Menu
Dolberg verwerft zich plek in de recordboeken

Dolberg verwerft zich plek in de recordboeken

Kasper Dolberg tekende tegen NEC voor een glaszuivere hattrick. De spits sloeg al voor rust drie keer toe in het met 5-0 gewonnen thuisduel. De Deen verwierf zichzelf met zijn goals een plek in de voetbalrecordboeken. Dolberg is de jongste buitenlandse Ajacied met hattrick in Eredivisie.

Het is een indrukwekkende lijst, met daarop louter Ajacieden die in een later stadium van hun carrière de absolute top bereikten. Op de lijst met jongste Ajacieden met een hattrick in de Eredivisie is Dolberg met zijn 19 jaar en 45 dagen een hoge nieuwe binnenkomer. De Deen moet opmerkelijk veel Ajax-iconen voor laten gaan. Onder meer Johan Cruijff, Marco van Basten, Frank Rijkaard en Rafael van der Vaart waren nóg jonger toen zij de Ajax-fans in Eredivisie-verband drie keer lieten juichen.

Wim Kieft
Op het fraaie lijstje bezet Wim Kieft zowel de eerste als de tweede plaats. De Amsterdammer was op 28 september 1980 slechts 17 jaar en 321 dagen jong toen hij als Ajacied voor een hattrick tekende. Kieft is daarmee de jongste maker van een Ajax-hattrick in de voetbalhistorie. Ajax versloeg die dag FC Groningen met 5-1. Een half jaar later herhaalde Kieft zijn kunstje in de met 7-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen Excelsior. Frank Rijkaard besluit de top-drie. In hetzelfde seizoen waarin Kieft zijn twee hattricks maakte, maakte ook het toptalent Rijkaard drie goals in een helft. Laatstgenoemde lukte dat exact achttien jaar en 224 dagen na zijn geboorte. Rijkaard droeg op 12 mei 1981 drie doelpunten bij aan de 4-1-thuisoverwinning op NAC.

Op de ranglijst van jongste makers van een hattrick als Ajacied prijkt Dolberg op de tiende plek. In totaal gingen slechts zes ‘Nederlandse Ajacieden’ hem voor. Na Kieft (dus op de topposities 1 en 2) en Rijkaard, gingen alleen Marco van Basten, Rafael van der Vaart, opnieuw Van Basten, Johan Cruijff, opnieuw Kieft en Gerald Vanenburg de Deen voor.

Kasper Dolberg jongste buitenlandse Ajacied met een hattrick. 👏 #ajanec pic.twitter.com/MfxPSNvh67

— AFC Ajax (@AFCAjax) 20 november 2016

Voorgangers
Tijdens de persconferentie na Ajax – NEC werd Peter Bosz gevraagd hoe ver zijn spits kan reiken. Zal hij dezelfde hoogtes bereiken als zijn illustere voorgangers op de aangehaalde ranglijst? Dolberg meldde zich zondag met zijn hattrick bovendien aan de kop van het topscorersklassement van de Eredivisie. Net als Feyenoorder Jørgensen en Twentenaar Ünal sloeg ook de Ajacied in 2016-2017 al acht keer toe. ,,Ik denk echt dat Kasper een bijzondere speler is. Hij is een aardige speler’’, hield de Ajax-trainer zich bewust ietwat op de vlakte. Bosz is voorzichtig met zijn toptalent en waakt voor al te grote en vroegtijdige euforie. ,,Ik zeg het liefst zo weinig mogelijk tegen hem, praat weinig tegen hem. Hoe meer we gaan roepen hoe goed hij is, hoe meer we hem belasten. Laten we gewoon genieten.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst