Menu
Dominant Ajax verzuimt te winnen

Dominant Ajax verzuimt te winnen

Dat Ajax het dit jaar knap lastig heeft met PEC Zwolle bewees de landskampioen zondagmiddag in de eigen ArenA opnieuw. Na een gelijkspel vorig seizoen in de competitie en de nederlagen in de bekerfinale en de Johan Cruijff Schaal, lukte het ook nu niet – ondanks een groot overwicht - te winnen, 0-0.

De Boer was ondanks het puntverlies niet ontevreden over het spel: ,,Wel ontbrak vandaag bij ons de frisheid om de kansen te maken. Dat we veel wedstrijden achter elkaar spelen, hakt er wel in. Je kan dan nét die loopactie niet maken. We hebben geprobeerd met geduld te wachten op het doelpunt. Net als Barcelona dat doet. Uiteindelijk krijgt bij Barcelona Messi de bal en hij schiet hem erin. Maar wij hebben geen Messi. Positief is dat we de nul hebben gehouden, maar vandaag hebben we twee punten verloren."

Als laatste duel van de achtste speelronde stonden Ajax en PEC Zwolle zondagmiddag in goedgevulde Amsterdam ArenA tegenover elkaar. Een plek waar de gasten zoete herinneringen aan bewaren, gezien de recente 1-0-winst in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. En PEC bleef het na die seizoensopener goed doen. De Zwollenaren stonden immers na zeven duels op een keurige derde plaats met evenveel punten als koploper PSV en runner-up Ajax. Bovendien wist Ajax de laatste drie wedstrijden op rij niet van de ploeg van Ron Jans te winnen. Aan de andere kant had PEC in de Eredivisie in de hele historie slechts een punt gehaald in Amsterdam.

Het waren interessante feiten, die een mooie pot voetbal konden opleveren. Maar een echt grandioos gevecht bleef uit. PEC was weliswaar niet van plan zich te verstoppen in de ArenA en Ajax wil altijd vooruit voetballen, op de beginfase na was het niet heel spectaculair. In de eerste minuten waren er grote kansen voor Tomas Necid van PEC en Kolbeinn Sigthórsson voor Ajax. PEC kreeg in de 24e minuut een tegenslag toen Mustafa Saymak naar de kant moest en leek de swung daarna enigszins kwijt te zijn. Invaller Jody Lukoki werd door het Ajax-publiek met applaus begroet. De verhuurde Ajacied zag ook dat Ajax het initiatief naar zich toetrok, tot meer gestroomlijndere aanvallen kwam dan PEC, maar dat de finishing touch bij de landskampioen ontbrak. Zo kopte Sigthórsson naast, schoot Moisander in de 36e minuut net naast en kopte Veltman vlak voor rust ook net naast. Zo ging Ajax voor achtste keer dit seizoen de rust in zonder tegendoelpunten, maar was het jammer dat het overwicht niet in een voorsprong werd uitgedrukt.

Ajax slaagde er voor de vierde keer op rij niet in te winnen van PEC Zwolle. Ajax slaagde er voor de vierde keer op rij niet in te winnen van PEC Zwolle.

In de tweede helft liet De Boer Niki Zimling (tactische reden) en Nicolai Boilesen (uit voorzorg) in de kleedkamer achter. Nick Viergever en Ricardo Kishna kwamen de ploeg versterken. De Boer hoopte op meer dynamiek maar na zeven minuten begonnen de eerste supporters hun fluittechnieken te demonstreren. Het tempo was te laag en PEC kon makkelijk meekomen.

Na een uur spelen schakelde Ajax wel een versnelling bij. Het publiek ging er achter staan en PEC kwam - op een mooi schot van Necid in de 71e minuut na - nauwelijks nog in de buurt van doelman Jasper Cillessen. Een Amsterdams doelpunt hing in de lucht. Veltman was met een kopbal dicht bij de openingstreffer en Sightórsson volleerde tegen de kruising. In de zeventigste minuut kwam ook Anwar El Ghazi als vervanger van Lasse Schöne de aanval versterken. Hij leek Ajax naar een voorsprong te tillen toen de thuisploeg met vijf man uitbrak tegen drie man van PEC Zwolle. Maar El Ghazi volleerde de voorzet van Kishna naast het doel en in de 90e minuut verzuimde Kishna zelf de winnende te maken.

Zo zette Ajax het dominante voetbal niet om in een tastbaar overwicht in de vorm van een goal. Zo verloor Ajax voor het eerst sinds 12 februari 1989 competitiepunten aan Zwolle.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ajax was de bovenliggende partij in de Amsterdam ArenA. Ajax was de bovenliggende partij in de Amsterdam ArenA.
Niki Zimling kreeg in de basisopstelling de voorkeur boven Nick Viergever. De Deen werd in de rust gewisseld om tactische redenen. Niki Zimling kreeg in de basisopstelling de voorkeur boven Nick Viergever. De Deen werd in de rust gewisseld om tactische redenen.
Ricardo van Rhijn kwam regelmatig mee naar voren. Ricardo van Rhijn kwam regelmatig mee naar voren.
Lucas Andersen startte als linkeraanvaller en zakte in de slotfase ook nog een linie terug. Lucas Andersen startte als linkeraanvaller en zakte in de slotfase ook nog een linie terug.
Aanvoerder Niklas Moisander kreeg voor rust een vrije schietkans. Aanvoerder Niklas Moisander kreeg voor rust een vrije schietkans.
De bal wilde er ook in de tweede helft niet in. Voormalig Ajacied Warner Hahn hield zijn doel schoon. De bal wilde er ook in de tweede helft niet in. Voormalig Ajacied Warner Hahn hield zijn doel schoon.
Anwar El Ghazi is net te laat bij de bal. Anwar El Ghazi is net te laat bij de bal.
Ricardo Kishna en Anwar El Ghazi kwamen in de tweede helft in het veld. Ricardo Kishna en Anwar El Ghazi kwamen in de tweede helft in het veld.
Teleurstelling na afloop bij de Ajacieden. Teleurstelling na afloop bij de Ajacieden.