Menu
Drie Ajax-aanwinsten debuteren met zege op 'prima gastheer' JOS/W

Drie Ajax-aanwinsten debuteren met zege op 'prima gastheer' JOS/W

Trainer Henk ten Cate stuurde zijn spelers voor de wedstrijd tegen JOS/Watergraafsmeer met één belangrijk advies het veld in. Maak vooral plezier, was de bondige boodschap. De woorden bleken niet aan dovemansoren gericht. Het met 1-5 gewonnen oefenduel bood in elk geval voldoende plezierige Ajax-momenten. Het hoofdveld van sportpark Drieburg was bovendien de grond waarop drie Ajacieden officieus debuteerden.

Zo maakten de Spanjaarden Roger en Gabri hun eerste wedstrijdminuten in het Ajax-tricot. Voor de Roemeense rechtsback George Ogararu gold zaterdagmiddag hetzelfde. Samen met de jonkies Jan Vertonghen, Emmanuel Boakye en Kenneth Vermeer waren de aanwinsten de opvallendste gezichten in de basisopstelling van, ook al debuterend, Ajax-trainer Henk ten Cate.

,,Deze wedstrijd is vooral geschikt om de jonge spelers en de nieuwe spelers aan het werk te zien'', vatte de coach het belang van de allereerste wedstrijd naderhand kort en bondig samen. ,,Ook de komende wedstrijden ga ik kijken hoe zij, vooral ook de vijf, zes jonge jongens in de groep, zich manifesteren. In die fase zitten we nu ook; de fase waarin we elkaar leren kennen.''

Na een loodzware eerste trainingsweek toonde Ten Cate zich tevreden over het eerste oefenduel. Content ook, over de gehele eerste week. Al wordt aan de uitslag van het eerste trainingsduel (1-5) weinig waarde gehecht. Het gaat nu vooral om inzet tonen en op elkaar ingespeeld raken. Plezier maken en beleven binnen de lijnen. En, voor de jonge beloften en aanwinsten: zo snel mogelijk veel ervaring opdoen in Ajax 1. ,,We hebben de afgelopen week acht keer getraind, vaak onder tropische omstandigheden'', zei Ten Cate. ,,Dan ben ik tevreden als het hele team na zo'n zware week in de eerste wedstrijd veel inzet toont. Ik heb vandaag bovendien mooie goals gezien.''

Spits Klaas Jan Huntelaar startte het duel met de aanvoerdersband om de bovenarm. Ten Cate wenste daar nog geen verregaande conclusies aan te verbinden. ,,Al zegt het wel iets dat Klaas Jan aanvoerder wil zijn, de verantwoordelijkheid wil nemen.'' Mauro Rosales en Nicolae Mitea flankeerden de goaltjesdief. Roger en Gabri debuteerden respectievelijk als links- en rechtshalf. Olaf Lindenbergh - de tweede helft captain - startte in het hart van de ploeg. Voor keeper Kenneth Vermeer waren Ogararu, Vertonghen, Boakye en Urby Emanuelson opgesteld. Het Ajax-elftal bood, kortom, een prettige mix van nieuwe en vertrouwde gezichten.

Na een kleine tien minuten trof Mitea voor het eerst doel. De Roemeen rondde een corner van Roger droog en hard af: 0-1. Huntelaar bepaalde de ruststand op 0-2. De zeven WK-gangers in de Ajax-selectie ontbraken op sportpark Drieburg. De internationals genieten nog een week van een welverdiende vakantie. De nieuwkomers Jaap Stam, Kenneth Perez, Dennis Gentenaar en Michael Krohn-Deli bleven uit voorzorg langs de kant. Net als eerdergenoemd kwartet is ook Thomas Vermaelen herstellende van een lichte blessure. De Ajacieden bekeken het duel langs de zijlijn.

Met het inzetten van Tom de Mul, Rydell Poepon en Jeffrey Sarpong daalde de gemiddelde leeftijd van de Ajacieden de tweede helft drastisch. Jong Ajacied Poepon gaf zijn visitekaartje 25 minuten na rust af. Op aangeven van collega-aanvaller De Mul rondde het talent prima af: 0-3. JOS/W-speler Orville Blankendaal sloeg vervolgens uit een corner snoeihard toe: 1-3. Ajax-goalie Marco van Duin, hij verving dus Vermeer, had het nakijken. Afgelopen seizoen was de blonde Noord-Hollander telkens een halfuur van de partij in oefenduels tegen Hilversum en Hierden. Oefensessies waarmee Ajax het roerige seizoen 2005-2006 afsloot. ,,Maar vandaag heb ik mijn eerste echte helft gekeept'', keek Van Duin trots terug. ,,Het is toch allemaal anders: er staan deels andere spelers en er zit een andere trainersstaf. De kop is er in elk geval af voor dit seizoen.''

De treffers van Angelos Charisteas (vervanger van Huntelaar) en Mitea bepaalden de eindstand in het slotkwartier op 1-5. Na rust sprong vooral de 'zwervende rol' van Lindenbergh in het oog. Na het handjevol wissels tijdens de rust, betrok de routinier kortstondig een nieuwe plek. Om het duel uit te spelen als linksback.

Conclusies moesten in deze fase van de voorbereiding vooralsnog nergens over worden getrokken, herhaalde Ten Cate nog maar eens. ,,Een wedstrijd als deze zegt helemaal niks. Dit is vooral leuk om de mensen die hier op af komen, iets te laten zien. Wat dat betreft ook complimenten voor JOS. Een perfecte gastheer.''

JOS/Watergraafsmeer:

Dirven (83. Leblanc); Jepkes, Jongkind (53. Middelbeek), Ouachour, Aourieghel (71. Goeverneur); De Jong (83. De Groot), Dettmer, Menders (53. Van Guine); Bond (53. Annema), Ikariden (62. Blankendaal) en Lynch (85. Stoc).

Ajax: Vermeer (46. Van Duin); Ogararu, Boakye, Vertonghen, Emanuelson (71. Roger); Gabri (46. Sarpong), Lindenbergh, Roger (46. Poepon); Rosales (46. De Mul), Huntelaar (46. Charisteas), Mitea.