Menu
Doelpuntloze Klassieker zeldzaamheid

Doelpuntloze Klassieker zeldzaamheid

De historie van de Klassieker is rijk en roemrucht. De onderlinge duels tussen Ajax en Feyenoord lijken een garantie voor doelpunten. Meestal dan, want tot zondag bleef slechts een Klassieker doelpuntloos. De 0-0 van 28 oktober 1978 kreeg dit weekend in de Amsterdam ArenA een opvolger.

Op 28 oktober 1978 was Piet Schrijvers Ajax’ doelman. Sören Lerby, Dick Schoenaker, Frank Arnesen, Simon Tahamata en Tscheu-la Ling waren de Amsterdamse sterkhouders dan wel smaakmakers. Ook zij konden de thuisploeg die dag niet helpen aan treffers. De trainers Aad de Mos (Ajax) en Thijs Libregts schudden elkaar na de onbeslist gebleven Klassieker de hand. Het was voor het eerst in de 57-jarige geschiedenis van de Klassieker dat een ontmoeting tussen Ajax en Feyenoord doelpuntloos bleef.

Ook zondag, ruim 36 jaar na dato, eindigde de zwaarst beladen wedstrijd in de Nederlandse Eredivisie uitzonderlijk genoeg doelpuntloos. Het staat in schril contrast met de meest doelpuntrijke wedstrijd in de Eredivisie; niet verbazingwekkend een Klassieker. Op 29 november 1964 eindigde Feyenoord – Ajax in 9-4.

Ajacieden zullen met warmere gevoelens terugdenken aan een andere klassiek geworden Klassiekeruitslag. De 8-2-overwinning van Ajax op Feyenoord (met Johan Cruijff in de gelederen, 18 september 1983) staat voor altijd in het collectieve Ajax-geheugen gegrift.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst