemming (45. Benninga), M. De Wit (72. Kaars)

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Foto: Jasper Ruhe