Menu

Doelpuntenfestijn in Groningen eindigt onbeslist

Ajax heeft in Groningen twee punten laten liggen. In een defensief foutenfestival stond de eerste treffer al na zeventien seconden op het bord. De laatste kwam in de 86e minuut tot stand. Invaller Curovic schoot de bal ' uit het niets' prachtig in. Daarmee schoot hij Groningen naar 3-3. Ajax blijft daardoor derde met zes punten achterstand op Feyenoord.

Rafael van der Vaart haalde een groot deel van de eerste helft niet zijn gebruikelijke niveau. Het gerucht ging dat er scouts voor hem van Manchester United en Real Madrid op de tribune zaten.

'Het is zuur', vond Co Adriaanse. 'In de tweede helft pas je de tactiek aan om de 2-3 vast te houden en dan gaat het in de slotfase alsnog mis.' De trainer had uiteraard getekend voor die overwinning. ' Dat zag ik wel zitten ja. We hadden echter niet het vermogen om het af te maken. We kregen wel de ruimte en de mogelijkheden, maar het was steeds net niet. We speelden onzorgvuldig en gehaast. Het is jammer dat we niet tot 2-4 uitliepen.'

Nikos Machlas juichte al na zeventien seconden. Daarmee staat hij echter net niet in de top 10 van snelste doelpunten in de Eredivisie. De allersnelste was Koos Waslander. Hij scoorde eens na acht seconden.

Ajax kende een droomstart in Groningen. Na zeventien seconden scoorde Nikos Machlas het eerste doelpunt. Oud-Ajacied doelman Roy Beukenkamp blunderde door tegen de Griek aan te schieten. Machlas kreeg de bal onder controle en met een hobbelig rollertje scoorde hij het snelste doelpunt van de competitie, 0-1.

Groningen ging echter niet bij de pakken neerzitten en via Robben gaf de formatie van trainer Jan van Dijk gas. De jeugdige aanvaller, ploeggenoot van Youssouf Hersi in Oranje onder de 18 jaar, ging goed door op links. Vierklau kon hem niet stoppen en zag dat Robben de bal in het centrum van de aanval kwijt kon aan Hugo. De Braziliaan legde de bal goed voor zijn linkerbeen en haalde mooi uit. Grim was kansloos, 1-1.

Maar Ajax raakte niet van de wijs. Zeer slecht uitverdedigen van de Groningse defensie leverde Arveladze in de elfde minuut de bal op. De Georgier schoot droog in de hoek, 1-2.

Petri Pasanen was hersteld van griep. De verdediger prefereert grote sterke spitsen boven kleine snelle. Aan Martin Drent had hij echter zijn handen vol.

De verdedigingen waren absoluut niet bij de les. Al in de vijftiende minuut viel het vierde doelpunt. Vierklau liet Robben lopen, Chivu greep niet in en de jongeling schoot zijn ploeg weer langszij, 2-2.

Cristian Chivu kon afgelopen week niet alle groepstrainingen voluit meedoen. Hij had last van hamstring. Daarvan bleek hij nog niet genezen.

Hoewel Chivu en Adriaanse vooraf dachten dat de hamstringblessure wel meeviel, moest de Roemeen toch in 20e minuut al het veld ruimen. Yakubu verving de verdediger en de 19-jarige Ghanees deed het wederom zeer goed. Geconcentreerd en controlerend stond hij goed zijn mannetje.

Abubakari Yakubu verving vorige week Pasanen verdienstelijk. Zondagmiddag tegen Groningen kwam de Ghanees al na 20 minuten in het veld voor Chivu. Dat deed de tiener opnieuw naar tevredenheid. Opbouwend was hij goed en verdedigend liet hij geen steken vallen.

Ajax kreeg, hoewel het veldspel van Groningen en Ajax vrijwel gelijkwaardig was, de betere kansen. Pasanen liep de bal in de 29e minuut bijna binnen en tien minuten later had Arveladze de kans op de 2-3. Hij kopte de prima voorzet van Wamberto echter recht in de handen van Beukenkamp.

