Menu
Door zege blijft Ajax in spoor AC Milan

Door zege blijft Ajax in spoor AC Milan

Ajax heeft zijn eerste winst in de Champions League sinds november 2005 behaald. In de Amsterdam ArenA wonnen de Amsterdammers na een beladen thriller met 2-1 van AJ Auxerre en komt daarmee op vier punten in de poule, evenveel als AC Milan. Real Madrid is de ongenaakbare koploper en leidt met negen uit drie.

Ajax wist voor het derde duel in de groepsfase van de UEFA Champions League, dat als de ploeg wilde overwinteren in Europa, dat in het thuisduel tegen Auxerre alleen winst volstond. Tegen de Franse club, die nationaal gezien zoveel tegenslag kent en in de onderste regionen van Ligue 1 bivakkeert, werd dat voor mogelijk gehouden. Auxerre had na twee duels tegen AC Milan en Real Madrid nog geen punten, Ajax vergaarde in de vorige Champions Leaguewedstrijd, thuis tegen AC Milan, wel een puntje.

Trainer Martin Jol had weer keuze genoeg in zijn selectie en net als zaterdag tegen NAC Breda gaf de oefenmeester André Ooijer de voorkeur boven Toby Alderweireld. Zijn collega Jean Fernandez van Auxerre kampte wel met problemen, want hij miste diverse belangrijke spelers; Langil, Traoré en Jelen. Vooral het gemis van de Poolse spits Jelen deed zeer. Nu moest alles van de Keniaan Oliech komen, die in zijn eentje voorin bleef hangen.

De Zeeuw schoot Ajax na zeven minuten naar een 1-0 voorsprong. De Zeeuw schoot Ajax na zeven minuten naar een 1-0 voorsprong.

Ajax kende een droomstart. Nadat Rasmus Lindgren op de keeper schoot, was de rebound voor Demy de Zeeuw. De Ajacied, nog zonder doelpunten dit seizoen, haalde verwoestend uit en joeg de bal in de bovenhoek; 1-0. Er waren pas zeven minuten gespeeld. Daarna nam Ajax gas terug, zonder overigens veel balbezit in te leveren. In de 24ste minuut leek Contout na een corner Auxerre toch op gelijke hoogte te zetten na een duel met Stekelenburg binnen de vijf meter. Maar scheidsrechter Benquerença vond dat hij daarbij een overtreding op de keeper had begaan. Vier minuten later hielp Enoh de gasten bijna langszij toen hij bij een terugspeelbal Chafni over het hoofd zag. De Marokkaans international profiteerde niet van de geboden mogelijkheid.

Ajax, dat lange tijd in een laag tempo speelde, schakelde vier minuten voor rust opeens razendsnel om. Met een prachtige hakbal bediende De Zeeuw de naar rechts uitgeweken Suljemani die op zijn beurt El Hamdaoui bediende. De Marokkaan gaf de bal precies op tijd en met de juiste snelheid op Suarez die schitterend 2-0 scoorde.

Na rust had Ajax helemaal op rozen kunnen zitten als de crosspass van El Hamdaoui en de scherpe voorzet van Suarez die volgde, door De Zeeuw was afgerond. Maar de sterk spelende middenvelder miste de bal nipt. Dat bleek een dure misser, want in de 56ste minuut moest Ajax met tien man verder toen André Ooijer aan de noodrem trok en Oliech vasthield. De vrije trap werd door Valter Birsa onberispelijk binnen geschoten; 2-1. ,,Ik kon de reactie van André wel begrijpen", gaf trainer Martin Jol na afloop toe. ,,Dat we met tien man verder moesten was heel vervelend, zeker omdat we uit de sfeer van de eerste helft kwamen." Ajax had Auxerre in het zadel geholpen en moest een ruim half uur met tien man vechten om de drie punten in Amsterdam te kunnen houden. Sulejmani werd geofferd om toch met een sterke defensie - want Oleguer kwam binnen de lijnen - de rest van de wedstrijd door te komen. In de 68ste minuut leek Coulibaly toch de gelijkmaker binnen te werken toen Stekelenburg op het verkeerde been stond, maar hij kreeg hulp van Enoh die op de doellijn een Franse treffer voorkwam.

Tien minuten voor tijd kreeg de wedstrijd en de ambiance een grimmig karakter toen doelman Sorin de bal niet terugspeelde nadat Ajax Auxerre de bal had geschonken na een blessure van Oliech. Kort daarop moest Oleguer bloedend naar de kant - hij brak zijn neus - nadat Oliech hem en Vertonghen te grazen had genomen. De Keniaan kreeg een gele kaart en kon acht minuten voor tijd inrukken toen hij met zijn hand probeerde te scoren. Ook wisselspeler Mignon moest vertrekken omdat hij tijdens het warmlopen protesteerde tegen de gang van zaken. En zo won Ajax zijn eerste duel sinds oktober 2003 en dat brengt de Amsterdammers op vier punten, net zoveel als AC Milan. ,,Daarom had ik er liever een paar meer gemaakt dan twee", gaf Jol toe. ,,En had ik liever gezien dat Real Madrid ook met meer dan 2-0 van AC Milan had gewonnen. Maar we hebben alles gedaan wat we moesten doen."

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Gerard van Hees/Ajax.nl

Van der Wiel sprint weg met de bal aan zijn voeten. Van der Wiel sprint weg met de bal aan zijn voeten.
Suarez maakte het tweede doelpunt na een fraaie voorzet van El Hamdaoui. Suarez maakte het tweede doelpunt na een fraaie voorzet van El Hamdaoui.
Vertonghen speelt voorlangs Contout. Vertonghen speelt voorlangs Contout.
Enoh in duel met Auxerre-aanvoerder Pedretti. Enoh in duel met Auxerre-aanvoerder Pedretti.
Ooijer moest in de 56ste minuut het veld verlaten met een rode kaart. Ooijer moest in de 56ste minuut het veld verlaten met een rode kaart.
El Hamdaoui snelt zijn tegenstander voorbij. El Hamdaoui snelt zijn tegenstander voorbij.
Oleguer brak zijn neus na een harde tik van Oliech. Oleguer brak zijn neus na een harde tik van Oliech.
Oliech kreeg een tweede gele kaart voor en dus rood voor de overtredingen op Oleguer en Vertonghen. Oliech kreeg een tweede gele kaart voor en dus rood voor de overtredingen op Oleguer en Vertonghen.
De ArenA was met 51.383 toeschouwers volledig uitverkocht. De ArenA was met 51.383 toeschouwers volledig uitverkocht.
Ajax won met 2-1 van Auxerre en komt daarmee op vier punten in de poule, evenveel als AC Milan. Ajax won met 2-1 van Auxerre en komt daarmee op vier punten in de poule, evenveel als AC Milan.