Menu
Donovan Slijngard Talent van het jaar

Donovan Slijngard Talent van het jaar

Wie een blik werpt op het lijstje Talenten van het jaar van de Toekomst kan niet anders dan concluderen dat het een voorbode lijkt van een wervelende carrière. Dus wie weet waar Donovan Slijngard, tijdens de Vanenavond dinsdagavond gekozen tot het nieuwste Talent van het jaar, over een paar jaar staat. ,,Nou, ik denk niet dat je kan zeggen dat ik het nu wel even zal gaan maken"', aldus Slijngard zelf.

Rafael van der Vaart was de eerste beste jeugdspeler van het nieuwe millennium, gevolgd door John Heitinga, Wesley Sneijder, Kenneth Vermeer, Hedwiges Maduro en Murat Yildirim. Vier van deze jongens zijn momenteel bij de WK-selectie van Nederland, Kenneth Vermeer werd afgelopen weekeinde Europees kampioen met Jong Oranje en alleen van de vorige winnaar Murat Yildirim heeft de buitenwacht nog niet zoveel gehoord als van de andere vijf, maar wie weet komt dat nog.

Donovan Slijngard is dus de nieuwste winnaar van de trofee 'Talent van het jaar' van de Toekomst. Als hij het echter zelf voor het zeggen had gehad dan was hij niet de winnaar geworden. ,,Dat ik het wel werd, had ik echt niet verwacht. Ik zou Vurnon Anita gekozen hebben. Maar dit is heel leuk. Ik vind het echt een eer te winnen."

John van den Brom hield het voor Slijngard in zijn toespraak niet lang spannend. ,,Het Talent van het jaar hoeft niet per se uit de A-junioren te komen. Maar ook dit jaar is dat wel zo. Hij speelt al tien jaar in de opleiding."
Dat was het moment dat Slijngard dacht dat hij wel eens een kans zou kunnen maken op de ereprijs. Van den Brom ging verder. ,,Hij is een grote persoonlijkheid, heeft een goede uitstraling en kan natuurlijk goed voetballen. Hij heeft maar twee wedstrijden gemist en dat was door een blessure. Hij was de aanvoerder, tekende twee maanden geleden een contract en komt bij Coby Boys uit Amersfoort vandaan." Toen was het voor alle aanwezigen wel duidelijk dat het Slijngard betrof.

,,Een mooier seizoen kan niet", glunderde de Ajacied. ,,Kampioen met de A1, het contract dat ik tekende en nu deze prijs. Dit jaar was wel het meest bijzondere van de tien jaar die ik bij Ajax voetbal. Maar dat ik deze prijs heb gewonnen, wil niet zeggen dat ik het ook ga maken. Ik moet gewoon mijn best blijven doen!"

Het draaide dinsdagvond niet alleen om Slijngard. Elk jeugdteam kreeg een mooi woordje van voorzitter John Jaakke. ,,Het is mooi om hier in het hart van de vereniging te zijn", begon de preses. ,,Want hier ligt het geheim van Ajax."
Jaakke riep als eerste de F1 naar voren. Het jongste team van de Amsterdamse jeugdopleiding werden dit seizoen niet zomaar kampioen, stelde de voorzitter vast. ,,Ze werden maar liefst twee keer kampioen en bovendien scoorden ze 218 doelpunten! Bovendien kan waarschijnlijk geen enkel ander team zeggen dat ze met 10-0 van Juventus hebben gewonnen."
Behalve de F1, kregen ook de E1, D2, C1 en A1 de kampioensvanen uitgereikt.

Bovendien overhandigde John van den Brom de kampioenen van de competitie hooghouden - bij elke thuiswedstrijd tijdens de warming-up gehouden - hun prijzen. Dylan Nieuwenhuijs verbaasde iedereen met een aantal van 1375 keer, gevolgd door Tomas Arroyo (1300) en Bas Kuipers (1044).

Alle andere teams kregen een fraaie herinneringsvaan aan dit seizoen in de jeugdopleiding van Ajax, onlangs nog gekozen tot Jeugdopleiding van het jaar. Ook die daarbij behorende Rinus Michels Trofee ontbrak natuurlijk niet bij de vanenavond.