Menu
Donderdag beslissing over keepers

Donderdag beslissing over keepers

Marco van Basten beslist donderdag wie tegen Olympique Marseille het doel verdedigt: Maarten Stekelenburg of Kenneth Vermeer. Dat vertelde de trainer woensdagavond tijdens de persconferentie in het Stade Vélodrome.

Marco van Basten woensdag tijdens de persconferentie in Marseille. Marco van Basten woensdag tijdens de persconferentie in Marseille.

De technische staf kampt met een luxeprobleem op het doel van Ajax. Maarten Stekelenburg is normaal gesproken de eerste doelman, maar Kenneth Vermeer is dit seizoen steeds een prima stand-in gebleken. Vermeer keepte de afgelopen duels omdat Stekelenburg niet fit was (ziek, last van schouder). Nu beide doelmannen weer inzetbaar zijn, moet er opnieuw een keuze worden gemaakt. Van Basten vertelde in de kleine persruimte van Olympique Marseille die keuze al gemaakt te hebben. Donderdag krijgen de keepers te horen wie het doel verdedigt. ,,Maar ik wil niet te ver op zaken vooruit lopen”, aldus de coach. ,,Morgen krijgen de keepers duidelijkheid.” De keeper die tegen Olympique start, blijft daarna voorlopig ook de eerste keus.
Kenneth Vermeer en Maarten Stekelenburg strijden om de plek onder de Ajax-lat. Kenneth Vermeer en Maarten Stekelenburg strijden om de plek onder de Ajax-lat.

Wie er ook op het doel staat: Ajax moet donderdag alle registers weer open trekken om tegen Olympique Marseille een goed resultaat neer te zetten. ,,Marseille beschikt over een ervaren ploeg”, zei Van Basten. ,,Het is een ingespeeld team met opkomende backs en veel fysieke kracht. Toch hebben ze thuis moeite om het spel te maken. De laatste twee thuiswedstrijden eindigden in 0-0 en FC Twente won hier ook met 0-1. Het is moeilijk om er echt hoogte van te krijgen. Maar het zal ongetwijfeld een lastige kluif worden.”
Van Basten denkt ook dat zijn ploeg donderdag rekening moet houden met de weersomstandigheden . Woensdag overdag waaide het behoorlijk hard. ,,De mistral kan een rol gaan spelen”, zei de trainer.
Hoe Ajax morgen gaat spelen, is nog niet helemaal duidelijk. De training in het stadion was woensdagavond maar even toegankelijk voor de pers. ,,Je moet altijd kijken hoe je het beste resultaat kan halen”, zei Van Basten. ,,Als je veel beter bent dan de tegenstander, moet je aanvallen. Maar tegen een club als Marseille mag je misschien iets behoudender spelen.” Op het middenveld kan Van Basten sinds kort weer beschikken over Ismaïl Aissati. ,,We zijn heel blij dat hij er weer bij is. Aissati staat voor voetbal”, aldus de coach, die aangaf dat de kans aanwezig is dat de aanvallende middenvelder net als tegen ADO Den Haag in de basis begint.
Marco van Basten laat zich van zijn beste kant zien tijdens de rondo bij aanvang van de woensdagavondtraining. Marco van Basten laat zich van zijn beste kant zien tijdens de rondo bij aanvang van de woensdagavondtraining.

Van Basten speelde in 1993 noodgedwongen tegen Olympique Marseille zijn laatste wedstrijd als professioneel voetballer. In de finale van de Champions League verloor hij met AC Milan met 1-0 van de Franse ploeg. ,,Dat is voor mij niet zo'n big deal", verklaarde de voormalige topspits. ,,Ik vind het wel mooi om nu weer tegenover Olympique te staan. Maar dat is meer omdat het een grote club is en omdat we nu toch behoorlijk ver zijn gekomen in het toernooi."
Ajacieden gooien de spieren los in het Stade Vélodrome. Ajacieden gooien de spieren los in het Stade Vélodrome.