Menu
Doelpuntloos gelijkspel Jong Ajax

Doelpuntloos gelijkspel Jong Ajax

Jong Ajax heeft maandagavond doelpuntloos gelijkgespeeld bij Jong FC Utrecht. Jong Ajax-trainer Gery Vink vond dat zijn ploeg sterk speelde, maar sprak van een te slordige afronding.

,,Ik kan mijn spelers weinig verwijten’’, zei Vink na afloop van de 0-0 in Utrecht. ,,Ze hebben goed gespeeld. We waren agressief en creëerden voldoende kansen. Helemaal in de eerste helft, toen hadden we met 4-0 of 5-0 voor moeten staan. Maar het gaat mis bij de afronding. Toen waren we veel te slordig.’’

Jong Ajax begon sterk aan het uitduel met Jong Utrecht, dat grotendeels met jeugdspelers aantrad. Dat kwam mede door de ervaren spelbepaler Miralem Sulejmani, die in de spits begon, maar zich veel liet terugzakken naar het middenveld. Vanuit die spitspositie zette de Servische captain de lijnen uit.

Ook de aanwezigheid van doelman Jasper Cillissen en die van de aanvallers Lorenzo Ebecilio en Jody Lukoki kwam het spel van Ajax ten goede. Met hun individuele acties zorgden beide buitenspelers ervoor dat Ajax enkele malen gevaarlijk opdook voor het doel van FC Utrecht-doelman Paul van der Helm.

De eerste grote kans was voor Lukoki. Nadat hij zijn directe tegenstander Jordi Balk te slim af was geweest, vuurde hij een vlammend schot af op Van der Helm. Die kon echter makkelijk redding brengen, want het schot kwam recht op de doelman af. Ook middenvelder Mats Rits was dicht bij een doelpunt, maar zijn halve volley belandde op de vuisten van Van der Helm.

Jong Ajax-trainer Gery Vink: ,,We hebben nu al drie wedstrijden niet gescoord. Dat knaagt toch aan je.’’ Jong Ajax-trainer Gery Vink: ,,We hebben nu al drie wedstrijden niet gescoord. Dat knaagt toch aan je.’’

Er volgden nog enkele kansen, waarvan die van Ebecilio de grootste was. Hij passeerde doelman Van der Helm, maar zijn inzet werd op de doellijn gepareerd door een alerte verdediger van Utrecht.

In de rust haalde Gery Vink middenvelder Thulani Serero naar de kant. In zijn plaats kwam aanvaller Gino van Kessel. De positie van Serero werd overgenomen door Ilan Boccara, die het duel in een meer verdedigende rol vervolgde. Koud in het veld kreeg Van Kessel meteen een grote kans aangeboden na een foute terugspeelbal aan de kant van Utrecht, maar de invaller mikte naast.
Niet veel later was er een goede mogelijkheid voor middenvelder Mats Rits. Hij werd knap vrijgespeeld door Sulejmani, maar in plaats van af te ronden trok de Belg de bal voor. Bij de tweede paal stond helaas niemand om zijn voorzet binnen te schieten.

In het verdere verloop van de wedstrijd was Ajax nauwelijks nog gevaarlijk. Tot aan het vijandelijk strafschopgebied werd er vlot gecombineerd, maar vervolgens ontbrak het aan de goede eindpass of aan een knap schot op doel. Ook de defensie van FC Utrecht speelde daarbij een grote rol. De verdedigers namen geen risico en schoten elke bal ver naar voren. Of over de reclameborden, net wat nodig was. De Utrechters speelden een vorm van voetbal dat neer kwam op ‘lange halen snel thuis’.

Vink: ,,Zij leunden achterover en gokten op een counter. Dat is niet makkelijk voetballen voor ons. Toch vond ik dat we ook in de tweede helft te slordig waren in de afronding. Wederom leveren we genoeg strijd, maar scoren lukt maar niet. We hebben nu al drie wedstrijden niet gescoord. Dat knaagt toch aan je.’’ Toch blijft Vink positief. ,,We gaan gewoon op deze voet verder. Kansen zat, dus het is een kwestie van tijd voordat ze erin gaan.’’

Opstelling Ajax: Cillessen; Ligeon, Veltman, Denswil, Dijks; Boccara, Rits (79. Busse), Sulejmani, Serero (46. Van Kessel); Ebecilio, Lukoki.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven), Gerard van Hees (midden).