Menu

Domper in Utrecht: rood voor Grim en 2-1 nederlaag

Een rode kaart voor Fred Grim in de 19e minuut leidde zondag de ondergang in tegen FC Utrecht. In stadion Nieuw Galgenwaard had Ajax met een nummerieke minderheid weliswaar - in de tweede helft - het betere van het spel, maar werd de debuterende doelman Lobont twee keer gepasseerd. Pasanen tekende aan voor de gelijkmaker, maar Gluscevic schoot Utrecht naar winst, 2-1. Door het verlies zakt Ajax naar de vijfde plaats op de ranglijst.

De serie van uitoverwinningen van Ajax stokt dus bij twee. Maar terecht was de nederlaag van Ajax allerminst. Vond ook trainer Co Adriaanse. 'Als we over de hele wedstrijd kijken, had ik het verdiend gevonden als we hier gelijk hadden gespeeld. Jammer genoeg konden we dat niet realiseren. Maar ik heb goede dingen gezien.'

De wedstrijd in Utrecht begon, buiten de geblesseerde Knopper, Tobiasen, Vierklau, O'Brien en Ikedia, ook zonder Nikos Machlas en Richard Witschge. De Griek was bij zijn vrouw en kersverse zoon in Griekenland. De spits liet zich telefonisch op de hoogte houden van de gang van zaken op de mat. Richard Witschge zat in de dug-out. De middenvelder is hersteld van een blessure, maar werd door de trainer niet opgesteld. Wel in de basis stond Cedric van der Gun.

De eerste grote kans was voor de thuisploeg. Gluscevic gaf de bal op rechts mee aan Kuijt, die zette voor, maar tot opluchting van alle Ajacieden schoot Robbemond niet met scherp en ging de bal naast. Na die kans bleef het rustig voor de doelen. Tot de zeventiende minuut. Toen stoof Gluscevic op richting Fred Grim. De doelman dook naar de bal, voelde Gluscevic vallen en kreeg tot zijn eigen onsteltenis een strafschop tegen en een rode kaart.

'De strafschop zelf vond ik al een hele zware straf. Dat ik daarna nog rood kreeg, was helemaal een teleurstelling', vertelde Grim tegen de radioverslaggever. 'Dit is mijn eerste rode kaart. Ik hoop dat de mensen in Zeist de beelden nog eens goed gaan bekijken en de rode kaart terugdraaien. Ik draaide weg van de situatie. Iedereen maakt fouten, maar ik vind het jammer dat dit soort beslissingen de wedstrijd beslissen.'

Van de eerste helft kreeg Grim in de kleedkamer, waar hij zijn teleurstelling zat te verbijten, niet veel mee. Adriaanse haalde Arveladze naar de kant om doelman Bogdan Lobont in te brengen. 'Waarom Arveladze?', stelde de trainer zichzelf de vraag. 'In zo'n situatie is de keuze altijd moeilijk. Het liefst haal ik er een verdediger uit. Maar dat kon niet. Utrecht speelde met Gluscevic en Kuijt in het centrum van de aanval en Robbemond en Van den Bergh aan de zijkant. Dus ik kon er geen verdediger uithalen. Op het middenveld hadden we de routine van Winter en Galasek nodig. In de tweede helft heb ik dat gewijzigd. Winter kon vroeger lopen als de beste, maar hij was deze week ook ziek geweest en het lukte hem niet.'

Maar dat was pas in de tweede helft. FC Utrecht kreeg eerst nog een strafschop te nemen. Oud-Ajacied Dave van den Bergh ontfermde zich over de bal, maar hij wist de buitenkans niet te verzilveren. Hij schoot naast.

Rafael van der Vaart kreeg keer op keer te maken met Stijn Vreven. De robuuste verdediger sloeg na een half uur spelen Rafael van der Vaart tegen de grond. Dat was toelaatbaar voor Luinge. Niet voor Adriaanse, die trachtte duidelijk te maken dat de langharige Vreven al de hele wedstrijd over loszittende handjes beschikte. De arbiter gaf echter geen krimp.

De niet-bestrafte verdediger draaide vervolgens Tim de Cler (die opnieuw redelijk speelde) dol, gaf de bal voor en daar stond Robbemond vrij genoeg om de openingstreffer aan te tekenen. Lobont zat er nog met zijn vingertoppen aan, maar de bal was te precies gemikt, 1-0.

Ajax kreeg geen uitgespeelde kansen. De enige wapenfeiten waren een afstandsschot van Bergdolmo die naast vloog en een krachtloze kopbal van Chivu na een vrije trap van Van der Vaart.

In de tweede helft debuteerde er wederom een speler aan Ajax-kant. Jeugdinternational Youssouf Hersi kwam in het veld voor Aron Winter. 'Hersi is snel en heeft een enorm loopvermogen. Daarom kwam hij erin voor Winter', lichtte Adriaanse zijn beslissing toe. Met de komst van Hersi speelde het zeer jonge Ajax dynamischer dan voor rust. De Amsterdammers voerden de druk op de verdediging van FC Utrecht op en kregen diverse kansen. Van der Vaart schoot snel in de tweede helft net naast en in de 55e minuut belandde zijn vrije trap op de paal. De inkomende Hersi kon er net niet voldoende bij om de bal achter Wapenaar te werken.

Kort daarna was het wel raak. Weer een prima corner van Van der Vaart bracht de bal ver in de doelmond. Daar stond Pasanen weer en de Fin kopte zijn derde treffer voor Ajax binnen, 1-1.

Een stand die volkomen terecht was voor het strijdende Ajax. FC Utrecht speelde teruggetrokken en liet Ajax komen.

Wamberto werd door twee verdediger in de sandwich genomen. Luinge zag er echter een schwalbe in van de Braziliaan. Adriaanse: 'De andere spelers zeiden dat hij wel degelijk werd aangeraakt. Maar Roelof denkt 'ik geef geen strafschop, anders denken ze dat ik iets wil goed maken'.

De debutanten verdedigen met hand en tand. Doelman Bogdan Lobont kreeg in zijn eerste A-wedstrijd voor Ajax twee treffers om zijn oren. Hersi was op zijn beurt dichtbij een doelpunt, maar het lukte hem net niet.

Met nog een kwartier op de klok wisselde Adriaanse Wamberto ten faveure van Van der Meyde. Veel leverde dat niet op. Tien minuten voor tijd kopte Utrecht-invaller Schut net over. Twee minuten later scoorde Utrecht toch. Weer was het Vreven die de voorzet gaf en nu stond Gluscevic vogelvrij voor Lobont, die kansloos was, 2-1.

De achterstand was niet terecht. De Ajacieden probeerden met man en macht een punt binnen te slepen en Pasanen werd zelfs in de spits gezet. Van der Vaart schoot uit een vrije trap over en het zeventienjarige talent speelde in de slotminuut Wapenaar nog mooi uit, maar kon geen vervolg geven aan die actie. Komende donderdag tegen RKC is Van der Vaart er niet bij. Dan speelt hij met Jong Oranje.