Menu
Donald: tussen schoolbank en speeltijd

Donald: tussen schoolbank en speeltijd

Mitchell Donald speelt zijn wedstrijden dit seizoen voor Ajax A1, Jong Ajax en Ajax 1. De middenvelder traint elke donderdag met de selectie van Henk ten Cate. De rest van de week staat voor een groot deel in het teken van zijn studie.

Donald hoopt binnenkort zijn studie Sport en Beweging succesvol af te sluiten. Het goed afronden van een eindexamen is een vereiste om het mbo-diploma in handen te krijgen. Donald verdeelt zijn tijd, aandacht en energie nog twee maanden over sport en studie. ,,Donderdag ben ik vrij van school. We hebben afgesproken dat ik die dag met de A-selectie meetrain’’, vertelt de 18-jarige Ajacied na de ochtendtraining.

Collega-Ajacieden sprinten verschillende kanten op; Donald blijft op zijn plek. Collega-Ajacieden sprinten verschillende kanten op; Donald blijft op zijn plek.

,,Dat ik elke donderdag mee mag doen, is een beloning voor mijn goede werk tijdens het trainingskamp in Zuid-Afrika. Sport en studie zijn tot nu toe goed te combineren. Al helemaal als ik geen gekke dingen ga doen en goed eet en rust. Als ik moet trainen, wordt daar ook rekening mee gehouden. Bovendien kan ik op de Toekomst bepaalde oefeningen doen voor school. Op het kunstgras.’’ Donald leest de verbazing over zijn laatste opmerking. De scholier legt snel uit dat zijn tweejarige studie vooral in het teken staat van de specialisatie Voetbal. Donald had ook kunnen kiezen voor ‘Buitensporten’ en ‘Fitness’; de twee overige keuzemogelijkheden.

De Ajacieden luisteren naar de aanwijzingen van assistent-trainer Hennie Spijkerman. De Ajacieden luisteren naar de aanwijzingen van assistent-trainer Hennie Spijkerman.

Los van de specialisatie komt iedere scholier in elk geval in aanraking met uiteenlopende sportvarianten. Zo is Donald inmiddels ook thuis in het kickboksen en kan hij zich uitstekend redden in een fitnessruimte, op alle apparaten.

,,Voor mij was het direct duidelijk welke specialisatie ik zou kiezen. Van voetbal krijg ik nooit genoeg. Met het diploma Sport en Beweging kun je alle kanten op. Je kunt er van alles mee.’’ De klassikale lessen volgt hij aan het ROC RAI in Amsterdam. ,,Hoe mijn klasgenoten reageerden na mijn debuut? Ik heb vooral leuke reacties gekregen. Mijn klasgenoten zijn vrienden. Dat wil ik zo houden ook. Al vinden ze het wel prachtig om iemand te kennen die bij het eerste meetraint. Maar het heeft geen zin om me opeens heel anders te gedragen. Ook de jongens uit de selectie informeren af en toe hoe het gaat. Soms wordt er wel eens een grap gemaakt over huiswerk, of willen ze weten hoe mijn klasgenoten reageren.’’

Donald is geconcentreerd op de bal. Donald is geconcentreerd op de bal.

Donald tekende afgelopen maand een volwaardig selectiecontract. Wat betreft zijn leeftijd is Donald een A-junior. In de realiteit maakte de middenvelder in het UEFA Cuptoernooi zijn officiële Ajax-debuut in de uitwedstrijd tegen Werder Bremen. Donald kan worden geselecteerd voor een wedstrijd op zaterdag (wedstrijddag A1), zondag (Ajax 1) of maandag (Jong Ajax). ,,Over twee maanden kan ik me helemaal richten op het voetbal’’, besluit Donald. De junior beseft dat zijn voetbalcarrière een enorme vlucht heeft genomen. ,,Het gaat tot nu toe niet verkeerd. Als ik constant kan blijven presteren, komt het helemaal goed. Ook wat dat betreft is het belangrijk om geen gekke dingen te doen.’’

Onder toeziend oog van trainer Bryan Roy probeert Donald een tegenstander te passeren. Onder toeziend oog van trainer Bryan Roy probeert Donald een tegenstander te passeren.