Menu
Drie Europese triomftochten uitgelicht

Drie Europese triomftochten uitgelicht

De maand mei is de maand van de Europese voetbalfinales. Ajax won er in het verleden zes. Ajax TV blikt in drie dagen terug op drie even prachtige als succesvolle finales. De serie wordt maandag gestart met de finale van de Europa Cup I (1972) waarin Ajax in De Kuip te sterk was voor Inter. Dinsdag volgt de Europa Cup II-finale uit 1987. Woensdag wordt het drieluik afgesloten met een terugblik op de UEFA Cup-finale uit 1992. Marco van Basten is een van de Ajacieden die uitgebreid aan het woord komt.

Heinz Stuy, Sjaak Swart en Gerrie Mühren halen herinneringen op aan de finale van 1972 in de eerste aflevering van de drie uitgelichte Europese finales. Ajax heerste in 1971, 1972 en 1973 door drie opeenvolgende keren de Europa Cup I te winnen. ,,Maar de eerste was de beste van de drie”, oordelen de spelers van toen. Ajax was in 1971 oppermachtig en liet Internazionale geen kans. Twee goals van Johan Cruijff bezorgden Ajax de 2-0 overwinning.

Dat het toneel van de victorie de Rotterdamse Kuip was, maakte de wedstrijd nog specialer dan die al was. ,,Een paar dagen eerder hadden we Feyenoord van de mat geveegd", noemt Sjaak Swart in de achttien minuten durende reportage. ,,Het stadion zat vol Ajacieden", weet Stuy. ,,Maar het viel mij toch ook op hoeveel Italianen er waren. Die wedstrijd was Johan Cruijff fantastisch. Hoe het kwam weet ik niet." Daar heeft Mühren wel een verklaring voor. ,,Tijdens die wedstrijd werden er beelden van hem gemaakt voor de film nummer 14. Die zijn prachtig geworden." Cruijff was onnavolgbaar en scoorde beide Ajax-doelpunten. Dat Ajax de Europese titel kon prolongeren, was ook de verdienste van trainer Stefan Kovacs die Rinus Michels opvolgde. ,,Michels is de beste die we ooit hebben gehad", stelt Swart. ,,Maar Kovacs liet ons dat seizoen heel vrij en dat pakte fantastisch uit."

Ajax TV volgt de weg naar de Cup en licht de zeges op Arsenal en Benfica uit. Dat wordt dus achttien minuten genieten van mooie anekdotes en schitterende beelden uit 1972.

Marco van Basten met de EC II. Marco van Basten met de EC II.

Vijftien jaar later pakte Ajax de Europa Cup II in het toernooi voor bekerwinnaars. Marco van Basten, Stanley Menzo en Danny Blind lepelen enkele verrassende anekdotes op. ,,Ik keek voor de finale in de spiegel”, verklapt Van Basten onder andere. ,,En zei tegen mijzelf: dit is je kans. Die moet je pakken!” De spits had veel last van zijn enkel, maar scoorde wel de winnende treffer in de finale tegen Lokomotive Leipzig.

Al in de eerste maanden van het seizoen voelden de spelers dat er iets bijzonders kon gaan gebeuren. Het team, dat een mooie mix was van jeugd en routiniers als Arnold Mühren en Ronald Spelbos, waren met iets bijzonders bezig. ,,De Europese wedstrijden tegen Malmö en Zaragoza waren ware happeningen”, zegt Blind tegen Ajax TV. Na de 1-0 nederlaag in Zweden, kwam Ajax in Amsterdam op een 3-0 voorsprong toen Malmö tegen scoorde. ,,Stanley Menzo keek niet vrolijk”, weet Blind nog. ,,Bleek dat hij dacht dat het doelpunt al direct dubbel telde, maar dat was natuurlijk pas als de scores samen gelijk waren. Dus toen hebben we hem maar even de telling bijgebracht.” De Ajacieden zijn nog steeds van mening dat het Europese succes van Ajax in 1987 het seizoen erna heel belangrijk is geweest voor de internationals. Oranje behaalde in 1988 de enige eindoverwinning in de historie op een groot toernooi; Nederland werd Europees kampioen.

Stanley Menzo, die ook vertelt over zijn aanwezigheid in de cockpit van het vliegtuig bij Europese uitwedstrijden, was er vijf jaar later opnieuw bij toen Ajax de enige ontbrekende prijs wist bij te schrijven, de UEFA Cup. Die zege wordt als voorbode genoemd voor het succes midden jaren negentig met de drie opeenvolgende landstitels en de winst in de Champions League (1995). In de uitwedstrijd in Genua legde Ajax met indrukwekkend spel de basis voor de winst. Daar eindigde het duel in 2-2. In de thuiswedstrijd was de slotfase zenuwslopend. ,,Die laatste minuten duurden eeuwen", herinnert Bryan Roy zich als de dag van gisteren. Menzo kan de beelden ook zo terughalen. ,,Ik stond met mijn rug naar de stadionklok. Dus ik had geen idee hoe lang we nog moesten."

,,Er zat een engeltje op de schouder van Menzo", weet Blind zeker. Bij Ajax ontbrak die avond de zieke Dennis Bergkamp. Gemist werd hij, vergeten zeker niet, want aanvoerder Danny Blind ging met de vers verworven beker bij hem langs. Over de zege van 1992 komt ook de huidige trainer Frank de Boer aan het woord in de special van Ajax TV. Het was zijn eerste seizoen als basisspeler waarin hij alles speelde.

Bekijk de bijzondere serie vanaf vanavond op Eredivisie Live. Deze maandag (uitzendtijden 19:40, 22:40 en 23:35 uur) wordt teruggeblikt op de winst van de Europa Cup I in 1972, dinsdag wordt de triomf uit 1987 uitgezonden en woensdag zullen er bijzondere gesprekken en beelden van de UEFA Cup-winst in 1992 de revue passeren.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Beeldarchief Ajax

De drie specials zijn vanaf dinsdag op deze website te zien.


De huldiging na de 0-0 tegen Torino in het Olympisch Stadion. De huldiging na de 0-0 tegen Torino in het Olympisch Stadion.