Menu
Drie keer scheepsrecht voor Vermeer

Drie keer scheepsrecht voor Vermeer

Kenneth Vermeer, Jasper Cillessen en Siem de Jong sluiten het voetbalseizoen af in Azië. Het drietal verblijft met het Nederlands elftal in Indonesië voor een oefeninterland. Volgende week speelt het Oranje nog een wedstrijd in Beijing tegen China. Uitgerekend in het stadion waar Ajax eind vorige maand een oefenwedstrijd tegen AC Milan zou spelen. Vermeer, Cillessen en De Jong komen er nu alsnog.

Het Workers Stadium in Beijing is voor Kenneth Vermeer zo ongeveer het tegenovergestelde van Estadio Bernabéu. Sinds de rentree van Ajax in de UEFA Champions League rolde er drie keer op rij een trip naar Madrid uit de koker. In het geval van Beijing had de keeper van Ajax en Oranje ook al twee keer zijn opwachting kunnen maken. Maar dat gebeurde om uiteenlopende redenen niet.

In 2008 stond hij met het Olympisch elftal op de drempel van de halve finale in Beijing. De uitschakeling in de kwartfinale tegen Argentinië verhinderde dat echter, waardoor Vermeer uiteindelijk niet in de Chinese hoofdstad uitkwam. Zijn Olympische avontuur speelde zich af in Shenyang, Tianjin en Shanghai. Hij kreeg tijdens de Spelen van 2008 nauwelijks de kans om iets van het land te zien. ,,We waren continu gefocust op de trainingen en de wedstrijden. Ik geloof dat we uiteindelijk één vrije middag hebben gehad. Als we uiteindelijk tot Beijing waren doorgedrongen hadden we waarschijnlijk nog wel iets van de Olympische sfeer meegekregen, maar dat mocht helaas niet zo zijn.”

Kenneth Vermeer en Jasper Cillessen zijn allebei door bondscoach Louis van Gaal opgeroepen voor de oefentrip in Azië. Kenneth Vermeer en Jasper Cillessen zijn allebei door bondscoach Louis van Gaal opgeroepen voor de oefentrip in Azië.

De beoogde trip van Ajax naar China bood wat dat betreft meer perspectief. Tijdens het bezoek aan Beijing zouden naast de oefenwedstrijd tegen AC Milan ook andere activiteiten op het programma staan. Doordat de promotor de organisatie van de wedstrijd uiteindelijk niet rond kreeg werd de trip afgelast. Doordat het een trip na afloop van het seizoen zou zijn, gingen de gedachten van Vermeer vooraf even terug naar 2011 toen hij met Ajax naar de Verenigde Staten ging. Een week na het behalen van de dertigste landstitel verbleef Ajax enkele dagen in Washington DC en Portland. Naast twee oefenduels kende de trip door Amerika vooral een ontspannen karakter gezien het net behaalde kampioenschap. Zo brachten de kampioenen destijds een bezoek aan het Witte Huis en het hoofdkwartier van adidas aan de westkust van de VS.

Vermeer: ,,Als voetballer ben je bevoorrecht dat je veel van de wereld kan zien. Als ik niet bij Ajax had gespeeld, zou ik ongetwijfeld in minder landen geweest zijn. Dankzij het voetbal ben ik de afgelopen jaren zo’n beetje op alle continenten geweest. Van Noord- en Zuid-Amerika tot Azië en Australië.” Dat laatste werelddeel bezocht Vermeer als keeper van Ajax A1. ,,Ik mag dus zeker niet klagen waar ik tot nu toe allemaal ben geweest.”

En hoewel hij liever minder ver zou reizen, koestert hij de trip met Oranje naar Indonesië en China. ,,Het is mooi om met elkaar het seizoen met zo’n mooie reis af te sluiten. Ik snap ook dat het vanuit commercieel belang voor clubs en landenteams aantrekkelijk is om naar een continent als Azië te gaan.” Daarnaast ziet de 3-voudig international nog een bijkomend voordeel aan de verlenging van zijn seizoen. ,,Tijdens trainingskampen in de winterstop is de focus puur op het voetbal gericht. Na het seizoen zijn dergelijke trips vaak wat relaxter. Hopelijk krijgen we daardoor de kans om nog iets van het land te zien.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Gerard van Hees