Menu
Dolberg leidt A1 naar zege

Dolberg leidt A1 naar zege

Ajax won woensdagmiddag met 2-0 van PEC Zwolle. Kasper Dolberg tekende in de slotfase voor beide goals. Het waren voor de Deen zijn eerste goals in Amsterdamse dienst. ,,Er zit absoluut muziek in die jongen”, vertelt coach Gery Vink. ,,Hij heeft veel mogelijkheden, maar dat hebben wel meer jongens in ons team.”

Dolberg scoorde uit een vrije trap de openingstreffer en maakte de 2-0 in de rebound. Meedogenloos en verwoestend, noemde zijn coach die tweede goal. Vink was blij voor zijn pupil. ,,Het is een goede speler en een fijne jongen. Dat laatste herkende je ook in de blijdschap bij de rest van het team na zijn goals.”

,,Maar Kasper heeft nog wel tijd nodig”, vervolgt Vink. ,,Hij moet wennen aan het ritme van de maanden waarin in Nederland wordt gespeeld, en het tempo dat wij willen hanteren. Ik vond hem zaterdag een heel goede wedstrijd spelen. Vandaag was het minder, maar scoorde hij wel twee keer.”

Benieuwd
Feitelijk gold dat voor het team in zijn geheel. ,,Zaterdag bij Heerenveen speelden we heel goed. Ik was benieuwd of we dat hoge niveau ook in de tweede wedstrijd binnen korte tijd vast konden houden.”

Het antwoord daarop was ontkennend. Ajax had lange tijd veel moeite met het verdedigend ingestelde Zwolle. Vink: ,,Zij kwamen duidelijk voor een punt en hielden elf man achter de bal. Daarnaast waren ze continu aan het vertragen. Wij hadden te weinig rust aan de bal en konden moeizaam de vrije man vinden. We kregen wel drie kansen in de eerste helft, maar wisten niet te scoren.”

Race tegen de klok
Bevrijdend werkte de openingstreffer van Dolberg, twintig minuten voor tijd. ,,We waren lange tijd tegen de klok aan het voetballen, maar de 1-0 brak de ban. Plots kon iedereen de afstanden wel weer overbruggen. Dat is gewoon iets mentaals.”

Uiteindelijk stemde vooral het resultaat Vink tevreden. ,,Ik ben blij met de 2-0 en de arbeid die we hebben geleverd. Maar het was niet goed. We speelden in een te laag tempo.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst