Menu
Domper na Europees succes

Domper na Europees succes

Na het fantastische succes in Hamburg heeft Ajax in de nationale competitie lelijk puntenverlies opgelopen in eigen huis. Tegen FC Utrecht kwam Ajax niet verder dan 1-1. Dat voelde als een nederlaag.

Micky Sulejmani maakt er 1-1 van. Micky Sulejmani maakt er 1-1 van.

Miralem Sulejmani, die het punt had gered door vlak voor zijn wissel de 1-1 te maken, had het na afloop over het verlies van Ajax. Met zijn misser verwoordde hij het gevoel van alle Ajacieden. Hoewel er nog een punt werd gehaald, telden de twee verliespunten veel zwaarder. Lukte het tegen HSV nog wel om heel goed te spelen, in dit competitieduel was het een stuk minder. Dat kwam ook door de instelling van FC Utrecht, dat met vechtvoetbal Ajax uit het spel probeerde te halen. Dat lukte.

Het is altijd afwachten hoe een team na een zware Europese uitwedstrijd de volgende wedstrijd doorkomt. Trainer Marco van Basten was vooraf al benieuwd hoe zijn spelers het zouden oppikken. Pas na donderdagavond kon het vizier op Utrecht gericht. ,,Terwijl de spelers van Utrecht de hele week al met Ajax bezig konden zijn. Dat zag je vanaf de aftrap. Zij waren scherp. Wij niet, we waren te mak. Terwijl wij moeten zorgen dat we ook elke wedstrijd fris en scherp beginnen, anders krijg je deze uitslagen. We hadden toch last van de wedstrijd tegen HSV. Ik had gedacht dat we nu op zo'n niveau zouden zitten dat we ermee om konden gaan. Dat valt tegen."

Dat Utrecht op voorsprong kon komen, was op zich al een klein wonder. Veel intentie om tot scoren te komen had Utrecht niet. Meer het tegenhouden van Ajax leek centraal te staan, dan zelf openingen vinden en kansen afdwingen. Toch was het in de 34ste minuut raak. Bij een corner sprong Sander Keller pardoes voor Kenneth Vermeer, die dacht veel meer tijd te krijgen om de bal te vangen, en hij kopte de 0-1 binnen. Daarvoor had Ajax, dat in dezelfde opstelling begon als donderdagavond, wel al diverse mogelijkheden gehad. In de zevende minuut kreeg Jan Vertonghen na een vrije trap van Rasmus Lindgren, al de kans om binnen te koppen, maar hij zocht het doel te hoog. In de eerste helft waren ook Kennedy en Urby Emanuelson nog dicht bij een doelpunt. Kennedy werd in de 35ste minuut vervangen door Leonardo. ,,Leonardo had het donderdagavond tegen HSV goed gedaan. Ik wilde kijken of het met hem in plaats van Kennedy beter ging", verklaarde Van Basten.

Er zat wel meer dreiging in het spel van Ajax in de tweede helft. Kansen kwamen er ook, maar Leonardo had net niet de scherpte die hij donderdag wel had. Anders waren zijn keuzes in kansrijke posities beter geweest dan het geval was. Zo passte hij te zacht op de meegelopen Sulejmani. Sulejmani scoorde na ruim een uur wel. Terwijl Evander Sno al in de starthouding stond om hem te vervangen, scoorde Sulejmani na een prima pass van Luis Suarez de 1-1. ,,Ik dacht dat hij misschien zo'n kick van de goal zou krijgen, dat hij langer zou kunnen doorgaan", verklaarde Van Basten zijn keuze om nog even te wachten met de wissel. ,,Maar na een minuut of zes zag je toch dat het moeilijker werd. Toen heb ik hem gewisseld."

Met Sno en Gabri in de ploeg probeerde Ajax van alles, maar het lukte niet meer. Het bleef 1-1. ,,En dat doet pijn", besloot Van Basten. ,,Want je wilt toch zoveel mogelijk aanklampen bij AZ en NAC."