Toch kwam Ajax nog voor rust op voorsprong. Van der Gun, tot dit moment onzichtbaar tegenover Johansson, wachtte aan de rechterkant goed. Hij zag Van der Vaart, ook niet in zijn beste doen, volledig vrij staan. De perfect uitgemeten voorzet kon door de talentvolle middenvelder prima worden ingekopt, waardoor de Amsterdammers met een 2-3 voorsprong de kleedkamers opzochten.

De Ajax-defensie kwam na rust met de schrik vrij toen Wegereef een doelpunt van Hugo afkeurde wegens buitenspel. Dat was een juiste beslissing.

In de tweede helft wisselde Adriaanse de posities van Van der Gun en Arveladze om. Van der Gun kwam meer in de punt van de aanval te spelen en Arveladze kreeg te maken met Johansson. Na de hervatting kwamen de ploegen een stuk rustiger uit de startblokken dan ze de wedstrijd begonnen. Groningen had het initiatief, scoorde ook, maar het doelpunt van Hugo werd door Wegereef wegens buitenspel afgekeurd.

Het jeugdige talent Arjen Robben moest in de 64e minuut geblesseerd het veld af en werd vervangen door Maximiano. Kort daarna passte Nikos Machlas ontzettend slordig terug op Fred Grim. De spits zag zowel Drent als Hugo over het hoofd. Drent wilde zijn ploeggenoot met een hakje bedienen, maar Grim zat er gelukkig goed tussen.

Het was de laatste actie van Machlas. Adriaanse wisselde hem voor Winter. ' Dat had niets met die fout te maken', zei de trainer na afloop. ' Maar het kwam wel mooi uit. Ik had al besloten Machlas te wisselen, omdat Shota wat beweeglijker en balvaster is. Aron kreeg een vrije rol achterin.' Met de komst van Winter probeerde Adriaanse de controle op het spel te heroveren.

Ajax kwam beter in het spel. Er kwamen kansjes, maar het was voorin allemaal net niet. Zo ging een voorzet van Arveladze voorbij aan Van der Gun en kon Wamberto niet beter dan tegen Elshot aanschieten. Wegereef gaf echter geen corner. De corners die Ajax daarna wel achterelkaar kreeg, kwamen slecht aan.

Tomas Galesek kon tegen FC Groningen geen stempel op de wedstrijd drukken. Hij schoot nimmer vanuit de tweede lijn, terwijl hij daar doorgaans zo succesvol mee is.

Groningen wilde meer en Van Dijk haalde verdediger Van de Looi uit het veld voor Curovic. In de 84e minuut schoot de invaller al net naast, maar in de 86e minuut haalde hij goed uit. Grim kreeg zijn handen er niet tegenaan, 3-3.

Ajax had in de slotfase nog een strafschop mogen krijgen. Johansson vloog er tegen Van der Gun hard in. Hij raakte de Ajacied niet, maar enige intentie om de bal te spelen had hij niet. Omdat Ajax geen penalty kreeg, bleef het bij 3-3.

'We hebben alles gegeven om te winnen', vond Adriaanse. 'Achterin zijn we kwetsbaar al ging het verdedigen in de tweede helft makkelijker. We hadden de score moeten uitbouwen naar 2-4, maar dat is helaas niet gelukt.' Groningen-Ajax 3-3 (2-3)

0-1 Machlas 1' 1-1 Hugo 8' 1-2 Arveladze 11' 2-2 Robben 15' 2-3 Van der Vaart 45' 3-3 Curovic 86'

Scheidsrechter: Wegereef

Gele kaarten: Wamberto, Vierklau(Ajax), Allach, Van Dijk (Groningen)

Opstellingen: Groningen

Beukenkamp; Elshot, Van de Looi (77. Curovic), Allach (71.Schoenmakers), Johansson; Gregoor van Dijk, Hugo, Broerse; Leonardo, Drent en Robben (64. Maximiano). Ajax

Grim, Vierklau, Pasanen, Chivu (20. Yakubu), De Cler; Galasek, Van der Vaart (86. Cruz), Van der Gun, Machlas (68. Winter), Arveladze, Wamberto