Menu
Doelsaldo geeft koppositie extra glans

Doelsaldo geeft koppositie extra glans

Na optredens in Almelo, Zagreb, Alkmaar en Werkendam keerden de Ajacieden zondag weer terug in de Amsterdam ArenA. Het thuisoptreden tegen VVV-Venlo werd tot een glansrijk einde gebracht: 6-1.

De middag die uiteindelijk feestelijk eindigde, begon met een kleine tegenvaller. Karim Soltani opende verrassend de score voor de gasten uit Limburg. De aanvaller profiteerde (0-1) van een communicatiefout tussen John Heitinga en Maarten Stekelenburg. De goalie liep ‘los’ tegen zijn verdediger, maar verkeek zich op de instormende Soltani. Verdere averij liepen de Amsterdammers niet op. Sterker nog: met de zes treffers die de Ajacieden op het tegendoelpunt lieten volgen realiseerde de thuisploeg een prima uitslag.

Uiteindelijk droegen (bijna) alle aanvallende pionnen bij de thuisploeg met een treffer bij aan de feestvreugde. Albert Luque bracht hoogstpersoonlijk de ommekeer in de wedstrijd. In een tijdbestek van drie minuten schoot de Spanjaard tweemaal raak. Eenmaal profiteerde de aanvaller van fraai voorwerk van uitblinker Gabri, bij zijn tweede goal werd Luque geholpen door een blunder van keeper Kevin Begois. Na twintig minuten had Luque de achterstand omgebogen in een 2-1 voorsprong.
Luque besloot de middag desondanks als pechvogel. Hij liep een verrekking in de lies op tijdens het maken van zijn tweede doelpunt. Maandag is waarschijnlijk meer bekend over de ernst van de kwetsuur.

Voor rust bouwden Hedwiges Maduro en de inmiddels voor Luque ingevallen Dennis Rommedahl de voordelige marge uit naar 4-1. Luis Suarez zou de middag uiteindelijk besluiten zonder treffer. Maar zijn voorbereiding op de treffer van Rommedahl vertelde alles over de waarde die de Uruguyaan voor zijn ploeg had; Suarez was bij meerdere Ajax-doelpunten betrokken.

Suarez leverde ook het voorwerk bij de treffer van invaller Laurent Delorge. Dat de Zuid-Amerikaan zelf niet scoorde, was simpelweg pech. De alerte Delorge bekroonde de oogstrelende acties van zijn ploegmaat alsnog met een treffer. De Belgische middenvelder kon met een doelpunt en een assist zelf ook al terugkijken op een geslaagd optreden. Lang vertoefde Delorge, net als veel ploeggenoten, in de ziekenboeg. Tegen VVV-Venlo maakte hij een geslaagde rentree. In de voorlaatste speelminuut werkte Huntelaar de voorzet van Delorge voorbij Begois. De treffer was het slotakkoord van een geslaagde middag.

,,We hebben bij vlagen goed gespeeld’’, keek coach Henk ten Cate tevreden maar kritisch terug. ,,Na de 4-1 verdiende een aantal aanvallen een doelpunt. Uiteindelijk kwamen er toch twee treffers bij. De invalbeurt van Delorge doet me in elk geval veel deugd.’’

Met de ruime zege bewezen de fitte Ajacieden in elk geval klaar te zijn voor de krachtmeting in de UEFA Cup met Dinamo Zagreb. In de Amsterdam ArenA verdedigt het elftal donderdag de kleine overwinning die het anderhalve week terug in Kroatië realiseerde. Ajax en Dinamo Zagreb strijden om een plek in de tweede ronde van het UEFA Cuptoernooi.

De stand op de ranglijst van de Eredivisie voorziet Ajax van een extra dosis zelfvertrouwen. De ploeg van trainer Henk ten Cate is koploper en profiteerde van de misstappen die PSV en AZ dit weekend maakten. De 24 doelpunten die de Amsterdammers in de eerste zes duels maakten, geven het koploperschap extra glans.