Menu

Domper voor Jong Ajax in Alkmaar

Jong Ajax heeft in Alkmaar een hard pak slaag gekregen. Jong AZ was de Amsterdamse koploper met liefst 5-1 de baas. Bij rust was het pas 1-0 na een benutte penalty. In de tweede helft ging Ajax één op één spelen, waarmee AZ in de kaart werd gespeeld. Nadat de kansen op 3-2 door Rasmus Lindgren en Yakubu werden gemist liepen de gastheren verder uit. Omdat ook Feyenoord verloor lijkt Heerenveen de lachende derde te worden.

Verbazing was er achteraf alom omtrent het uitstellen van de wedstrijd Volendam - SC Heerenveen. Door de nederlagen van Ajax en Feyenoord spint de Friese ploeg garen. Nu kan Heerenveen met nog een wedstrijd tegoed beide Klassieke verenigingen achter zich houden. Maar Ajax treft zowel Heerenveen als Feyenoord nog, dus er is nog niets verloren.

De nederlaag liet zich door de winst van PSV op Feyenoord niet zo hard voelen. ,,Dat het 5-1 is geworden, is zonde voor het doelsaldo", treurde trainer John van 't Schip na afloop. ,,Maar we wilden nog wat, dus moesten we risico nemen. We konden beter proberen terug in de wedstrijd te komen na 2-0 dan dat we genoegen namen met die nederlaag."

De achterstand had Jong Ajax opgelopen in de negentiende minuut. Jerold Promes, die speelde op de voor hem vreemde positie van rechtsback, nam in zijn sliding op het doorweekte veld Stein Huysegems mee. De arbiter legde de bal gedecideerd op de stip en Alair Cruz Vicente schoot onhoudbaar voor Maarten Stekelenburg binnen. In de eerste helft was normaal voetbal niet mogelijk door de straffe wind die over het veld stond en de zware regen- en zelfs hagelbuien.,,Wij hadden erg veel moeite met Huysegems en Arjan Wisse", erkende Van 't Schip. ,,De achterhoede was ook niet in goede doen en alle afvallende ballen waren voor AZ."

Dat was in de tweede helft anders. Ryan Babel was in het veld gekomen voor Etienne Esajas en ging aan de rechterkant spelen. Daardoor verhuisde Michael Krohn-Dehli naar de linkerkant en dat ging de Deen goed af. Maar zes minuten in het tweede bedrijf schoot Hans van der Woude de 2-0 achter Stekelenburg na een goede voorzet van Wisse. Kort daarna wisselde de trainerstandem Van 't Schip/Van Basten Muller van Moppes en Promes voor Stanley Aboraa en Didi Longuet.

Ajax ging daarop beter voetballen. De weersomstandigheden waren ook aanmerkelijk verbeterd en dat kwam de Amsterdammers ten goede. Rasmus Lindgren kreeg na dik een uur spelen een goede mogelijkheid maar schoot naast. Daarna kreeg Huysegems het op zijn heupen. Ging zijn kopbal nog net naast, in de 71ste minuut schoot hij keurig in de verre hoek de 3-0 binnen. Lang bleef die marge niet op het bord. Thomas Vermaelen plaatste de breedgelegde bal na een vrije trap eveneens in het uiterste hoekje, 3-1.

Ajax drong AZ ver terug in de eigen defensie en de 3-2 hing in de lucht. Lindgren schoot echter op de paal en uit de scrimmage konden de Ajacieden ook geen doelpunt maken. Zelfs Yakubu, die vrij kwam voor Theo Zwarthoed, miste de opgelegde kopkans. Dat was te veel voor Ajax. AZ speelde de wedstrijd uit en legde de Ajax-verdediging nog twee keer in de luren. In de 79ste minuut was het weer Huysegems en invaller Arjen van Langen bepaalde de eindstand op 5-1. ,,We hebben mazzel met de nederlaag van Feyenoord, want we proberen natuurlijk kampioen te worden", besloot Van 't Schip de teleurstellend verlopen Alkmaarse avond.