Menu
Dominant Ajax wint bij angstig Twente

Dominant Ajax wint bij angstig Twente

Ajax is deel 1 in de reeks van 10 finaleduels goed gestart. De Ajacieden van Frank de Boer waren zaterdag heer en meester in de Grolsch Veste van FC Twente. Met de 0-2 overwinning van de dominant spelende Amsterdammers kwamen de Tukkers er nog genadig van af.

Het treffen tussen de titelkandidaten FC Twente en Ajax was ook een duel tussen twee geplaagde ploegen. Ajax liep deuken in het zelfvertrouwen op door uitschakelingen, kort achtereen, in Europa en in het bekertoernooi. De Tukkers draaien al sinds de winterstop bijzonder stroef. Zelfs zo tegenvallend dat Twente de voorbije week afscheid nam van trainer Steve McClaren. Voor zowel regerend kampioen Ajax als FC Twente zijn alleen de verrichtingen in de Eredivisie nog van belang. Het zorgde voor een extra zwaar beladen editie van FC Twente – Ajax.

Ajax kwam ijzersterk uit de startblokken. De topper was koud gestart of de bal lag al in het doel van Nikolay Mihaylov. Niklas Moisander sloeg vanaf grote afstand toe met een verraderlijke curvebal. De Fin vuurde af en zag hoe zijn inzet onderweg van koers veranderde en granaathard insloeg: 0-1. Het bleek geen toevalstreffer. De Amsterdammers domineerden vooral de eerste helft nadrukkelijk. De thuisploeg leek onder hoogspanning te staan. Onder de interim-trainer Alfred Schreuder, opvolger van McClaren, was van een schokeffect (nog) geen sprake.

Lasse Schöne verscheen verrassend als rechtsbuiten aan de aftrap in Enschede. Lasse Schöne verscheen verrassend als rechtsbuiten aan de aftrap in Enschede.

De Twentenaren hadden ook geen antwoord op de Ajax-carrousel. Frank de Boer koos voor een tactische variant waarin Lasse Schöne op papier de rechtsbuiten was. De Deen – middenvelder van origine – dook ook regelmatig op als rechteraanvaller. Schöne liet zich daarbij net zo makkelijk afzakken richting middenveld. Hij schiep er telkens ruimte mee voor de beurtelings doorstotende Siem de Jong en Christian Eriksen.

De startende Kolbeinn Sigthórsson bleef evenmin alleen als statische spits opereren. Ook hij maakte regelmatig ruim baan voor opstomende Ajacieden vanuit de middenlinie. Met Viktor Fischer en Sigthórsson als de twee pure aanvallers en controleur Christian Poulsen, waren twee andere ‘probleemgevallen’ voor de Tukkers genoemd. Vooral Poulsen blonk uit in nuttige, verdedigende acties. De carrousel van roulerende Ajacieden bewees zijn waarde in de kraker.

Ajax domineerde en bemachtigde tien minuten voor rust al een tweede treffer. Uit een vrije trap van Eriksen kopte Toby Alderweireld raak: 0-2. De jarige Belg (zaterdag 24 geworden) schonk zichzelf en Ajax daarmee een mooi cadeau. De voorsprong was volkomen terecht te noemen. Kopballen van Schöne en Moisander hadden Ajax in de eerste helft ook al aan een treffer kunnen, of eigenlijk moeten helpen. De Tukkers kwamen halverwege nog genadig weg met een 0-2 achterstand. Ajax-doelman Kenneth Vermeer kreeg de hele avond bar weinig te doen. Met zijn assist voorzag Eriksen ook zijn honderdste Eredivisieoptreden van extra franje.

,,Het is een kwestie van tijd voordat die goal een keer gaat vallen’’, had Frank de Boer daags voor de competitiekraker laten optekenen. ,,Maar dan moeten we hem wel een keer tegen het net werken.’’ De ploeg die de laatste wedstrijden zo moeilijk scoorde, bewees zaterdagavond het gelijk van zijn trainer. Ajax creëerde opnieuw volop kansen, maar vergat zich ditmaal eens niet te belonen met doelpunten. Al was het wel weer frappant dat juist de twee centrumverdedigers toesloegen.

Na de uitschakelingen in de UEFA Europa League en de bekereliminatie door AZ kunnen de Ajacieden zich focussen op de competitiefinish. ,,Het is een belangrijke fase met tien finales’’, schepte De Boer vooraf al duidelijkheid over de slotfase van de competitie. De Ajacieden moeten elk duel beschouwen als een finale. Met een achterstand van twee punten op lijstaanvoerder PSV is voor Ajax in de Eredivisie alles nog mogelijk.

Wie in deze finale fase zo min mogelijk fouten maakt in de negen overgebleven duels mag zich de nieuwe landskampioen noemen. PSV en Ajax lijken in die race voorlopig over de beste papieren te beschikken. Na de gewonnen topper in de Grolsch Veste wacht met de uitwedstrijd tegen PSV voor Ajax nóg een cruciaal topduel. De Eindhovenaren maakten zaterdagavond geen fouten in hun thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo: 2-0.

Ajax stelde de overwinning in de Grolsch Veste relatief simpel veilig. Het kwam ook na rust nauwelijks in de problemen. Vermeer deed het weinige werk dat hij kreeg uitstekend. Onder meer Sigthórsson en Schöne (na de wissel van de IJslander zelfs even opererend als spits) vonden na rust Mihaylov op hun weg. Het bleef daarmee bij twee Ajax-treffers. Voldoende voor een zoete, maar vooral ook belangrijke en vertrouwenwekkende zege. De race om het landskampioenschap telt nog negen finales…

,,We hebben vandaag gedomineerd en onszelf ook beloond’’, blikte De Boer tevreden terug tijdens de persconferentie. ,,Dit hadden we ook nodig als team. Het was vooral wachten op een overwinning. We zijn in ons veldspel blijven geloven en nooit gaan twijfelen. We hebben een goede tegenstander als Twente geen minuut in de wedstrijd laten komen.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van FC Twente - Ajax en de reacties na afloop van Frank de Boer, Toby Alderweireld en Siem de Jong.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ajax kwam al in de vierde minuut op voorsprong dankzij een goal van Moisander. Ajax kwam al in de vierde minuut op voorsprong dankzij een goal van Moisander.
De treffer van Moisander wordt bejubeld. De treffer van Moisander wordt bejubeld.
Vermeer keepte een prima wedstrijd. Vermeer keepte een prima wedstrijd.
De 0-2 van Alderweireld in de maak. De 0-2 van Alderweireld in de maak.
Feest na de 0-2. Feest na de 0-2.
Moisander heerst in de lucht. Moisander heerst in de lucht.
Vermeer hield de nul in de Grolsch Veste. Vermeer hield de nul in de Grolsch Veste.
Schöne stuit op keeper Mihaylov. Schöne stuit op keeper Mihaylov.
De Jong tussen een leger aan Twente-spelers. De Jong tussen een leger aan Twente-spelers.
Fischer baalt nog even van zijn gemiste kansen. Fischer baalt nog even van zijn gemiste kansen.
Maar uiteindelijk viert ook hij zijn feest met het uitvak. Maar uiteindelijk viert ook hij zijn feest met het uitvak.
Na de teleurstellende resultaten tegen Steaua, ADO en AZ viel er eindelijk weer iets te vieren. Na de teleurstellende resultaten tegen Steaua, ADO en AZ viel er eindelijk weer iets te vieren.