Menu
Donald schiet Jong Ajax naar bekerzege

Donald schiet Jong Ajax naar bekerzege

Jong Ajax is de strijd om de Beloftenbeker goed begonnen. Op de Toekomst was het team van Adrie Koster en Aron Winter in de eerste poulewedstrijd met 2-0 te sterk voor Jong FC Zwolle. Mitchell Donald maakte beide treffers.

Siem de Jong feliciteert Donald met een doelpunt. Siem de Jong feliciteert Donald met een doelpunt.

Donald maakte zijn eerste doelpunt van de avond na bijna een uur spelen. Op aangeven van John Goossens tikte hij de bal behendig achter Zwolle-doelman Harmen Kuperus. Nog geen vijf minuten later was het opnieuw raak voor de aanvaller van de A-selectie. Via Siem de Jong werd Donald in stelling gebracht. Zijn aanname rond de zestienmeterlijn was niet perfect, maar daardoor zette hij wel in één keer twee verdedigers op het verkeerde been. Met een prachtige trap laag in de rechterhoek tekende hij voor de eindstand. ,,Dat gaf een goed gevoel”, zei Donald na afloop. ,,Jammer dat het net geen hattrick was.” Hij had inderdaad nog kans op de 3-0, maar hij schoot een kwartier voor tijd via de lat over.

De Jong was ook een paar keer dicht bij een treffer. Hier omspeelt hij de keeper, maar komt hij vervolgens net niet goed uit. De Jong was ook een paar keer dicht bij een treffer. Hier omspeelt hij de keeper, maar komt hij vervolgens net niet goed uit.

De score voor Jong Ajax had, ook buiten de bal op de lat van Donald, hoger uit kunnen vallen. Met name in de beginfase leken de gasten uit het oosten te worden overrompeld. Kansen waren er voor De Jong, Goossens, Chakib Tayeb en Jan-Arie van der Heijden, maar de bal wilde er niet in. Na de eerste twintig minuten kreeg Zwolle wat meer controle over de wedstrijd en duurde het uiteindelijk tot de zestigste minuut voordat de 1-0 op het scorebord stond. ,,We begonnen heel sterk”, analyseerde Koster. ,,Er kwam vooral veel dreiging vanaf onze flanken. Maar op een gegeven ogenblik stond het goed bij Zwolle. In de tweede helft zijn we met de punt naar achteren gaan spelen, in plaats van met de punt naar voren. Daardoor kwam er weer iets meer ruimte en vielen ook de doelpunten.”

De Beloftencompetitie begint voor Jong Ajax volgende week maandag met een thuiswedstrijd tegen Jong FC Utrecht. Koster weet waar hij de komende week nog aan gaat werken met zijn team. ,,De doelgerichtheid moet nog iets beter. Hetzelfde geldt voor de communicatie.”

John Goossens legde zijn tegenstander maandag meerdere keren in de luren John Goossens legde zijn tegenstander maandag meerdere keren in de luren

Toby Alderweireld droeg maandagavond de aanvoerdersband bij Jong Ajax. Centraal achterin zette hij de lijnen uit. ,,Het oogde misschien nog niet echt heel erg mooi, maar ik denk dat we tevreden mogen zijn", zei hij over de wedstrijd. ,,We hebben Zwolle proberen kapot te spelen en dat is uiteindelijk ook gelukt. Op het laatst zaten ze er doorheen. Dit duel geeft toch wel vertrouwen voor de eerste competitiewedstrijd.”

Opstelling Jong Ajax: Van Duin; Yildirim (74. Will), Alderweireld, Vertonghen, Supusepa (45. Slijngard); Anita, Van der Heijden, De Jong; Tayeb (45. Martina), Donald, Goossens.

Volgende wedstrijd Beloftenbeker Jong Ajax: Jong FC Omniworld - Jong Ajax, 10 september
Andere tegenstanders poule 2: Jong FC Volendam en Jong AGOVV

Jan Vertonghen stond bij Jong Ajax centraal achterin. De Belg van Ajax 1, net terug van een blessure, speelde de hele wedstrijd. Jan Vertonghen stond bij Jong Ajax centraal achterin. De Belg van Ajax 1, net terug van een blessure, speelde de hele wedstrijd.
Chakib Tayeb speelde maandag alleen de eerste helft. Hij wisselde op de flanken een aantal keer van positie met Goossens. Chakib Tayeb speelde maandag alleen de eerste helft. Hij wisselde op de flanken een aantal keer van positie met Goossens.
Adrie Koster beschouwde de wedstrijd tegen Jong FC Zwolle toch nog een beetje als voorbereiding. ,,Daarom heb ik ook al mijn wissels gebruikt." Adrie Koster beschouwde de wedstrijd tegen Jong FC Zwolle toch nog een beetje als voorbereiding. ,,Daarom heb ik ook al mijn wissels gebruikt."
Donald tekende op de Toekomst voor beide doelpunten. Donald tekende op de Toekomst voor beide doelpunten.