Menu
Donald, een meer dan trotse Ajacied

Donald, een meer dan trotse Ajacied

Als Mitchell Donald echt zou kunnen stralen van trots, was de ArenA donderdag een nieuw lichtbaken rijker geweest. De 18-jarige middenvelder voorzag zijn Ajax-contract in roestoestand van een zwierige handtekening.

In het kielzog van de jonge Ajacied was een prachtige afvaardiging van de familie Donald naar de ArenA gekomen. De oma’s Ilse en Yvonne, moeder Deldry en vader Glenn plus de broertjes Jaden en Joël waren getuige van de contractondertekening.

Oma Ilse en oma Yvonne waren present bij de contractondertekening van kleinzoon Mitchell. Oma Ilse en oma Yvonne waren present bij de contractondertekening van kleinzoon Mitchell.

,,Deze dag is prachtig. Hier heb ik keihard voor gewerkt. Ik ben zo ontzettend blij, dat kan ik nauwelijks uitleggen.’’ Kort na het signeren van zijn contract neemt Donald een moment om vrijuit te genieten. De champagne is kort daarvoor ontkurkt. De felicitaties van familieleden, Ajax-directeuren en zaakwaarnemers zijn in een roes in ontvangst genomen. Het echte grote werk staat op punt van beginnen. Donald mag zijn klasse op het hoogste (trainings)niveau etaleren. Vanwege zijn studie Sport & Beweging traint de junior voorlopig alleen op donderdag met de A-selectie mee. De studie, die nog een half schooljaar zal beslaan, krijgt voorlopig voorrang.

Technisch directeur Martin van Geel wenst Donald veel succes toe. Algemeen directeur Maarten Fontein staat op het punt om de Ajacied de hand te drukken. Technisch directeur Martin van Geel wenst Donald veel succes toe. Algemeen directeur Maarten Fontein staat op het punt om de Ajacied de hand te drukken.

,,Als jeugdspeler hoop je altijd zo ver te komen’’, vertelt de speler die de jeugdopleiding begon in de E2 van Ajax. ,,Je droomt van een contract.’’ Donald kan met recht een echte Ajacied worden genoemd. Hij doorliep vrijwel alle jeugdelftallen. ,,De laatste twee jaar besefte ik akelig dicht bij een contract te zijn. Dat merk je onder meer aan de reacties en complimenten die je krijgt. Ik ben zelfverzekerd en weet wat ik kan. Complimentjes krijgen is altijd lekker. Complimenten geven me extra kracht.’’

Donald heft het glas met zijn zaakwaarnemers Søren Lerby (links) en Sjaak Swart. Donald heft het glas met zijn zaakwaarnemers Søren Lerby (links) en Sjaak Swart.

Donald reisde afgelopen maand al met de A-selectie mee naar Kaapstad. De middenvelder beleefde, net als zijn collega-Ajacieden, een prima trainingskamp. ,,Ik ben daar prima opgevangen en heb goed en gedisciplineerd kunnen werken. Volgens sommigen was het alsof ik al jaren bij de groep zat. Ook zoiets vind ik mooi om te horen. Grappig genoeg hoorde ik in Zuid-Afrika ook de eerste berichten over een contract dat ik zou kunnen tekenen. Op de kamer van Ryan (Babel, red.) en Urby (Emanuelson, red.), werd ik gewezen op een bericht op internet. Mooi om zo’n bericht te lezen in een hotelkamer in Kaapstad.’’

Donald kort na het ondertekenen van zijn contract. Donald kort na het ondertekenen van zijn contract.

Donald voelt zich senang als rechtermiddenvelder. De selectiespeler heeft het rugnummer 29 toegewezen gekregen. Dat blijkt als Donald een uur na de feestelijke contractondertekening op het trainingsveld staat. De spaarzame slokjes champagne worden vliegensvlug uit het lange lijf gevoetbald.
,,Ik ben jong en kan nog veel leren’’, vertelt het kersverse selectielid na de anderhalf uur durende training. ,,Wat nu zeker is, is dat ik elke donderdag meetrain. Verder zien we het wel. Mijn studie is op dit moment ook belangrijk. Zonde om een diploma een halfjaar voor tijd weg te gooien. Voor deze training feliciteerde iedereen mij in de kleedkamer al met mijn contract.’’

Donald, Ryan Babel en Mauro Rosales luisteren geboeid naar de voetbaltips van Edgar Davids. Donald, Ryan Babel en Mauro Rosales luisteren geboeid naar de voetbaltips van Edgar Davids.

Kort voor hij van het veld stapt, luistert Donald samen met Ryan Babel en Mauro Rosales naar Edgar Davids. In woord en gebaar schetst Davids een situatie uit de voetbalpraktijk. De routinier levert er de enige juiste voetbaloplossing bij. Vooral de jonkies Babel en Donald hangen aan Davids' lippen. ,,Tegen een speler als Davids keek ik vroeger ontzettend op. Nu sta ik met hem op het trainingsveld en krijg ik direct een paar goede voetbaltips van hem mee.’’

Donald geconcentreerd tijdens de ochtendtraining. De blik is gericht op de bal bij Thomas Vermaelen. Links Leonardo. Donald geconcentreerd tijdens de ochtendtraining. De blik is gericht op de bal bij Thomas Vermaelen. Links Leonardo.